żurawina - 4361 przepisów (strona:169/291)

,,Bakaliowo waniliowy blok z mlekiem w proszku’’ 137

masła • 50 g cukru (1/4 szklanki) • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 100 ml wody (mniej niż pół szklanki) • 300g Mieszanki bakaliowej (orzechów, pistacje, migdały) suszone kolorowe owoce (ananas, papaja, żurawina, rodzynki) • 20 g białej połamanej czekolady • 220 g herbatników Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu mieszamy mleko

Podróż w kulinaria
Biała kiełbasa w plecionce z ciasta 128

Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy  500g mąki pszennej  250g jogurtu  250g masła  szczypta soli  mleko do posmarowania ciasta  chrzan z żurawiną do podania  Jeśli biała kiełbasa jest surowa, to gotujemy ją. Mąkę zagniatamy z jogurtem, masłem i solą. Formujemy kulę ciasta i wkładamy ją do lodówki na 2 godziny. Schłodzone

Gotowanie i blogowanie
Baba drożdżowa Wielkanocna. 184

jajka) 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę) masło i bułka tarta do formy (ja zawszę tę babkę piekę w tradycyjnej, metalowej formie)      Żółtka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puszystą masę, przekładamy do wyrośniętego rozczynu

Rozpustne gotowanie
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 147

łyżki miodu  2 łyżki miękkiego masła  20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)  dżem z czarnej porzeczki  Do dekoracji bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy

SzczyptaSmaQ
Mazurek czekoladowy z nutą porzeczkową 155

śmietany 12%   Ganache czekoladowe: 100 g  gorzkiej czekolady 1/2 szkl śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki płatki kokosowe, żurawina, migdały, orzechy itp. do dekoracji     Przygotowanie:   Ciasto półkruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ciasto w folię spożywczą i umieścić

Nastoletnie Wypiekanie
Proste ciasto bananowe z marchewką i wyniki konkursu 264

oczywiście daktyle- duza i przepyszna dawka energii, a ponadto potrafia zastąpić słodycze. Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek.   Swoje dane adresowe proszę przysłać na email: mala.cukierenka@gmail.com

Mała Cukierenka
Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami 154

daktyli bez pestek 50 -75ml mleka roślinnego lub wody Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz kaszę jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się

FitKot
Pasztet z królikiem. 177

królika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam go, układam na sałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na  2 foremki po 40 cm długości każda. królik - około 2-2,5 kg ćwiartki z kurczaka - 1 kg boczek wieprzowy (może być tłusty

Poezja Smaków - blog kulinarny
Twarożek z chia 135

przyszło mi do głowy, aby zrobić z tymi nasionami twarożek, bo ten też często przygotowuję na kanapki. Pomyślałam i zrobiłam - na słodko. Zjedliśmy jako pastę na kanapki (dodatkowo dodałam żurawinę) oraz jako nadzienie do naleśników. Ale można też na słono, na przykład do wspomnianej rzodkiewki. Polecam przygotować na zdrowe, pożywne i energetyczne śniadanie :) Nasiona chia i wiele innych bardzo cennych

Kolorowy Przepisownik
Co jem / pije po ćwiczeniach i jak staram się nie tracić motywacji 198

jest o wiele zdrowszy dla naszego organizmu i dostarcza nam niezbędnej energii. A dla "podjadaczy" (takich jak ja) polecam "PROTEIN SNACK MIX Fruit Choco". Mieszanka prażonych ziaren soi, suszonej żurawiny i kawałków jabłka oraz soi oblanej ciemną czekoladą BIO. Takie zestawienie można chrupać do woli :) Podsumowując - nie poddaję się, walczę i staram się dostarczać swojemu zmęczonemu organizmowi energię z dobrych

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym 129

taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe   Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić

Grunt to przepis!
Batony musli 475

zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych,  siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie : Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać Dodać olej, ubite jajka i białka na pianę, wymieszać

Proste Potrawy
Mazurek kajmakowy z bakaliami 390

mąki, 150g masła lub margaryny, 3 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia . Dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej, migdały MAKAR , płatki migdałowe MAKAR , żurawina MAKAR, orzechy laskowe MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ostrym nożem wykrawam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Leśny Mech 113

proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 450 g. mrożonego szpinaku Krem: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru mrożone jeżyny/maliny/borówki/jagody/pestki granatu/żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całe jajka ubić z cukrem. Powoli, cienką strużką wlewać olej i miksować dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać. Szpinak

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Batoniki energetyczne, bez glutenu, bez pieczenia. 152

dodać swój ulubiony składnik czy to gorzka czekolada, kakao orzechy, jagody goii czy jakikolwiek inny suszony owoc. Składniki: 1 szklanka daktyli, 1 szklanka migdałów ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki suszonej żurawiny Wszystko wrzucamy do blendera miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie połączą się razem. Przekładamy do foremki lub formujemy w prostokąty i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po godzinie mamy gotową przekąskę

PaleoLife