100g masła 100g cukru 200g mąki Przygotowanie Gruszki przekroiłem wzdłuż na pół i wydrążyłem odrobinę miąższu. W miejsce po wydrążeniu włożyłem starty ser, uprażone płatki migdałów, namoczoną żurawinę. Przygotowałem kruszonkę : połączyłem mąkę, masło pokrojone w kostkę i cukier, wyrobiłem palcami. Zawinąłem w folię, wstawiłem do lodówki. Gruszki ułożyłem w żaroodpornej formie posypałem startą kruszonką i startym serem
R'n'G KitchenMoja dzisiejsza propozycja na drugie śniadanie lub kolację, a nawet deser do kawy to czekoladowy jaglany mugcake podany z bananem oraz żurawiną skropiony syropem z agawy. Mugcaki to jedna z moich ulubionych opcji szybkich śniadań. Babeczkę robi się dosłownie w 5 minut :) PRZEPIS 2 całe jajka 2 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki
Tetiisheriserek mascarpone (250g) 1 laska wanilii 4 łyżeczki ksylitolu 150g musli z suszonymi owocami 8 łyżek płatków kukurydzianych 8 łyżek płatków owsianych 1 banan garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki jagód goji 3 łyżki płatków białej czekolady Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy. Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi
Kuchnia w czekoladzieposmak, jest chrupiące przy brzegach i mięciutkie w środku. Zamiast kiwi możesz użyć dowolnie ulubionych owoców, np. śliwek, mandarynek, bananów, czy winogron, a do środka możesz wrzucić rodzynki lub żurawinę. Jeśli nie lubisz za bardzo robić słodkości w kuchni lub nie czujesz się w tym temacie pewna/y to polecam ten przepis:) Przekonasz się, że pieczenie ciasta jest - w tym przypadku
Zasmakuj Kuchniciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 330 gram śmietany 18% - 2 jaja - 2 łyżeczki sody - szczypta soli - 6 łyżek maku - 4 łyżki kakao - ok. 6 łyżek rodzynek, żurawiny, skórki cytrynowej masa: - 1/2 kostki masła - 2 jaja - 3/4 szklanki cukru - 2 płaskie łyżki mąki - 1 szklanka mleka polewa: - 1/2 tabliczki czekolady - 1 łyżka mleka Przygotowuję ciasto: Ubijam mikserem jaja
Wielopokoleniowoprosty ale ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym. Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja sól, pieprz kilka plastrów sera żółtego 3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej olej do smażenia Pokrój seler
Qlinarnie i Qlinarniejajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie: bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy aż napęcznieje na jakieś pół
Z Kuchni Do KuchniPoza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych) lub musli. Łatwo je zapakować do szkoły czy na spacer
WYSPA SZCZĘSLIWAśmietany 30% 2 kubeczki jogurtu naturalnego-40 dag 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki rodzynek ½ szklanki niesolonych orzechów ziemnych i włoskich ½ szklanki żurawiny ½ szklanki morwy białej Polewa czekoladowa Sposób wykonania: Bakalie wymieszać razem w miseczce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka wanilii oraz zimny
Wanilia i KardamonDzisiaj było trochę chodzenia po górach :) Oczywiście nie obeszło się bez kupienia świeżego oscypka. Najbardziej lubię, gdy jest lekko podsmażony na patelni z dodatkiem żurawiny
Kukuleczkimasłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Ostudzoną babkę wyjmij z formy i udekoruj. Moją babkę ozdobiłam maślanym lukrem przepis TUTAJ , posypałam żurawiną i płatkami migdałów
KukuleczkiDzisiaj przepis na lekką sałatkę z roszponką i kozim serem. Składniki: spora garść roszponki kilka kawałków koziego sera kilka pomidorków koktajlowych pestki słonecznika garść żurawiny garść kukurydzy kilka oliwek Składniki na dressing : 1 łyżeczka oliwy 1,5 łyżeczki musztardy łagodnej 1,5 łyżeczki miodu pieprz Przygotowania: Upraż pestki słonecznika
Kukuleczkidelikatne, puszyste i cudownie pachną. Początkowo miałam obawy, że będą rozpływały się podczas smażenia, ale nie - smażyły się bez problemu (i rosły tak jak racuszki). Idealnie komponują się z żurawiną , dżemem pomarańczowym lub bananami (smażonymi na tej samej patelni). Koniecznie musicie spróbować, bo są na naprawdę obłędne! Aha, i od razu zróbcie podwójną, a nawet potrójną porcję
Di gotujeZdarza się, że są tańsze 6. Muesli- gotowe w paczkach są zazwyczaj dużo droższe. Spróbuj kupić płatki owsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie
Tradycyjna Kuchniarobię na oko :) około 1/2 szklanki oleju i 3 łyżki kakao. Dodatki orzechy amarantus migdały rodzynki kokos żurawina Uwaga Ta czekolada jest tak pyszna, że lepiej nie rób jej przy dzieciach. Grozi to wyjedzeniem całej masy przed zastygnięciem ;) Ważne jest, aby za bardzo nie podgrzać oleju
lady-och-mistrzyni.blogspot.com