żurawina - 4361 przepisów (strona:168/291)

Sałatka owocowa z miodem i chrupkami ryżowymi 208

cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki rodzynek bez konserwantów 1-2 łyżeczki łuskanego słonecznika nieprażonego, niesolonego 1-2 łyżeczki łuskanych pestek dyni nieprażonych, niesolonych jeśli masz, dodaj suszoną żurawinę lub inne ulubionego bakalie, także orzechy drobno posiekane w ilości po 1-2 łyżeczki   Przygotowanie: W szklance wymieszaj ze sobą sok z cytryny i miód. Jeśli masz skrystalizowany miód

Anioszek w kuchni
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 134

temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia.    ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami goji i rozmarynem "Matecznik" Agnieszki Grzelak to książka, którą delektowałam się ostatnio. Napisana jest w formie dziennika/pamiętnika, w której Kamila, żona Franciszka i matka Tosi, Jony

Weekendy w domu i ogrodzie
Baton musli, z piekarnika, nie ze sklepu 131

trzy duże lub cztery mniejsze) 100 ml dowolnego mleka 250 g płatków owsianych 100 g daktyli bez pestek 50 g orzechów (dowolnych, może być miks) 50 g rodzynek (lub żurawiny) Orzechy, daktyle i rodzynki siekamy dość drobno. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia formując kwadrat/prostokąt o grubości

Kucharzyca
biała kiełbasa słodko-ostra 143

obgotować, ok 10 minut na maleńkim ogniu. Wykorzystałam domowy dżem z czerwonej porzeczki, nada się jednak każdy inny dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny. Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie. Polecam:) składniki: 5 białych kiełbas 2 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki startego chrzanu łyżka wódki 2-3 łyżki oliwy Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką

6niebo
Pudding chlebowy z bakaliami 132

śniadanie. Dzięki niemu nie zmarnujemy czerstwego chleba, z którym nie wiadomo co zrobić. Składniki: 6-7 kromek chleba łyżka miodu 3 jajka 2 szklanki mleka ok 150 g bakalii (żurawiny, rodzynek, daktyli, itd.) łyżeczka cynamonu Przygotowanie Jajka mieszamy z mlekiem i miodem. Chleb kroimy w kwadraciki i zalewamy mlekiem. Bakalie, jeśli są zbyt duże przekrawamy, dodajemy do chleba. Wsypujemy cynamon

e-PrzepisyKulinarne
Bakaliowe trufle HELIO 168

wykorzystaniem pysznych bakalii firmy HELIO 100% NATURY BEZ konserwantów :) Składniki (15 sztuk): 50g suszonych śliwek firmy HELIO 60g suszonych moreli firmy HELIO 40g rodzynek sułtańskich firmy HELIO 20g żurawiny firmy HELIO 50g słonecznika 40g wiórek kokosa + wiórki do obtoczenia kulek 10g ciemnego kakao Cynamon  Sposób przygotowania: Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15-30 minut odsądzamy owoce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mazurek czekoladowy 240

łyżki miodu  2 łyżki miękkiego masła  20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)  dżem z czarnej porzeczki  Do dekoracji: bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)  Przygotowanie: Ciasto: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo

Malinowo w kuchni
Super pasztet w galarecie 199

pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem.  Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :)  Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl

SzczyptaSmaQ
Baba drożdżowa z ziemniakami. 178

szklanki mąki + 1 łyżka do obtoczenia bakali 1 łyżka maki ziemniaczanej cukier waniliowy -1 op pół kostki (125g) stopionego masła 1 szklanka dowolnych bakali ( u mnie suszone morele , suszona żurawina i skórka pomarańczowa ) Wykonanie :  Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie lub w rumie .Te większe  pokroic na mniejsze kawałki. Drożdże wkruszyć do letniego mleka , dodać 2 łyżki cukru

Malinowa Kawiarenka
Jaglanka zapiekana z jabłkami i figami .Podana z miętą i granatem. 103

potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego-inaczej! Niezwykle proste w przygotowaniu, gdyż tutaj z pomocą przyszły mi niezwykłe dania Babci Zosi firmy  SYS Do dzieła! Składniki kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami  SYS suszone figi 100 % organic  Symbio brązowy cukier 3 jabłka cukier puder- opcjonalnie- do potrzepania przed podaniem owoce granatu listki mięty Ugotuj kaszę zgodnie

Z Kuchni Do Kuchni
Batony musli bez dodatku mąki i cukru, czyli pomysł na drugie śniadanie 134

płatków owsianych górskich (ja użyłam pełnoziarnistych) 50 g siemienia lnianego 50 g nasion chia 60 g miechunki suszonej + 40 g suszonej morwy białej (można zastąpić 100 g suszonej żurawiny, jagodami goji lub innymi bakaliami) 100 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 50 g nasion amarantusa bio 50 g posiekanych orzechów nerkowca lub orzechów włoskich 50 g posiekanych 3 białka

Smiling Shrimp
Praliny czekoladowe z musli 150

łyżki masła 6 łyżek musli z rodzynkami 3 łyżki wiórków kokosowych 2-3 łyżki pokruszonych migdałów w płatkach 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca (mogą być dowolne inne) 1 łyżka żurawiny suszonej wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę połam i razem z masłem i mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Cały czas mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Składniki sypkie

Anioszek w kuchni
Mazurek kajmakowy Collage 148

minut- jeśli trzeba. Wystudzić. Do kajmaku dodać 2 łyżki spirytusu. Rozłożyć na całość kajmak gotowy lub z gotowanego mleka skondensowanego. Na wierz ułożyć kolaż z dowolnych bakalii u mnie: żurawina, miechunka. migdały

AZgotuj!
Omlet z ciasteczkową odżywką białkową 137

omlet: 3 jajka łyżka płatków owsianych 1 banan łyżka żurawiny suszonej olej kokosowy do smażenia kiwi polewa: 1 miarka odżywki, u mnie ciasteczko 3 łyżki mleka sojowego Wszystkie składniki na omlet dokładnie mieszamy i smażymy z dwóch stron. Łączymy mleko z odżywką białkową, za pomocą trzepaczki. Po usmażeniu dekorujemy kiwi oraz polewamy naszą polewą. Smacznego

Bike By Life
Babka herbaciana 136

pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy na przemian sypkie składniki oraz herbatę do ich wyczerpania. Całość mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję. Wg. Uznania możną dodać rodzynki namoczone w rumie, suszona żurawinę czy posiekane orzechy. Przekładamy do formy z kominem i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut do tzw. „suchego patyczka

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania