żurawina - 4361 przepisów (strona:151/291)

Ciasteczka owsiane z rodzynkami 160

Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce. Rodzynki można zastąpić innymi, ulubionymi bakaliami np. suszonymi morelami czy śliwkami (drobno pokrojonymi), suszoną żurawiną, orzechami; a masło - margaryną. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i są pełne rodzynek oraz płatków owsianych. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia

Gospodyni Miejska
Szybki piernik czekoladowy – bez miksera 158

Szybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
makowa panienka 138

Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: poncz (50 ml soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody) ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny 1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych) wykonanie ciasta: Jeden z blatów nasączamy 1/2 ponczu. Smarujemy równomiernie konfiturą. Wykładamy ok. 2/3 kremu. Układamy drugi blat, ponczujemy

Domowy Smak Jedzenia
Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 127

anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński z rodzynkami Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy włoskie Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne 210

mąki pszennej podaną w przepisie zamienić mączką migdałową. Musicie wypróbować ten przepis, aby upewnić się jak dobry jest! Christmas cake - przepis:  1 kg bakalii (u mnie 200 g żurawiny, 300 g rodzynek, 200 g rodzynek Jumbo, 300 g moreli) 150 ml brandy lub inny aromatyczny alkohol 2 laski cynamonu  5 jajek M 200 g masła 250 g cukru

Kuchnia Łukasza
Domowy likier – kawowa krówka 171

Kolejny rok z rzędu, chcę przygotować moim bliskim coś niepowtarzalnego, prosto z serca. W zeszłym roku były to wielkie słoiki z gotową mieszanką na ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, do których wystarczyło dodać tylko jajka i masło. W tym roku zaś, wpadłam na pomysł domowego likieru. Wszystko za sprawą, dostępnych wszędzie, pięknych pojemników i buteleczek. Zapomniałam już jakie

Be Fit Be Strong
Pierniczki najeżone bakaliami 111

jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150 g bakalii (ja wykorzystałam: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych suszonych moreli, 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny, 2 łyżki posiekanych rodzynek) Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody kilka kropli soku z cytryny Do małego rondelka wsypać cukier, zalać 60 ml wody. Gotować na średnim

Świat Ciasta
Świąteczny pasztet grzybowy 125

Dziś, czyli w niedzielę zabrałam się za świąteczne potrawy. Na pierwszy rzut poszedł pasztet, tym razem aromatyczny grzybowy. Poprzedni, czyli słonecznikowy z żurawiną stał sobie spokojnie w lodówce 2 tygodnie, dlatego też robię wcześniej i absolutnie nie mam zamiaru go mrozić. Mogę podpowiedzieć, po upieczeniu wystudzić i przechowywać w formie zawinięty w papier, ten który w którym się piekł, dlatego

greenscarf
Odchudzony keks 134

długości 16 cm 1,5 szklanki mąki gryczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 4 średnie jabłka marchew dowolne bakalie: orzechy, żurawina, rodzynki, pestki dyni, morele suszone, śliwki suszone, wiśnie suszone 100 ml mleka kokosowego Jabłka i marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na ok. 15 minut

365 dni dookoła kuchni
Korzenne browny z masą orzechową 126

aromatyczne ciasto. Składniki: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 50-100 g mlecznej czekolady 3 jajka 200 g cukru Diamant - cukier biały 135 g mąki pszennej tortowej żurawina i białe płatki czekolady do dekoracji firmy Helio 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 puszka gotowej masy orzechowej firmy Helio Wykonanie:  Piekarnik nastawić na 160 *C i wyłożyć papierem blaszkę

W Moim Magicznym Domu
Amerykańska kanapka Patty Melt 140

się stało, czy nie, pewnym jest, że Naylor i jej rodzina pomogła ją spopularyzować. Sandwich bardzo przypadł do gustu mojemu Lubemu. Po paru ekpserymentach polecamy także wersję z dodatkiem żurawiny ze słoiczka - mała wariacja na temat tradycyjnej kanapki, ale efekt jest oszałamiający. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba żytniego  -300 g chudej mielonej wołowiny -1 duża cebula -4 plastry

Zielona Kuchnia
O pierwszym śniegu i bezie z czerwonymi owocami 137

jakie akurat uda Wam się znaleźć w sklepie czy zamrażarce. U mnie były to czerwone pomarańcze, porzeczki i maliny, choć bardzo żałuję, że nie sięgnęłam po wiśnie i świeżą żurawinę - ciasto z pewnością by na tym zyskało. Do tego kandyzowane listki mięty, które pięknie się mienią w świetle choinkowych lampek - i do całkowitego błogostanu potrzeba już tylko mocnej, czarnej kawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
keks budyniowy 146

jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g bakalii (figi, rodzynki, suszona żurawina, orzechy, kandyzowane ananasy, kandyzowana skórka pomarańczowa) skórka otarta z pomarańczy 1/3 szklanki likieru pomarańczowego na lukier: 3 kopiate łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub rumu) łyżka kandyzowanej skórki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTA NA BOŻE NARODZENIE 4536

SERNIK ORZECHOWIEC NA MIODOWYM CIEŚCIE   MIODOWIEC Z KAJMAKIEM PYSZNOTKA Z ORZECHAMI SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI   KRÓLEWIEC Z MANNĄ METROWIEC BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ MAKOWIEC JAPOŃSKI ŚWIĄTECZNY PIERNIK

słodki bratek
Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu 166

bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę garść

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania