mleka, 250g mąki, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej MAKAR , 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej MAKAR, 50g rodzynek i żurawiny MAKAR, 1 tabliczka białej czekolady, kandyzowana papaja w kostkach MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka mieszam trzepaczką z mlekiem
Tradycyjna kuchnia Kasizarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na masę kajmakową: 100-150 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła, miękkiego dodatkowo do dekoracji: migdały, żurawina, pestki z dyni, kandyzowana skórka pomarańczowa wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście. Wież dowolnie
Domowy Smak Jedzeniamąki kukurydzianej - 1/2 szklanki mąki jaglanej - 1/2 szklanki ksylitolu - 2 jaja wiejskie - 10 dag roztopionego masła - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody - szczypta soli - 3/4 szklanki żurawiny lub innych bakalii Po produkty na ciasteczka zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników, zagnieść. Formować ciasteczka, układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik
Apetyczna babeczkamasła • 50 g cukru (1/4 szklanki) • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 100 ml wody (mniej niż pół szklanki) • 300g Mieszanki bakaliowej (orzechów, pistacje, migdały) suszone kolorowe owoce (ananas, papaja, żurawina, rodzynki) • 20 g białej połamanej czekolady • 220 g herbatników Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu mieszamy mleko
Podróż w kulinariaEfektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy 500g mąki pszennej 250g jogurtu 250g masła szczypta soli mleko do posmarowania ciasta chrzan z żurawiną do podania Jeśli biała kiełbasa jest surowa, to gotujemy ją. Mąkę zagniatamy z jogurtem, masłem i solą. Formujemy kulę ciasta i wkładamy ją do lodówki na 2 godziny. Schłodzone
Gotowanie i blogowaniejajka) 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę) masło i bułka tarta do formy (ja zawszę tę babkę piekę w tradycyjnej, metalowej formie) Żółtka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puszystą masę, przekładamy do wyrośniętego rozczynu
Rozpustne gotowaniełyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy
SzczyptaSmaQśmietany 12% Ganache czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki płatki kokosowe, żurawina, migdały, orzechy itp. do dekoracji Przygotowanie: Ciasto półkruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ciasto w folię spożywczą i umieścić
Nastoletnie Wypiekanieoczywiście daktyle- duza i przepyszna dawka energii, a ponadto potrafia zastąpić słodycze. Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek. Swoje dane adresowe proszę przysłać na email: mala.cukierenka@gmail.com
Mała Cukierenkadaktyli bez pestek 50 -75ml mleka roślinnego lub wody Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz kaszę jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się
FitKotkrólika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam go, układam na sałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na 2 foremki po 40 cm długości każda. królik - około 2-2,5 kg ćwiartki z kurczaka - 1 kg boczek wieprzowy (może być tłusty
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzyszło mi do głowy, aby zrobić z tymi nasionami twarożek, bo ten też często przygotowuję na kanapki. Pomyślałam i zrobiłam - na słodko. Zjedliśmy jako pastę na kanapki (dodatkowo dodałam żurawinę) oraz jako nadzienie do naleśników. Ale można też na słono, na przykład do wspomnianej rzodkiewki. Polecam przygotować na zdrowe, pożywne i energetyczne śniadanie :) Nasiona chia i wiele innych bardzo cennych
Kolorowy Przepisownikjest o wiele zdrowszy dla naszego organizmu i dostarcza nam niezbędnej energii. A dla "podjadaczy" (takich jak ja) polecam "PROTEIN SNACK MIX Fruit Choco". Mieszanka prażonych ziaren soi, suszonej żurawiny i kawałków jabłka oraz soi oblanej ciemną czekoladą BIO. Takie zestawienie można chrupać do woli :) Podsumowując - nie poddaję się, walczę i staram się dostarczać swojemu zmęczonemu organizmowi energię z dobrych
Słodkie okruszkitaki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić
Grunt to przepis!zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych, siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie : Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać Dodać olej, ubite jajka i białka na pianę, wymieszać
Proste Potrawy