przyprawy do piernika – 1 czubata łyżeczka masła DEKORACJA 120-150g powideł do przełożenia lukier: 2/3 szklanki cukru pudru, sok z cytryny i brandy dekoracje cukiernicze śniegowe gwiazdki żurawina w cukrze z TEGO przepisu mini pierniczki z TEGO przepisu mini pianki marshmallow
Karo in the KitchenHej! Kto lubi połączenia słodkiego sosu z mięsem będzie zadowolony, bo na święta będzie mógł zrobić samodzielnie sos żurawinowy. Sos nie jest pracochłonny, przyrządza się go
Tylko pyszniepodstawowe: 40-50 dag pozostałego ciasta (bez kremu) - u mnie biszkopt, 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, bakalie - u mnie 12 suszonych śliwek i garść suszonej żurawiny (można użyć rodzynek) * , 200 g dżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie
JejKuchniakawy i deserów. Nalewka tuż po nastawieniu Nalewka na Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania ok. 4-6 tygodni Składniki: mała garstka rodzynek mała garstka żurawiny 5 suszonych daktyli 5 suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 2 gwiazdki anyżu 8 suszonych moreli 4 plastry pomarańczy ze skórką 1 duża łyżka płynnego miodu
Kulinarne przygody Gatityzmielonego* cukru trzcinowego #Diamant 1 łyżka kakao + do obtoczenia 1 łyżka cukru pudru do obtoczenia 1 garść migdałów (całe, nie płatki) 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych 3 łyżki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Masło topimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Orzechy oraz migdały prażymy na suchej patelni. Biszkopt przekładamy do malaksera z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodajemy masę
Kuchnia w czekoladziektóre smakują rewelacyjnie w towarzystwie gorącej herbaty. SKŁADNIKI 80 g oleju kokosowego, 8 łyżek mąki kokosowej, 1 jajko, 1 łyżka cukru kokosowego, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżka suszonej żurawiny WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach
słodki bratekósemki, a nawet drobniej. Usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Tort posypać wiórkami czekoladowymi. Kawałki gruszek poukładać na torcie ( patrz FILM ). Obok każdej gruszki nałożyć łyżeczką trochę żurawiny. Tort czekoladowy z gruszkami przechowywać w lodówce. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkaprzygotowałam zestawienie najlepszych przepisów z kuskusem, które znajdują się na blogu. Zachęcam do wspólnego gotowania już teraz! Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Kuskus
Moja smaczna kuchniagęsta, a perełki w większości przezroczyste. Łyżkę musu z pigwy wyłożyć na dno pucharków, potem przełożyć kisiel, a potem znów mus. Można posypać świeżymi lub suszonymi owocami (u mnie żurawina). Podawać gorący deser. Tytułowa bohaterka książki Marie Benedict pt. "Pani Einstein" to pierwsza żona fizyka, noblisty Alberta Einsteina, którego większość kojarzy z jego zdjęcia z wyciągniętym językiem lub z postaci
Weekendy w domu i ogrodzieWarstwa na dole : #quinoa ugotowana, do ciepłej dodajemy olej kokosowy. Warstwa na górze : #banan potarty na dużych oczkach Dekoracja: #zurawina liofilizowana Do uformowania gwiazdek użyłam foremek do pierników. Foremke należy położyć na talerzu, nałożyć masę, zdjąć foremke i gotowe
Szkrab Je Samdużych oczkach - amarantus 1 łyżka - pestki dyni 1 łyżka zmielone - olej kokosowy 1 łyżeczka - #bieluch 1/2 opakowania -amarantus ekspandowany do posypania - żurawina liofilizowana 1 szt na nos 😉 Kasze jaglana i amarantus dobrze pluczemy. Gotujemy około 25 minut, przecedzamy. Dodajemy olej kokosowy. Przestudzamy. Łączymy z pozostałymi składnikami. Układamy wszystko w świątecznej foremce
Szkrab Je Sammargaryny 1 szklanka cukru 400 ml gęstej śmietany 12 % 2 duże pomarańcze 1 szklanka wody 1 szklanka białego cukru 8 goździków szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 700 g świeżej żurawiny 30 ml balsamicznego octu figowego 150 ml Sherry Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem cukier, na dość dużym gazie roztopiłem cukier, czesto mieszałem. Wystudziłem, dodałem śmietanę, zagotowałem. Zdjąłem z ognia
R'n'G KitchenSkładniki: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 opakowania cukru wanilinowego Cykoria, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę
JejKuchniaPyszny zdrowy koktajl z Aronią z Stragan Zdrowia.pl SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: 1/2 szklanki mleka roślinnego np. Migdałowego 1 banan 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżeczka żurawiny suszonej 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka sproszkowanej Aroni liofilizowanej PRZYGOTOWANIE: Do kubka blendera wlewam pół szklanki mleka roślinnego np. Migdałowego. Następnie dodaję obranego banana. Kolejno dodaję pozostałe składniki
Gotowanie Patkimożna pominąć łyżeczka cynamonu łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie można dodać łyżeczkę sproszkowanego imbiru zamiast wiórków i orzechów można dodać 50 g namoczonych rodzynek/żurawiny/aronii/posiekanych daktyli i wtedy zmniejszyć nawet do połowy dodatek cukru Przygotowanie (wszystko w jednej misce): W dużej misce zblenduj banana, cukier i olej. Dodaj przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek
greenscarf