mąki 200 g margaryny 150 g cukru 3 żółtka szczypta soli nadzienie 3 białka 100 g białego sera 2 łyżki śmietany pół szkl cukru mieszanka bakaliowa (orzechy nerkowca, migdały, żurawina) 200 g kilka moreli odrobina lukru do dekoracji Ciasto zagnieść, rozwałkować, wyciąć w kształcie jaja , lub mniejszych jajek. Na brzegach jajek zrobić dekoracyjne szlaczki. Spody podpiec
Gotowanie jest łatwepół dyni piżmowej 200 g kurczaka pieczonego garść żurawiny 1 cebula 2 ząbki czosnku zielone liście pora usiekane ok 4 łyżki oregano szczypta lubczyku chili w płatkach sól pieprz przyprawa Biryani masala Skworcu 1 łyżeczka 2 łyżki oliwy 1 szkl ryżu Dynię obrać, pokroić w kostkę lub przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. W garnku rozgrzać tłuszcz podsmażyć posiekaną cebulę
Gotowanie jest łatweszkl mąki 1 kostka margaryny 250 g 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny 2 szczypty chili 4 łyżeczki cynamonu Ciasto zagnieść , zwinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wałkować cienko wykrawać krążki piec ok 7-8 min w temp 180 na ciasteczkach można ułożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną
Gotowanie jest łatweDodać jajko i mąkę, wymieszać i smażyć małe placuszki. Są delikatne więc nie warto robić dużych , mogą się rozpadać. Placuszki podać z konfiturą z jarzębiny, ewent z borówek lub żurawiny
Gotowanie jest łatwepokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym białkiem. Piec ok 40 min. Zainteresowanych kuchnią kresową
Gotowanie jest łatwemąki pszennej - 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą
kawawszklancemożna zjeść zdrowo....i pysznie :) Proporcja na ok. 16 kwadratów 4x4 cm - 25 - 30 dag daktyli - po 1/3 szklanki*: siemienia lnianego słonecznika dyni suszonej żurawiny fistaszków rodzynek** - 1 szklanka dowolnych otrębów ( u mnie pszenno-owsiane ) Daktyle przełożyłam do rondelka i zalałam wodą ok. centymetr nad powierzchnię. Owoce gotowały się na wolnym ogniu
kawawszklanceobdarowane pasztetem na spróbowanie - jednoznacznie każdy powiedział, że nie jadł lepszego pasztetu! Idealnie doprawiony, cudownie wilgotny i jeszcze ta galaretka - nasza była zrobiona z malin, borówek, wiśni i świeżej żurawiny! Możecie być pewni, że będziemy z pomysłami na pasztety kombinować i z pewnością upieczemy go razem :) Zdecydowanie warto! Na koniec wyciągaliśmy królika z piekarnika! Rany, aromaty tak cudownie przez siebie
Plate of Joybanana bez skóry 5 łyżek słonecznika 7 łyżek sezamu 3 łyżki otrąb owsianych 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka płatków owsianych (mogą być górskie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki ciekłego miodu naturalnego Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 45 % zawartością kakao 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka Przygotowanie: Słonecznik i sezam podprażyć lekko
Kuchcik gotujeserowa: 700 g sera do serników 1/4 szkl. oleju 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 całe jajko 2 żółtka 1/4 olejku pomarańczowego rodzynki lub żurawina Beza: pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać rękoma w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wylepić dno i boku tortownicy o średnicy 24 cm. (Lub blaszki
Złote przepisyjogurtem albo jeść prosto z torebki . Składniki: -kiełkowana polska kasza gryczana - daktyle - rodzynki - kiełkowany slonecznik -kiełkowana kasza jaglana - owoce leśne 8% (polskie owoce aronii , polskie czarne jeżyny ,żurawina) -kiełkowane siemię lniane - kiełkowana szałwia hiszpańska - kiełkowany amarantus - surowiec BIO Jak widać same zalety posiadają Gryczanki , nie dość że smaczne to i jeszcze zdrowe . " Raw znaczy surowy. Technologię
Różowa kuchniagrila, poza kiełbaską, były suszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba z tego wszystkiego najsmaczniejszy był ser camember z żurawiną - rewelacja, a na deser banany zawinięte w boczek. Poprobowałam wszystkiego i wszystko było rewelacyjne i banalnie proste do przyrządzenia. Jednak nieco więcej uwagi chciałabym poświęcić potrawie z kociołka przygotowanej na ognisku
Codzienne GotowanieSkładniki : duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano 0,25 łyżeczki płatków chili 1 cebula 250g mielonej baraniny puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę
Codzienne Gotowanietrzeba trochę popracować, a żeby mieć siłę do pracy, należy coś jeść - najlepiej coś zdrowego i smacznego. Taki właśnie zestaw dziś przygotowałam. Sniadanie - Pieczona pierś z indyka, do tego żurawina i buraczek Lunch - Gotowany ryż z warzywami i mięsem z kurczaka z rosołu, doprawiony na sposób indyjski. Przekaska - Kiwi Smacznego
Codzienne Gotowaniestworzone z kiełkowanych nasion ,które są składnicą cennych minerałów enzymów i witamin. Wyprodukowane zgodnie z zasadami RAW Food. Wartościowa alternatywa dla chleba. Kolejne łakocie, moje naj naj naj.... Kulki ŻURAWINA NA CZARNYM LĄDZIE ! Zrobili dla Was te słodycze, bo.....sami lubią jeść słodycze. Szukali i znalezli sposób ,aby nasza dieta była smaczna, przyjemna i równocześnie zdrowa. Wiadomo, że orzechy, owoce
Z Kuchni Do Kuchni