żurawina - 4361 przepisów (strona:155/291)

Comber Kakaowy 168

szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę

Gotowanie...to proste !
Babka Wielkanocna piaskowa 175

może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Od razu pokazuje jakie święta właśnie nadeszły. Wersji jest mnóstwo. Można przygotować ją z dodatkiem żurawiny lub rodzynek, udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów. Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna. Jest wiele

Zasmakuj Kuchni
Napój detoksujący 268

babka ;) Napój ten został przez nią opracowany i ma za zadanie pomóc w chudnięciu i detoks naszego organizmu. Składniki 1 torebka herbaty z mniszka lekarskiego 1 łyżka soku z żurawiny (bez dodatku cukru) 2 łyżki soku z cytryny 1700 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Herbatę parzymy przez 5 minut pod przykryciem. Wszystkie składniki łączymy w dzbanku i wstawiamy do lodówki

Delusional Trine
Świąteczne propozycje Elki 98

zajączkiem   Babka na zielono   Babka tulipan   Czarno-biały sernik   Wielkanocny sernik z kajmakiem   Sernik o smaku pomarańczy Słodkie jajka wielkanocne Świąteczne pasztety Pasztet z żurawiną Pieczeń z papryką Rolada z indyka z morelami Koszyczki z nadzieniem Jajka faszerowane

Kolorowa kuchnia Elki
Domowa granola 219

Składniki (40 porcji): 700 g płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100  g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki

Menu Zdrowia
SALATKA ZIMOWA SLEDZIOWA 158

SAŁATKA ZIMOWA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIK RRRAZ!! Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A i z warzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują. Sałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam!  SKŁADNIKI

Moja Książka Kucharska
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 328

owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej

Kulinarne przygody Gatity
Jagodowo-kokosowa jaglanka 112

kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 200 g mleczka kokosowego łyżka miodu 1 łyżka wiórków kokosowych   pół szklanki mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) dowolne dodatki ( np. pomarańcza, liofilizowana żurawina, ekspandowana jaglanka z amarantusem) opcjonalnie zagęszczone, słodkie mleczko do polania Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy

Mienta blog
Naleśniki... kolejna odsłona 135

słodkie -  pycha. Domową frużelinę - zrobiłam z mrożonych drylowanych wiśni, ale możecie zrobić z każdych owoców.  Weźcie pod uwagę że niektóre zawierają więcej pektyny  ( porzeczki, żurawiny) i będą gęstsze a inne nap. truskawki -mają tej pektyny dużo mniej i do nich będziecie potrzebować odrobinę więcej żelatyny i mąki ziemniaczanej. 350 g owoców (użyłam wiśni) 6 g żelatyny

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty 148

napar przecedzić (jeśli nie używacie herbaty ekspresowej) i ubić ze "Śnieżką". Herbacianą śmietankę rozsmarować na blacie bezowym i udekorować wg uznania. (Polecam kwaskowate owoce. U mnie kiwi i liofilizowana żurawina.) Gotowy torcik schłodzić w lodówce. (Czym dłużej postoi - beza delikatnie mięknie i moim zdaniem lepiej współgra z kremem

Di gotuje
placuszki gryczane z bakaliami 205

niepalonej)  1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, daktyle, figi)  wykonanie: Do letniej, ugotowanej kaszy gryczanej dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię do pankejków i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka

babka w formie
Ciasto marchewkowe 137

proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 1/2 łyżeczki sody 100 ml mocnego naparu z herbaty u mnie Superfruits-znakomita mieszanka herbatek o wocowych z aromatem wiśni i żurawiny z acerolą  Teekanne 1 łyżeczka przyprawy korzennej  do piernika  szczypta soli cukier puder do posypania Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą. Jaja utrzyj z cukrem trzcinowym

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka jaglane z bakaliami 186

szklanki płatków jaglanych 0,5 szklanki mąki gryczanej 3 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki wody 2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka jagód goji 6 moreli pokrojonych na drobno Suche  składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy

Emskie Smaki
Super foods - super granola 128

niej płatki owsiane i jaglane, nasiona chia i konopii (nie bójcie się, odurzenie Wam nie grozi), a także słynne jagody goji, których spróbowałam po raz pierwszy. Szczerze mówiąc, suszona żurawina czy wiśnia smakuje mi dużo bardziej, ale wiadomo - o gustach się nie dyskutuje .  Do tego dorzuciłam orzechy włoskie i słodkie, słoneczne mango. Granolę przygotowałam z dodatkiem oliwy - dzięki temu

Pożeraczka, czyli raz adobrze