rukola - 2 garści - pomidorki koktajlowe - 5 szt. - słonecznik łuskany - 1 łyżka - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - chleb żytni (u mnie z żurawiną) - 2 kromki WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej. Tuńczyka odsączyć, pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasmiód - 5 łyżek (180 g) - olej kokosowy - (80 g) - rodzynki - (100 g) - orzechy włoskie - (60 g) Polewa: - olej kokosowy - (170 g) - kakao - (40 g) - orzechy włoskie - (90 g) - żurawina suszona - (50 g) - rodzynki - (50 g) WYKONANIE: Spód: Mleko pogrzać, wymieszać z miodem i olejem kokosowym. Zalać płatki owsiane gorącym mlekiem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy. Odstawić do przestygnięcia
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasbułka 1 kawałek piersi z kurczaka (ok. 100 g) kilka plasterków pomidora kilka plasterków ogórka kilka pasków papryki czerwonej 1 liść sałaty 2 łyżeczki pasty słonecznikowej ( użyłam z żurawiną od Primavika ) 3 pieczarki 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy marynata do kurczaka: sól, papryka słodka, papryka ostra, curry, mieszanka ziół greckich, czosnek granulowany
Zdrowie na języku :Pprzepis 2 tortille kukurydziane 1 plaster karkówki z grilla 1 jajko ugotowane na twardo 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki szczypiorek 4 plastry sera żółtego ulubiony sos, u mnie: żurawina, majonez, ketchup, musztarda Tortille smarujemy sosem, nakładamy na każdą z nich po połowie pokrojonego w paski mięsa z karkówki. Jajko kroimy wzdłuż na 4 części i układamy po równo
MamaOskarkaowoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (u mnie: orzechy włoskie, migdały, suszona żurawina, chipsy bananowe, wiórki kokosowe) 30-50 ml wódki lub rumu (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe (do obtoczenia) Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło oraz gorzką czekoladę. Resztki
Kuchnia MagdaLenyświąt wielkanocnych. Ciasto: 400 g mąki chlebowej 150 ml mleka 50 g masła Skórka z jednej pomarańczy 1 goździk Łyżeczka kardamonu Łyżeczka cynamonu 7 g drożdży Garść rodzynek i żurawiny 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 jajko Do posmarowania: 1 jajko rozkłócone z odrobiną mleka Krzyżyki: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki wody
noteskulinarnyfigałyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki cukru Polewa: 150 g białej czekolady 1 łyżka mleka 1/4 łyżki masła Dodatkowo (do ozdoby): płatki migdałowe suszone morele suszona żurawina rodzynki wiórki kokosowe Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć
Świat CiastaKofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 38. Bitki z szynki wieprzowej 39. Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 40. Wieprzowina duszona w śmietankowym sosie 41. Szynka świąteczna z cytrusami i żurawiną 42. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 43. łopatka pieczona z oregano 44. Szaszłyki ze schabu 45. Gołąbki z ryżem i mięsem 46. Papryka faszerowana kurkami i mięsem 47. Papryka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki suche: 250 g mąki tortowej 130 g cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nieco ponad połowa szklanki różnych bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina) Sposób wykonania: 1. W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre. Wystarczy użyć do tego rózgi kuchennej. 2. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać. 3. Ciasto nakładać do papilotek
Kuchnia domowa Aniużyłam kakao, - dałam mleko w proszku zwykłe a nie wegańskie, - zamiast oleju kokosowego użyłam rzepakowego, - zamiast nerkowców orzechów włoskich, - zamiast orzechów laskowych dodałam pokruszone herbatniki, - dodatkowo dorzuciłam suszone morele, żurawinę i gorzką czekoladę, - dodałam trochę więcej wody bo masa była za gęsta, - przed dodaniem orzechów, herbatników i suszonych owoców zblendowałam masę. Na zdjęciach: gołąbki w puszce (pyszne!!!), przyprawy: do falafla
Qlinarnie i Qlinarnieroztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka) lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej śmietanki) Dekoracja: Do wyboru: żurawina, suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp. *** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy *** *** Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną
Blog z Apetytempodobnie aromatyczny ryż dobrze się sprawi w tej roli. SKŁADNIKI: 2 paczki ugotowanego na sypko ryżu lub kaszy 1 srednia marchewka około 10 cm pora garść suszonych moreli,żurawiny i rodzynek 1 szalotka łyżka masła i oleju sól, grubo mielony pieprz lub roztarty w moździerzu WYKONANIE: na maśle i oleju zeszklić warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, dodać suszone owoce
Kuchnia Beatywiśniami i białą czekoladą Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy
Cynamonowe szczęścieprzygotowuje się co prawda dłużej, ale w czasie obróbki wytapia się więcej tłuszczu. Z kolei pasztety tradycyjnie powstają z kilku rodzajów mięs. Można dodać do nich suszone borowiki lub żurawinę. Jakie potrawy jeszcze goszczą na wielkanocnym stole? Bez względu na to, czy gotujemy samodzielnie, czy wybieramy menu z restauracji lub cateringu, nie można zapomnieć o żurku na bazie białej kiełbasy
Kuchcik gotujeJABŁKA Z TWAROŻKIEM 3) PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 4) RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 5) RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 6) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI
Kuchnia MagdaLeny