żurawina - 4361 przepisów (strona:185/291)

Kasza jaglana z jabłkiem i ricottą 118

kawałki i wrzucić do rondla. Dolać ok. 100 ml wody i gotować aż jabłka się rozpadną. Mus dostaje się po ok. 15 minutach. Jagody goji (mogą być rodzynki, żurawiny itp.; chodzi o dodatek kolorystyczny) sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Połączyć ze sobą kaszę, mus z jabłek, cukier, cynamon i ricottę. Dobrze wymieszać. Dorzucić jagody goji i wymieszać. Takie danie nadaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Ganache z jagodami, żurawiną i pestkami dyni 118

czas mieszając.  Przelać do suchej miski, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Przestygniętą masę wlać na schłodzony spód, wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować jagodami, żurawiną, pestkami dyni i startą czekoladą. Schłodzić i gotowe.Proporcje są na blachę o wymiarach 30 cm.. Smacznego

Gaździnka warzy
Ale że co? 167

Straciła prawie wszystkie owoce i wygląda bardzo nędznie. Tak wyglądała pigwa w sierpniu, teraz jest większa i ma coraz bardziej złoty kolor. Są takie trzy. Ciiicho, niech sobie rosną. Żurawiny miały mnóstwo owoców- prawie wszystko upiekło słońce.  W tle złota nawłoć- wiem, że niby chwast ale pięknie miodowo pachnie i przyciąga tony owadów. A z przodu, ten zielony kikut

les mirabelles
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 150

pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 131

roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm

Ostra na Słodko
Wegańskie razowe „Pieguski” 112

Zapraszamy na film Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g suszonych owoców typu: daktyle, rodzynki, morele, żurawina itp. 150 ml oleju roślinnego 1 banan 50-100 g cukru (najlepiej brązowego) Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać banana. Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta formowac kulki

greenscarf
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 167

pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
Bajaderka I 199

takim smakiem, że aż mnie duma rozpiera. Bajaderka 300g kakaowego biszkopta bądź innego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierwsze "dania" 137

się zupełnie rozpadnie i nieco ściemnieje. Pod koniec odkrywamy garnuszek, pozwalając w ten sposób odparować nadmiarowi wody. Z czasem można do tego dania dosypać suszone owoce: śliwki, rodzynki, żurawinę, morele i posypać cynamonem. Dla dorosłych i starszych dzieci można też dosłodzić miodem. Smacznego! Bibliografia http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html Wikipedia http://mamalyga.org/kasza-jaglana/ http://kaszomania.blogspot.com/ http://www.care2.com/greenliving/12-health-benefits-of-millet.html

Przepysznik - BLW i nie tylko
Leśny mech 199

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5l śmietany 30% bądź 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru bądź 3 łyżki syropu klonowego łyżka soku z cytryny dowolne czerwone owoce: ziarenka granatu/żurawina/truskawki/wiśnie Szpinak rozmrozić w rondlu i dobrze odparować wodę, można też wrzucić go na sitko, nieco odsączyć i zblendować. Jajka utrzeć z dowolnym słodzidłem, malutką stróżką wlać olej, ciągle

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z serem i żurawiną. 93

rozwałkowujemy i wykładamy nią dno oraz brzegi. Ser mieszamy z jajkami , cukrem oraz olejkiem na  gładka mase. Ja uzyłam blendera. Na końcu do masy serowej dodajemy garść żurawiny. Wylewamy do tortownicy. Jabłka kroimy w drobna kostke, mieszamy z cukrem oraz cynamonem i wykładamy na ser. Druga połowe ciasta wałkujemy i wykrawamy paseczki które dekoracyjnie układamy na wierzchu. Ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Tropikalna...owsianka na dzień dobry! 191

owsiankach mogłyśmy się dowiedzieć na warsztatach z G.Łapanowskim  W TYM MAGICZNYM MIEJSCU -mleko- ale może być jogurt -borówki amerykańskie lub inne sezonowe owoce -kiwi kandyzowane  SKWORCU -żurawina suszona  SKWORCU -mieszanka prażonych ziaren Migdałowy Przylądek  ZIARENKOWO Ugotuj płatki na mleku, zgodnie z zaleceniem producenta. Ja moje odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień wymieszaj, dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 153

szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek dyni  ewentualnie suszona miechunka Kaszę jaglaną opłukałam na sicie najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej

Blondynka Gotuje
Mały głód : ciasteczka owsiane 145

zdjęcia nie są robione przeze mnie ale już przez dobrze wam znaną Ewelinę (przyszłą bratową). SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki płatków owsianych - 2/3 dojrzałe banany (średnie) - 2 jabłka - migdały/ rodzynki/ żurawina (niech was fantazja poniesie) - cynamon (kto ile lubi :D) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - banany rozgniatamy widelcem -jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę - do owoców dodajemy pozostałe składniki - masę wykładamy

fitolarun.blogspot.com