żurawina - 4361 przepisów (strona:178/291)

Krem jogurtowy z kokosem 171

Okazało się, że serek znakomicie komponuje się z wiórkami kokosowymi. Krem to połączenie tych dwóch składników i jogurtu naturalnego. Możecie podać go z ulubionymi dodatkami takimi  jak orzechy, żurawina, gorzka czekolada czy rodzynki tak jak u mnie :) Składniki: 4 łyżki serka wiejskiego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła kokosowego (mleko kokosowe z puszki w lodówce twardnieje) Składniki dokładnie

Chocolate Muffin Blog
Chlebek merchewkowy z żurawiną 184

chlebek wg domowej receptury. Tym razem z marchewki. Pycha! Składniki: 2 szklanki startej marchewki 4 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki suszonej żurawiny tłuszcz do formy Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny, do zrumienienia

Tradycyjna Kuchnia
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 246

doradzali, co można by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy

Moje Kuchenne Rewelacje
Gryczanki, pyszne snacki od Raw And Happy 118

Miód Bio polecany jest dla osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową. Swietnie wpływa na przemianę materii. Owoce leśne -z dodatkiem daktyli, rodzynek, słonecznika, kaszy jaglanej, aronii, jeżyn, żurawiny,  siemienia lnianego, chia i amarantusa.                  Aronia jest niezwykłym źródłem antyutleniaczy przeciwdziałających niszczącemu działaniu wolnych rodników

R'n'G Kitchen
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE 158

łyżek)   1 jajko  170 g masła  2 łyżki cukru trzcinowego  1 łyżka miodu  1 dojrzały banan  50 g rodzynek ciemnych  50 g żurawiny  100 g różnych orzechów  szczypta soli  łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu  pół łyżeczki soli  Sposób przyrządzenia: 2 szklanki płatków zblendować na mąkę  Masło utrzeć

pieprzny smaczek
Nothing speaks Thanksgiving louder than this delicious threesome 207

cranberries popped) . Remove from oven and drizzle with additional, orange juice, honey or balsamic (if desired) . Enjoy.   Chcesz przeczytać po polsku? Kliknij tu: “ Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia

Food Polka
Jaglane ciasteczka z kremem daktylowym z awokado i karobem 121

SYMBIO 2 łyżki oleju kokosowego BIO virgin  SYMBIO około pół szklanki, może być więcej – siekanych płatków migdała niecała szklanka siekanych orzechów włoskich ponad pół szklanki sezamu pół szklanki żurawiny, możecie posiekać pół szklanki ciepłej wody Krem daktylowy -1 dojrzałe awokado 3 daktyle  SYMBIO jedna trzecia szklanki mleka roślinnego 2 łyżki karobu sok z połowy cytryny szczypta kardamonu Piekarnik

Z Kuchni Do Kuchni
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 214

desce sery produkowane z różnych rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego) Dodatki winogrona orzechy włoskie pomidorki koktajlowe suszone pomidory oliwki, kapary, figi daktyle (szczególnie do serów kozich) jabłka, gruszki żurawina listki bazylii masło  Pieczywo bagietka, inne białe pieczywo pszenne krakersy Przygotowanie Układając sery na desce trzeba pamiętać, aby pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów zachować kilka centymetrów wolnej przestrzeni. W ten sposób

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffiny dyniowo-bananowe z konfiturą żurawinową 137

szczypta imbiru 120 g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 200 g puree z dyni 1 banan ok. 1 szklanki konfitury z żurawiny cukier brązowy - do posypania Jajka i jogurt wyjąć 2 godziny przed przygotowaniem z lodówki. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir i cynamon

Czerwień i błękit
Domowa GRANOLA!! 110

suszone owoce? Nie zniechęcaj się, zróbmy sami domowe musli, GRANOLA. Idealne do jogurtu naturalnego na śniadanie. Składniki na duży słój: 2 szklanki płatków owsianych garść jagód goji garść żurawiny garść śliwek suszonych 3 łyżki słonecznika łuskanego 1/2 łyżki cynamonu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Płatki owsiane, słonecznik wsypać do miski, wlać miód, wszystko delikatnie mieszać drewnianą

Bike By Life
Florentynki 167

gorzkiej kawy lub herbaty . P okruszone są też świetnym dodatkiem do deserów. Możne je też ładnie zapakować jako prezent pod choinkę. Składniki: 100 g migdałów w płatkach 100 g żurawiny suszonej Ale-raj 50 g ziaren słonecznika 50 g rodzynek Ale-raj 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 30 g kokosu 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru

Ala piecze i gotuje
Ciasto korzenne 125

szklanka mąki 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis TUTAJ ) 2 łyżeczki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 100 g powidła śliwkowego lub z żurawiny Przygotowanie: W misie łączymy ze sobą jaja, roztopione i przestudzone masło, i mleko. Do składników mokrych dodajemy przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, płatki chilli i wszystko dokładnie

Kuchnia Łukasza
Piernik z bakaliami 176

piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka kefiru lub jogurtu 200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy. Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Miód rozpuścić razem z masłem lub margaryną i wystudzić. Białka utrzeć na sztywno. Pod koniec nie przestając

Na słodko lub wytrawnie
Granola korzenna 135

szklanka orzechów włoskich  100 ml  miodu  30 ml oleju rzepakowego 1,5  łyżeczki cynamonu po 1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki suszonych moreli Wszystkie składniki mieszamy w misce (oprócz suszonych owoców) Wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy ok. 50 minut

Delicious Titbits
Kruche ciasteczka owsiane 236

minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach.   PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki płatków owsianych, dodajemy 1 ½ szklanki płatków i 1 szklankę wybranych przez siebie innych dodatków

Smakowy Raj