żurawina - 4361 przepisów (strona:156/291)

Pasztet 160

około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st.     Często jest tak, że po zrobieniu podstawowej wersji odkładam część i dodaje różne składniki np. marchewkę lub żurawinę

Państwo Wojtczuk gotują
Sałatka z roszpunką, porzeczką i mozzarellą 162

orzeszkami piniowymi idealna na kolacje! Smak podkreślamy sosem koperkowym i voila :) Składniki na 2 porcje: *garść roszpunki *1 mozzarella *1 pomindor *1 ogórek *garść czerwonych porzeczek *mieszanka orzeszków piniowych, żurawiny, nasion słonecznika i dyni Sos koperkowy: *2 łyżeczka majonezu *2 łyżki jogurtu naturalnego *koperek *pieprz Przygotowanie chyba jest zbędne :)  Smacznego

FITBUuK
Sałatka z figami, serem wensleydale, soczewicą oraz musztardowym sosem. 134

spotyka się ser wnesleydale z niebieską pleśnią. W smaku jest kremowy i trochę przypomina polski twaróg jednak jest twardy, lekko się kruszy. Często spotykany z dodatkami – szczególnie owocowymi jak żurawina czy morele. W hrabstwie Yorkshire ser ten jest jedzony jako dodatek do tradycyjnego ciasta Bożonarodzeniowego lub jabłecznika. Mają nawet powiedzenie „an apple pie without the cheese is like a kiss

wysmienity
Jabłkowa gryczanka śniadaniowa 186

moim śniadaniowym manu. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1 szklanka mleka (u mnie 2%) około 1/2 płatków gryczanych pełnoziarnistych Cenos * około 2 czubatych łyżeczek suszonego berberysu (można zamienić np. na żurawinę) 1 soczyste jabłko syrop ryżowy (lub inny podobny) do polania gryczanki po wierzchu *u mnie +1 łyżka, wolę gęstsze gryczanki Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, podgrzewamy chwilę

Słodkie okruszki
Placuszki z kukurydzą 163

być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy kukurydzę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe gofry z halloumi 135

się komponował z serem. Potem go kupiłam, spróbowałam i już wiedziałam jak go będę jadła. Dzisiaj prosta propozycja śniadaniowa. Myślę, że zasmakują wszystkim którzy lubią klasyczne połączenie oscypka z żurawiną. ciasto : 1,75 szkl ( 325 g ) mąki pszennej

Polska Zupa
Orkiszowa chałka nadziewana dżemem 161

świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego 120 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła jajko szczypta soli 3 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców Rokitnik łyżka rodzynek łyżka suszonej żurawiny łyżka suszonej miechunki   jajko do posmarowania 2 łyżki płatków migdałowych do posypania Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut. Do mąki

Mienta blog
Camembert ziołowy panierowany 120

propozycje z pytaniem co pierwsze opublikować. Padło na camembert, więc jako pierwszy będzie własnie ten wpis. Szybka i smaczna przekąska lub ciepłe śniadanie. Podałam ten ser z pieczywem i żurawiną. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Relacja z warsztatów Seko na fali smaku 218

bardzo jej dziękuje! Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem Śledzie z marynowaną cytryną Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natka pietruszki Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i orzechem włoskim Koreczki

Życie zaczyna się w kuchni
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 149

kardamonu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.) orzechy  do dekoracji 3 migdały 1 łyżka cukru brązowego  oraz suszone owoce (śliwki, zurawina i morele) do dekoracji Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj drożdże, kilka łyżek mąki i cukier. Wymieszaj zaczyn i poczekaj do chwili, aż sie wzburzy. Dodaj drugą łyżkę cukru

Gotuj Sam!
Ciastka owsiane - najlepsze! 130

płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę

Słodki Kompromis
Pieczone jabłka nadziewane masą makową 191

soku jabłkowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu  1 laska wanilii Masa makowa    300 g mielonego maku 100 g brązowego cukru 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny 25 g posiekanych dowolnych orzechów 1 i 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej  Przygotowanie:     1. Masa makowa -  mielony mak zalewamy wrzątkiem

Słodki Kompromis
Domowy pasztet 131

push({}); Pasztet, który co roku robię na święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula

Kulinarne przemyslenia
Piernik na piwie 104

jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 szkl ciemnego piwa 175 g miodu 3 łyżki posiekanej żurawiny 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Czekoladowy lukier: 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka kakao kilka kropel aromatu arakowego 4 łyżki mleka Dodatkowo: garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie