żurawina - 4361 przepisów (strona:160/291)

Dżem z marchewek 113

wyjątkowy i ma wiele zastosowań. Jest konkurencją dla klasycznych dżemów z truskawek czy malin. Rewelacyjnie komponuje się na kanapkach z serami pleśniowymi. Pasuje nawet jako dodatek do mięs (zamiast żurawiny czy borówki). W tej wersji jako dodatek do dżemu delikatna nuta whisky

Milion Smaków
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 170

dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste i bardzo szybkie. Płatki jęczmienne możecie zastąpić innymi, np. owsianymi.  Zamiast nuty truskawkowej równie dobrze sprawdzi się cytryna, kakao/karob, wanilia, żurawina, itp. (około 36 sztuk) 200g masła/margaryny   1 szklanka cukru  1 jajko (duże) 1 szklanka (*) mąki pszennej 2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki

Di gotuje
Owsianka z żurawiną, daktylami, orzechami laskowymi, śliwką i figami 122

rozumiem dlaczego owsiankę za moich szczenięcych lat się...soliło! Ta jest pyszna po prostu ,a dzieciaki wołają o dokładkę. Składniki ulubione musli, owsianka z owocami suszonymi daktyle  Symbio żurawina suszona  Symbio orzechy laskowe śliwka suszona figi suszone siemię lniane jagody goji mleko Zagotuj mleko, wsyp owsiankę, ugotuj. Na koniec dodaj wszystkie suszone owoce, orzechy i siemię lniane. Wymieszaj

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem z czerwonej porzeczki z miętą 150

Ostatnio numerem jeden jest mięta, dodaję ją prawie do wszystkiego. Do dzisiejszego dżemu dałam niezbyt wiele cukru. Myślę, że dobrze będzie się komponować z mięsem czy z oscypkiem zamiast żurawiny. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego nie warto dodawać substancji żelujących. Dżem spokojnie się zetnie bez tego dodatku. Składniki: 1,2kg oczyszczonych porzeczek 40dag cukru parę gałązek mięty Porzeczki wrzucamy

Wrzosowa Polana
KEKS 142

pieczenia ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii BAKALIE 1/3 szklanki lemoniady, soku pomarańczowego lub zaparzonej herbaty 1/3 szklanki likieru pomarańczowego, brandy lub rumu 1/3 szklanki suszonych rodzynek i żurawiny 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki  kandyzowanej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli i/lub daktyli GANACHE 100 g gorzkiej czekolady

cool and minty
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 171

więc, jeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się tylko do deserów, robił tu "niezłą robotę

kolorowotorcikowo
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 117

mały problem z naleśnikami. Ale tylko dlatego, że patelnia jest ciężka ,a ja nie miałam siły podrzucać naleśników. Wyrobiłam sobie technikę i już mi dobrze idzie. Smażenie racuchów z żurawiną już nigdy nie będzie ociekać tłuszczem , jak dawniej. Chcę biszkopta? To mam, zrobię go na patelni. Kurczę pieczone? Nie ma sprawy. Patelnia nie wymaga nieustannej kontroli, podnoszenia pokrywki, stresu

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka owsiane 184

lyżki płynnego miodu i będzie mieć słodkie zdrowe ciasteczka. Można do nich dodać ulubione bakalie i za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja do połowy ciasteczek dodałam suszoną żurawinę i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki 1/4 szklanki oleju 1 szklanka otrębówpszennych, owsianych lub żytnich 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego

kuchnia doski
Arbuzada, czyli jak schłodzić się w upalne dni 186

porcje): 1/4 arbuza 1 szklanka soku z jabłek (mogą być kwaśne) 1/2 limonki kostki lodu Opcjonalnie ulubiony alkohol (idealnie pasuje tu wódka smakowa z arbuza i mięty lub z żurawiny) Przygotowanie: Arbuza oczyszczamy z pestek i wrzucamy do blendera z sokiem jabłkowym. Całość miksujemy. Do szklanek wsypujemy kostki lodu oraz wkładamy pokrojoną limonkę. Zalewamy całość miksem arbuza i jabłka

ChilliJemy
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 140

łyżeczka lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oleju ok 250-300 g mieszanych suszonych bakalii ( ja użyłem mieszanki złożonej z suszonych śliwek, żurawiny, moreli, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, oraz migdałów) 70 ml koniaku lub wódki żołądkowej gorzkiej nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu 100 ml słodkiej

Miód i pieprz
domowe musli z miodem 150

miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów)  ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i  wsypujemy na nią

Miód i pieprz
Deser jaglany z nasionami chia, daktylami, truskawką, melonem i żurawiną 118

jaglanej z bardzo zdrowymi dodatkami. Gwarantuję, że nawet ten, kto ma wyraźne opory przed kaszą jaglaną, chętnie po niego sięgnie. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana truskawki olej kokosowy żurawina suszona daktyle nasiona chia melon śmietana 36 % ozdoby cukiernicze z czekolady sos do deserów u mnie mango Najlepszą kaszą jaglaną będzie w tym wypadku kasza ugotowana na sypko z poprzedniego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka z otrębów z suszonymi owocami z czekoladą (wysokobłonnikowe) 170

łyżek cukru brzozowego (płaskich) 1 jajko (duże) 70g mąki pszennej 60g otrębów (użyłam pszennych ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 40g suszonych owoców (użyłam moreli, rodzynek i żurawiny) 40g czekolady gorzkiej (może być dowolna) Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej

Di gotuje
Pieguski z polentą 143

szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie* 2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie* ok. 100 g czekolady, pokrojonej na drobne kawałki ok. 3/4 szklanki rodzynków, żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać

Cooking Monster
Batony muesli ver. 2 120

łyżki miodu 200 g płatków owsianych 100 g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru) 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 50 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło i  cukier. Gdy masło się rozpuści dorzucamy marmoladę i podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia się wszystkich składników. Studzimy. Orzeszki wkładamy do woreczka

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania