żurawina - 4361 przepisów (strona:176/291)

Szarlotka jaglano-kukurydziana. Bez cukru, glutenu, jajek i mleka 106

szklanki mleka roślinnego/wody MASA: - 2 kg jabłek, obranych i startych na dużych oczkach tarki - 1/2 szklanki daktyli (posiekanych i namoczonych we wrzątku 10 minut) - garść rodzynek - garść żurawiny - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu (mniej lub więcej - zależy od jabłek i Waszych preferencji smakowych) - 1 łyżeczka cynamonu Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody

Smakuje zdrowo
Tort żydowski 327

parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła.   Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej   Orzechy i śliwkę rozdrobnić   Przekładanie tortu:   Smarować kolejno krążki używając na przemian opisanych wyżej rodzajów mas. Po posmarowaniu kremem posypać garścią

Sto kolorów kuchni
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 141

Monfalcone! Oliwki wyjątkowe , którymi objadałam się nieprzyzwoicie w słonecznej Italii, gdyż Dico miałam pod nosem i wychodziłam na zakupy "w kapciach ". Całość dopełniły suszone pomidory z zalewy w towarzystwie żurawiny. Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak. Do tego ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 123

miód, gruszki i mak!  Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny Na masę makową: 250 g maku, 1,5 mleka, 250 ml półwytrawnego białego wina, 5 łyżek cukru, 100 g rodzynek, 100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy

Nie tylko w kuchni
Tatar ze śledzia marynowany w wódce 804

marynowany w wódce to pyszna przekąska, przystawka która będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie. Bo śledzie się lubi albo nienawidzi. Polecam też przepis na tatar ze śledzia z żurawiną lub Tatar z łososia SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 podwójne filety śledziowe lub zwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki bakaliowe 100

sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki żytniej  2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 50 gram suszonej żurawiny  50 gram posiekanych orzechów włoskich  50 gram płatków migdałowych  50 gram rodzynków do dekoracji: lukier biały (białko ubite na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki

Mango Papaja
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 207

całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane

Karo in the Kitchen
Keks Wigilijny 309

białek w temperaturze pokojowej szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła bakalie- rodzynki, żurawina oraz miks keksowy 1 Dodatkowo : 1 -2 łyżki mąki do oprószenia bakalii Przygotowanie : Do miski wlewamy białka i  ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. W trakcie miksowania wsypujemy

Różowa kuchnia
Razowe pierniki. 136

widzicie na zdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych.  Miłej zabawy

Powiedz dietom nie
Inspiracje talerzowe # 4 154

Coraz bliżej Święta... Jest już i u mnie zakładka  Wigilia i Boże Narodzenie  tam znajdziecie kilka przepisów zapraszam :) 1. Makaroniki http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Bozonarodzeniowe-makaroniki.html 2. Uwielbiam kwaskowaty smak żurawiny, a tutaj bardzo świąteczny przepis http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Swiateczny-dzem-zurawinowy.html 3. Fajne czekoladowe, malutkie ciasteczka http://www.mirabelkowy.pl/2012/12/mikoajkowy-groch-czekoladowy.html 4. Bardzo ciekawe ciasto http://www.mirabelkowy.pl/2013/12/pyszne-i-zdrowe-ciasto-swiateczne.html 5. Pierniczki inaczej http://niebonatalerzu.blogspot.co.uk/2015/11/pierniczki-owsiane-szybkie-pierniczki.html Polecam

NA MOIM TALERZU
Keks królewski - najlepszy! 2458

suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem

maniapieczenia
Makowiec czekoladowy 181

będzie zadowolony ;) Dla Was też coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej

Domowa cukiernia Ewy
43 przepisy na świąteczne sałatki 10864

balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców

Moja smaczna kuchnia
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 277

nadzieniem Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

Karo in the Kitchen
Ogródek Dziadunia. Dokładnie jak za dawnych czasów. 88

wysoką jakość. Ogródek Dziadunia to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również okazja do przypomnienia sobie, jak to kiedyś na prawdę smakowało! Może pochylając się nad sokiem z żurawiny, czy jagód leśnych dostaniemy olśnienia, że to co dobre i pachnące nie musi oznaczać słowa chemia. W słoikach Dziadunia zamknięte jest serce, pasja dzielenia się miłością i produktem autentycznym. Zamknięta jest

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania