żurawina - 4361 przepisów (strona:185/291)

Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 157

żytniej - jeżeli używasz takiej mąki dodaj chociaż łyżkę bądź pół mąki ziemniaczanej dla lepszego związania) łyżeczka cukru bądź cukru pudru ewentualnie :  odrobina wanilii czy kropla aromatu rodzynki,żurawina drobinki czekolady   (jeśli lubicie) łyżka bądź dwie mąki do obtoczenia  jeśli zamierzasz je obtaczać i smażyć na złoto masło klarowane i olej do smażenia Wykonanie 1. Do miski/gara/co

Fiolka w kuchni
Batoniki owsiane z sezamem i orzechami 192

orzechów (u mnie migdały i ziemne) 0,5 szklanki sezamu 50 g masła 3 łyżeczki miodu (u mnie malinowy) 2 łyżeczki brązowego cukru Inne dodatki według uznania: rodzynki, suszona żurawina, suszone banany, kawałeczki gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe, suszone morele itp. Batoniki owsiane z sezamem i orzechami - przepis:  Na patelni prażymy płatki owsiane przez ok. 6 min, aż zaczną bardzo

Kuchnia Łukasza
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 185

ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego 330-350 ml wody Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól

Bon Appetit Małgorzaty
Kasza jaglana z jabłkiem i ricottą 116

kawałki i wrzucić do rondla. Dolać ok. 100 ml wody i gotować aż jabłka się rozpadną. Mus dostaje się po ok. 15 minutach. Jagody goji (mogą być rodzynki, żurawiny itp.; chodzi o dodatek kolorystyczny) sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Połączyć ze sobą kaszę, mus z jabłek, cukier, cynamon i ricottę. Dobrze wymieszać. Dorzucić jagody goji i wymieszać. Takie danie nadaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Ganache z jagodami, żurawiną i pestkami dyni 114

czas mieszając.  Przelać do suchej miski, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Przestygniętą masę wlać na schłodzony spód, wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować jagodami, żurawiną, pestkami dyni i startą czekoladą. Schłodzić i gotowe.Proporcje są na blachę o wymiarach 30 cm.. Smacznego

Gaździnka warzy
Ale że co? 162

Straciła prawie wszystkie owoce i wygląda bardzo nędznie. Tak wyglądała pigwa w sierpniu, teraz jest większa i ma coraz bardziej złoty kolor. Są takie trzy. Ciiicho, niech sobie rosną. Żurawiny miały mnóstwo owoców- prawie wszystko upiekło słońce.  W tle złota nawłoć- wiem, że niby chwast ale pięknie miodowo pachnie i przyciąga tony owadów. A z przodu, ten zielony kikut

les mirabelles
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 143

pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 126

roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm

Ostra na Słodko
Wegańskie razowe „Pieguski” 105

Zapraszamy na film Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g suszonych owoców typu: daktyle, rodzynki, morele, żurawina itp. 150 ml oleju roślinnego 1 banan 50-100 g cukru (najlepiej brązowego) Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać banana. Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta formowac kulki

greenscarf
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 161

pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
Bajaderka I 197

takim smakiem, że aż mnie duma rozpiera. Bajaderka 300g kakaowego biszkopta bądź innego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierwsze "dania" 135

się zupełnie rozpadnie i nieco ściemnieje. Pod koniec odkrywamy garnuszek, pozwalając w ten sposób odparować nadmiarowi wody. Z czasem można do tego dania dosypać suszone owoce: śliwki, rodzynki, żurawinę, morele i posypać cynamonem. Dla dorosłych i starszych dzieci można też dosłodzić miodem. Smacznego! Bibliografia http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html Wikipedia http://mamalyga.org/kasza-jaglana/ http://kaszomania.blogspot.com/ http://www.care2.com/greenliving/12-health-benefits-of-millet.html

Przepysznik - BLW i nie tylko
Leśny mech 197

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5l śmietany 30% bądź 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru bądź 3 łyżki syropu klonowego łyżka soku z cytryny dowolne czerwone owoce: ziarenka granatu/żurawina/truskawki/wiśnie Szpinak rozmrozić w rondlu i dobrze odparować wodę, można też wrzucić go na sitko, nieco odsączyć i zblendować. Jajka utrzeć z dowolnym słodzidłem, malutką stróżką wlać olej, ciągle

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z serem i żurawiną. 91

rozwałkowujemy i wykładamy nią dno oraz brzegi. Ser mieszamy z jajkami , cukrem oraz olejkiem na  gładka mase. Ja uzyłam blendera. Na końcu do masy serowej dodajemy garść żurawiny. Wylewamy do tortownicy. Jabłka kroimy w drobna kostke, mieszamy z cukrem oraz cynamonem i wykładamy na ser. Druga połowe ciasta wałkujemy i wykrawamy paseczki które dekoracyjnie układamy na wierzchu. Ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania