wcześniej, wyjmijcie tylko na czas przygotowania. Byłoby idealnie, gdybyście mieli własne – najlepsze i najbardziej aromatyczne są te świeżo zamrożone. Ja korzystam z gotowej, sprawdzonej wielokrotnie mieszanki owoców jagodowych – z żurawiną, jagodami, jeżynami, truskawkami i malinami. Jogurt i śmietanę wyjmujemy prosto z lodówki – też powinny być lodowate. Zaczynamy od wlania do blendera śmietany i wsypania cukru. Miksujemy ją na najwyższych obrotach
Karo in the KitchenWiecie co? Nie musicie się nawet wysilać z wymyślaniem składu batonów do samodzielnego przygotowania w domu. Nie musicie myśleć ile dodać płatków owsianych, ile orzechów, a ile żurawiny i czego tylko chcecie. Scandic-food zrobił to dla Was za Was :) W sklepach od niedawna do kupienia macie gotową mieszankę do przygotowania batonów granola w domu. Czy jest coś prostszego
MamaOskarkajajko 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka sól Składniki na farsz 2 jabłka "Szara Reneta" i 1 gruszka (razem 1kg owoców) 90g cukru 100g niesolonego masła suszona żurawina i kandyzowana skórka z pomarańczy migdały w płatkach 150g kaszy mannej cynamon Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy
Karczma Honoriettyoleju 90ml mleka kilka kropel aromatu arakowego szczypta soli Składniki na farsz 1,5kg gruszek 50g cukru ulubiony olej 100g pistacji pokrojonych na kawałki 30g rodzynek 30g suszonej żurawiny pęczek melisy pociętej w paski 100g kuskusu dwie szczypty gałki muszkatołowej Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Na koniec dodać kilka kropli aromatu arakowego. Zagniatając
Karczma HonoriettySkładniki: 1 kg twarogu 4-5 ugotowanych ziemniaków 8-10 jaj 1 szklanka cukru kostka margaryny 2 opakowania cukru wanilinowego Delecta 1 aromat migdałowy Delecta ew. rodzynki, żurawina lub inne owoce Przygotowanie: Twaróg i ziemniaki (najlepiej rozgotowane i dobrze odparowane) należy zmielić dwukrotnie. To najważniejszy etap przygotowania i jednocześnie najbardziej pracochłonny. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy
Karczma HonoriettyWszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. W tortownicy o średnicy 20 cm ułożyć warstwę sałatki. Warstwa II 1 słoik selera naciowego 2 średnie jabłka 2 łyżki żurawiny 2 łyżki majonezu sól pieprz Selera odcedzić na sicie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić solą i pieprzem. Ułożyć sałatkę
O kuchni z uczuciemZdrowe śniadanko to podstawa! Owsianka z płatków pszennych: - 50 ml mleka -100 ml wody - borówki - mango - mieszanka żurawiny, orzechów laskowych, nerkowca, migdałów, ziaren słonecznika i dyni - 3 łyżki płatków owsianych Smacznego
SMYKWKUCHNItemp. ok 190 o C przez 30-40 minut. ( warto sprawdzić widelcem, czy jest dla nas odpowiednia ) Pod koniec pieczenia ( ok 10 min ) przykrywamy naczynie folią aluminiową. Podajemy z żurawiną lub borówką. SMACZNEGO
Smaki Ewypiekarniku do 190 o C w kąpieli wodnej ( foremki umieszczamy na blaszce/formie z wodą i tak pieczemy. Pasztet nie będzie suchy.) przez 1 godzinę. Pasztet świetnie smakuje podawany z żurawiną / borówką lub z chrzanem i majonezem. SMACZNEGO
Smaki Ewydrink ma wiele odmian, ale charakterystyczny smak nadaje mu likier brzoskwiniowy i sok z żurawiny. Zapewne spotkacie go w większości drink - barów na całym świecie. Oto moja wersja - wypróbowana i swojska. Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier brzoskwiniowy 30 ml Sok pomarańczowy 60 ml Sok żurawinowy 60 ml Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji
Smaki Ewypodczas smażenia, następnie w rozkłóconym jajku doprawionym solą i pieprzem, a potem znów w mące. Usmażyć z każdej strony. Smacznego! U nas z tłuczonymi ziemniaczkami i mixem sałat z żurawiną i dresingiem porzeczkowym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecynamon, kardamon -> wszelkiego rodzaju bakalie co mamy w domu [ migdały, orzechy, żurawina, kokos, słonecznik] Wykonanie: Płatki owsiane zalewamy mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Odstawiamy na jakieś 30 min [aż płatki wsiąkną cały płyn]. W tym czasie ścieramy jabłko na grubych okach [ może
Jedz zdrowo żyj zdrowo!dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 ml koniaku lub wiski szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta soli Sposób przygotowania
Miód i pieprzczasu) około 1 godziny). Gdy masa krówkowa stwardnieje rozsmarować warstwę dżemu, jak wspomniałam ja użyłam własnej roboty a aronii, sprawdzi się też dżem z czarnej porzeczki czy też żurawiny. A na to 2 tabliczki roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (min 70%). P 30 minutach w lodówce można jeść! Smacznego
greenscarfdomowy kisiel wykonany własnoręcznie z soku. Na bok kisiele ze sklepu powraca naturalny sok :) Składniki: sok z jabłka i żurawiny 750 ml Ogrody Sabinu 2.1/2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu ( cukier brzozowy) Dodatkowo : morele 6 szt borówki 200 g Wykonanie: Do garnka wlewamy sok 750 ml z tego odlewamy pół szklanki. Wsypujemy
Różowa kuchnia