Nakładamy ją łyżką, bo nie jest jakoś mocno zwarta. Ciacha pieczemy przez 10 minut (w zależności od piekarnika- do zrumienienia) w 180 stopniach. U mnie część była z suszoną żurawiną, część bez bakalii. I oba rodzaje zniknęły szybciej, niż druga blacha się upiekła! Łasuchy w kuchni nie dały im nawet dobrze wystygnąć :) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćgodziny, tym razem bez przykrywki, nie zapominając obracać mięsa od czasu do czasu i polewać go sosem własnym. Gotowe! Ps. Jeszcze pyszniejszy jest oczywiście z konfiturą z borówek czy żurawiną
Smaki Brazyliigórskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc. Składniki 1 szklanka mleka 2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Przepisy na domowy ser i chlebszczęście nie opadł tak jak to zwykle bywa z sernikami :) Do masy śmietanowej dodałam brzoskwinie z puszki, ale można dodać inne owoce lub owoce suszone: rodzynki, czy żurawinę. Ciasto wychodzi nie za słodkie, ale smaczne. Warto dodać owoce, które urozmaicą smak ciasta. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Niebieski kubek z kawadelektować się pysznym śniadankiem! Składniki: 1 garść płatków owsianych górskich 2 łyżki otrąb 6- 8 łyżek mleka 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 mały banan garść rodzynek lub żurawiny, lub kilka śliwek suszonych łyżeczka płatków migdałowych kub kilka orzechów Wykonanie: Do miseczki wlać mleko, może być zimne, prosto z lodówki, wsypać płatki owsiane i otręby, wlać kubek jogurtu, pokroić
kgwjanczewomożna zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli 1 łyżka rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny Do garnka wlać zimną wodę i zostawić na małym ogniu. Po kolei wrzucać składniki: wiśnie wraz z syropem, bakalie i suszone owoce. Dodać cukier i dokładnie rozmieszać – ewentualnie dosłodzić jeszcze
Grunt to przepis!był wyjątkowy. Składniki: 3 grube plastry szynki konserwowej 120 g sera żółtego 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 3-4 łodygi selera naciowego 80 g suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki łuskanego słonecznika (można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi) 3 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Szynkę, ser, wypestkowaną paprykę oraz selera pokroić
Czerwień i błękitSkładniki: ciasto jabłka 3 większe, miód 1,5 łyżeczki, migdały tarte BackMit 3 łyżeczki, cynamon mielony 3 szczypty, serwatka białkowa 3 łyżeczki, żurawina konfitura 3 łyżki te pyszne pieczone jabłka przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym
W Mojej Kuchni LubięKaczka z żurawiną! Pyszna przystawka! Makaron włoski z krewetkami z sosem pomidorowym! Roladki z kurczaka! Pieczona szynka z rozmarynem, na zimno lub ciepło! Sałatka z grzankami i jajkiem! Sałatka z selerem naciowym! DRINKI Kliknij w zdjęcie aby przejść do przepisu
SMYKWKUCHNIprzeszłości? Bardzo polecam! Składniki: 340 g mleka w proszku 26 % (najlepsze w niebieskiej torebce) 160 g masła 225 g cukru 125 ml mleka 100 g bakalii ( u mnie rodzynki, żurawina i orzechy nerkowce) 160 g herbatników typu petit beurre (u mnie maślane pełnoziarniste) 3 łyżki ciemnego kakao Podłużną foremkę keksówkę o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć
maniapieczeniałyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jabłek 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych 3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych Wykonanie: Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Całe jaja ubijam w misce, aż będą puszyste
Kubki smakuschłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową: 500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć 3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego pół łyżeczki cynamonu
Kubki smakukaszy jaglanej ( ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka kurkumy 2 jabłka 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka migdałów (płatki, słupki) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka suszonej żurawiny cynamon, imbir, kardamon do smaku Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku
Kubki smakuzamkniętym pojemniku zachowują świeżość do tygodnia. Składniki na 16 ciasteczek: 50 g zmielonych orzechów laskowych 50 g zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 50 g rodzynek ja dodałam żurawinę 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru brązowego 110 g masła śmietankowego 1 jajo Przygotowanie: Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°C W rondelku rozpuszczamy masło
Kubki smakuduże jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Dodałam garść żurawiny i garść orzechów laskowych ze skórką - posiekać Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko
Kubki smaku