żurawina - 4361 przepisów (strona:183/291)

Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 183

pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym

Mała Cukierenka
Bajaderka I 214

takim smakiem, że aż mnie duma rozpiera. Bajaderka 300g kakaowego biszkopta bądź innego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierwsze "dania" 150

się zupełnie rozpadnie i nieco ściemnieje. Pod koniec odkrywamy garnuszek, pozwalając w ten sposób odparować nadmiarowi wody. Z czasem można do tego dania dosypać suszone owoce: śliwki, rodzynki, żurawinę, morele i posypać cynamonem. Dla dorosłych i starszych dzieci można też dosłodzić miodem. Smacznego! Bibliografia http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html Wikipedia http://mamalyga.org/kasza-jaglana/ http://kaszomania.blogspot.com/ http://www.care2.com/greenliving/12-health-benefits-of-millet.html

Przepysznik - BLW i nie tylko
Leśny mech 218

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5l śmietany 30% bądź 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru bądź 3 łyżki syropu klonowego łyżka soku z cytryny dowolne czerwone owoce: ziarenka granatu/żurawina/truskawki/wiśnie Szpinak rozmrozić w rondlu i dobrze odparować wodę, można też wrzucić go na sitko, nieco odsączyć i zblendować. Jajka utrzeć z dowolnym słodzidłem, malutką stróżką wlać olej, ciągle

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z serem i żurawiną. 107

rozwałkowujemy i wykładamy nią dno oraz brzegi. Ser mieszamy z jajkami , cukrem oraz olejkiem na  gładka mase. Ja uzyłam blendera. Na końcu do masy serowej dodajemy garść żurawiny. Wylewamy do tortownicy. Jabłka kroimy w drobna kostke, mieszamy z cukrem oraz cynamonem i wykładamy na ser. Druga połowe ciasta wałkujemy i wykrawamy paseczki które dekoracyjnie układamy na wierzchu. Ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Tropikalna...owsianka na dzień dobry! 213

owsiankach mogłyśmy się dowiedzieć na warsztatach z G.Łapanowskim  W TYM MAGICZNYM MIEJSCU -mleko- ale może być jogurt -borówki amerykańskie lub inne sezonowe owoce -kiwi kandyzowane  SKWORCU -żurawina suszona  SKWORCU -mieszanka prażonych ziaren Migdałowy Przylądek  ZIARENKOWO Ugotuj płatki na mleku, zgodnie z zaleceniem producenta. Ja moje odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień wymieszaj, dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 171

szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek dyni  ewentualnie suszona miechunka Kaszę jaglaną opłukałam na sicie najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej

Blondynka Gotuje
Mały głód : ciasteczka owsiane 162

zdjęcia nie są robione przeze mnie ale już przez dobrze wam znaną Ewelinę (przyszłą bratową). SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki płatków owsianych - 2/3 dojrzałe banany (średnie) - 2 jabłka - migdały/ rodzynki/ żurawina (niech was fantazja poniesie) - cynamon (kto ile lubi :D) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - banany rozgniatamy widelcem -jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę - do owoców dodajemy pozostałe składniki - masę wykładamy

fitolarun.blogspot.com
Dietetyczna sałatka z brzoskwinią 175

pracy biorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek

SMYKWKUCHNI
Tosty całkiem inaczej 186

owoców leśnych), łyżka syropu z brzoskwiń (może być sok z cytryny wymieszany z cukrem), pół brzoskwini z syropu (można zastąpić innym owocem), 2 łyżeczki rodzynek i suszonej żurawiny (wymieszanych), odrobina masła do posmarowania foremki. Przygotowanie: Odciąć skórki z chleba. Chleb rozwałkować, posmarować dżemem, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon. Zawinięty chleb lekko nasmarować syropem z brzoskwiń. Przekroić na pół

W kuchni u Moniki
Babeczki 207

Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi, mieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek. Jabłko obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko ( może to być również suszona żurawina, gruszka, pokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą

W kuchni u Moniki
Domowy baton musli- recenzja 209

bardziej cieszę się, że mogłam wypróbować. Jedno opakowanie, to 500g ziaren, na które składa się: - 31% płatków owsianych - 22 ziaren słonecznika - 16% suszonych moreli -12% nasion sezamu - 12% suszonej żurawiny - 7% orzechów laskowych Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Kuchnia w czekoladzie
Wegański bakaliowy piegus 105

wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki, ubija się w 3 minuty) 100 g maku 50 g łuskanych pestek dyni 50 g ziaren sezamu 50 g suszonej żurawiny łyżeczka proszku do pieczenia * „ziarna” można dowolnie zastąpić: migdałami w płatkach, orzechami ziemnymi, rodzynkami itd. , kandyzowanymi skórkami z cytrusów, byle nie przesadzić z ilością bo ciasto tego nie udźwignie

greenscarf
domowa granola 161

składniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego 1 – 2 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 60 – 100 g miodu 20 g masła wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu mieszamy

Domowy Smak Jedzenia