żurawina - 4361 przepisów (strona:173/291)

Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 278

cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić

pyszne zdrowości
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 172

łyżki syropu z agawy – zaopatruję się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 2-3 łyżki soku z cytryny – dla przełamania słodkiego smaku ulubione bakalie – u mnie żurawina, rodzynki, suszona śliwka Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z resztą składników. Masę spróbować i ewentualnie dodać więcej syropu z agawy i/lub soku z cytryny. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki dobrze się „przegryzły

Grunt to przepis!
Pieczeń z szynki szpikowana 199

słoniny 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła marynata : po pół łyżki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i ziela angielskiego sól pieprz dekoracja : świeży rozmaryn, czosnek marynowany kisiel żurawinowy z żurawinami   Przygotowanie   Przygotowałem mieszankę przypraw : rozmaryn, majeranek, imbir, bazylię i ziele angielskie roztarłem w moździerzu. Mięso umyłem, osuszyłem, starannie natarłem sola, pieprzem, przygotowaną mieszanką przypraw oraz musztardą. Odstawiłem

R'n'G Kitchen
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 163

krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 litr dobrej wody kilka plastrów pomarańczy do podania

Mango Papaja
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami 171

zdążycie, do Świąt zostały jeszcze 2 dni! Może zainspirują Was moje przepisy na śledzie, zdążą się jeszcze zamarynować. A czekają: śledzie korzenne  (przepis) , śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną  (przepis)  oraz poniżej, śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi.  Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3466

kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą każdy z nas wynosi z domu i od rejonu, z którego pochodzi. My autorzy Bloga straga.pl

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski z makiem – wigilijny przepis 197

gotowy.  Makaron gotujemy wg opisu z opakowania, odcedzamy i gorący mieszamy z makiem.  Podajemy!    ps. można dodać jeszcze kandyzowanej skórki z pomarańczy, suszonej żurawiny, ale ja lubię mak w takiej podstawowej wersji.  Kluski z makiem – wigilijny przepis

Kuchnia na wzgórzu
Szarlotka jaglano-kukurydziana. Bez cukru, glutenu, jajek i mleka 137

szklanki mleka roślinnego/wody MASA: - 2 kg jabłek, obranych i startych na dużych oczkach tarki - 1/2 szklanki daktyli (posiekanych i namoczonych we wrzątku 10 minut) - garść rodzynek - garść żurawiny - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu (mniej lub więcej - zależy od jabłek i Waszych preferencji smakowych) - 1 łyżeczka cynamonu Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody

Smakuje zdrowo
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 161

Monfalcone! Oliwki wyjątkowe , którymi objadałam się nieprzyzwoicie w słonecznej Italii, gdyż Dico miałam pod nosem i wychodziłam na zakupy "w kapciach ". Całość dopełniły suszone pomidory z zalewy w towarzystwie żurawiny. Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak. Do tego ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 149

miód, gruszki i mak!  Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny Na masę makową: 250 g maku, 1,5 mleka, 250 ml półwytrawnego białego wina, 5 łyżek cukru, 100 g rodzynek, 100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy

Nie tylko w kuchni
Tatar ze śledzia marynowany w wódce 836

marynowany w wódce to pyszna przekąska, przystawka która będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie. Bo śledzie się lubi albo nienawidzi. Polecam też przepis na tatar ze śledzia z żurawiną lub Tatar z łososia SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 podwójne filety śledziowe lub zwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki bakaliowe 121

sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki żytniej  2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 50 gram suszonej żurawiny  50 gram posiekanych orzechów włoskich  50 gram płatków migdałowych  50 gram rodzynków do dekoracji: lukier biały (białko ubite na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki

Mango Papaja
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 247

całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane

Karo in the Kitchen
Keks Wigilijny 332

białek w temperaturze pokojowej szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła bakalie- rodzynki, żurawina oraz miks keksowy 1 Dodatkowo : 1 -2 łyżki mąki do oprószenia bakalii Przygotowanie : Do miski wlewamy białka i  ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. W trakcie miksowania wsypujemy

Różowa kuchnia