mąki, 150g masła lub margaryny, 3 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia . Dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej, migdały MAKAR , płatki migdałowe MAKAR , żurawina MAKAR, orzechy laskowe MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ostrym nożem wykrawam
Tradycyjna kuchnia Kasiproszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 450 g. mrożonego szpinaku Krem: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru mrożone jeżyny/maliny/borówki/jagody/pestki granatu/żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całe jajka ubić z cukrem. Powoli, cienką strużką wlewać olej i miksować dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać. Szpinak
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedodać swój ulubiony składnik czy to gorzka czekolada, kakao orzechy, jagody goii czy jakikolwiek inny suszony owoc. Składniki: 1 szklanka daktyli, 1 szklanka migdałów ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki suszonej żurawiny Wszystko wrzucamy do blendera miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie połączą się razem. Przekładamy do foremki lub formujemy w prostokąty i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po godzinie mamy gotową przekąskę
PaleoLifeMieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy jaja i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia. Nadzienie: 400 g. twarogu kremowego 1 jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry
Cynamonowe szczęścieradzę sprawdzić składniki i ocenić, czy ma szanse smakować i Wam. składniki: 1 szkl czekoladowego makaronu mały słoik zielonych oliwek 2 małe oscypki (polecam marynowane ) 1/2 szkl suszonej żurawiny kilka suszonych pomidorów z oliwy pęczek natki pietruszki sos: 3 łyżki oliwy z pomidorów kilka kropel soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi
6nieboKolejna odsłona pysznych kulek od Raw & Happy. Boskie Rawnello występuje w pięciu smakach. Ostatnio opowiedziałam Wam o żurawinie na czarnym lądzie , dziś w roli głównej orzechowy sen o cynamonie oraz migdały pod palmą. "Odkryj naturalny wymiar słodyczy! Zrobiliśmy dla Was te słodycze, bo... :) ...sami lubimy jeść słodycze. Szukaliśmy sposobu, aby nasza dieta była smaczna, przyjemna i równocześnie zdrowa
Gotowanie i blogowaniewpływ na to, co będę testować. Ponownie zapraszam do odwiedzenia: Sklepu internetowego - http://piatnica.net/ Fanpage na Facebooku - https://www.facebook.com/piatnica.net Wpisy powiązane: Przesyłka od Piątnicy Konkurs Chleb z żurawiną, jagodami goji i ostropestem Chleb jasny z pestkami moreli Gorący napar z kandyzowanego aloesu Kawa ze świeżą pomarańczą Wyniki konkursu Piernikowa kawa z imbirem kandyzowanym Makaron z ostrym sosem orzechowym
Gotowanie i blogowaniegenialnie. Składniki: 4 jajka 250g cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2,5 szklanki drobno startej marchewki 200g rozdrobionych bakalii (orzechy włoskie, żurawina, daktyle, migdały) 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz 100ml soku pomarańczowego
Gotowanie i blogowanieprzetworach Dziadunia to słynne cytrynki. Nie wiem jakim cudem taki produkt mógł mnie ominąć. Czym są cytrynki? To plasterki cytryn w syropie cukrowym i dodatkami np. imbirem czy żurawiną. Smakują po prostu obłędnie. Cytrynki możemy dodać do herbaty, kompotu a nawet ciasta.Tego smaku naprawdę warto spróbować. Jeden plasterek cytryny i łyżeczka syropu to odpowiednia ilość dla jednego kubka herbaty
Gotowanie i blogowanieprzy kawie. W końcu każdy skusi się na małą, czekoladową kulkę :) Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 100 g mascarpone 200 g ciasteczek (użyłam owsianych z dodatkiem żurawiny) 1 łyżeczka cukru z wanilią kolorowe posypki Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Jedną tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W miseczce wymieszać ciasteczka, cukier z wanilią i roztopioną czekoladę. Przygotowaną
Ugotowaćplaster wędliny Przygotowanie: Na jednej kanapce układamy plasterki sera, pomidora i wędlinę, przykrywamy drugą i dociskamy. Kanapkę umieszczamy w zgrzewaczu, podajemy zaraz po przygotowaniu. Do oscypka świetnie pasuje np. żurawina
Moja smaczna kuchniasiemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki sezamu 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - jeśli chcemy, aby były słodsze 1 jabłko Olej Przygotowanie: 1. W dużej misce mieszamy mąki z mlekiem oraz
Bananowe Polegram świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 500 ml ciepłej wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę
Mango Papajawody -dwie płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -4 g drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: płatki owsiane 2 szklanki/błyskawiczne, bakalie 1 szklanka, figi 3 sztuki, ziarna sezamu Royal Brand 1/2 szklanki, żurawina suszona 3/4 szklanki, nasiona chia 2 łyżeczki, anyż mielony Royal Brand 1 łyżeczka, jajka 2 żółtka, miód płynny 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masło 15 dag/miękkie na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu
W Mojej Kuchni Lubię