zakupienia w sklepie Składniki: szklanka płatków owsianych pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej bez skórki) pół szklanki orzechów włoskich lub pekan pół szklanki rodzynek kilka suszonych moreli pół szklanki żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki płatków migdałowych lub migdałów bez skórki 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki miodu płaska łyżeczka cynamonu łyżka brązowego cukru Wykonanie: Orzechy i morele pokrój na kawałki
Mania Wypiekaniaciasteczka dla lubiących sobie pochrupać Składniki: 160g mąki pełnoziarnistej pszennej 80g cukru (najlepiej drobnego) 120g masła 4 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki posiekanych migdałów 4 łyżki żurawiny 4 łyżki rodzynek Wykonanie: Wszystkie składniki poza bakaliami zmiksować ze sobą. Wsypać bakalie i zagnieść, by połączyły się z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Z ciasta
Mania Wypiekaniaktóre chcą zrobić niespodziankę dla swojego dziecka. Wystarczy rozpuścić czekoladę i wlać ją do foremek. Dodatki mogą być różne: począwszy od orzeszków ziemnych, żelków, ryżu preparowanego do rodzynek i żurawiny. Można puścić wodze fantazji. U mnie z ryżem preparowanym - bardzo polecam. Dla kogo: dla dzieciaków dla chcących zrobić komuś słodki podarunek dla kochających czekoladę Składniki: 200g czekolady (mlecznej, gorzkiej
Mania Wypiekaniaobiadowym penne all'amatriciana słodkie ciasteczka-markizy z kremem żurawinowym. Bardzo dobre, choć uważam, że przepis trzeba nieco zmodyfikować; krem z masła nie wzbudza mojego entuzjazmu, a podana ilość żurawin w kremie jest zdecydowanie za mała. Reszta właściwie nie wymaga zmian, duże, przełożone kwaskowym kremem ciacha idealnie nadają się na babskie spotkania przy kawie, choćby i wirtualne. Przepis pochodzi
Kuchnia Prezydentowejmasła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 250 g mielonego maku - 500 ml wody - 50 g cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma
Kuchenne WariacjeJest połączeniem drożdżowego, niezbyt słodkiego ciasta, soczystego dzięki dodatkowi serka, ze słodko-kwaśnym nadzieniem z suszonej żurawiny. Można je oczywiście zastąpić gotową konfiturą lub marmoladą, jeśli ktoś takową posiada, ale musi ona być dość gęsta i dobrze wysmażona. Aby strucla zachowała swój ładny kształt najlepiej byłoby piec ją na blasze o tej samej szerokości co ona (ok.12cm), gdyż ma tendencję
Wiem co jemilość cukru o połowę, bo przypominał mi bardziej keks niż chleb. I chyba taki mi bardziej odpowiada. W swym składzie zawiera między innymi płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i suszoną żurawinę. Najczęściej jem go sam popijając kawą z mlekiem lub z twarożkiem wiejskim.” Czytaj więcej
Wiem co jemstraciłam adres do niego i nie mogę podać ani jego tytułu, ani linku. Pamiętam tylko, że w oryginale były z konfiturą żurawinową. Zrobiłam więc tak trochę na oko, zamieniając żurawinę na czarną porzeczkę. Mąka pełnoziarnista nadała im ciemnego wyglądu, trochę mało apetycznego jak stwierdziły moje dzieci, widząc jak je jem, ale za to w smaku są doskonałe. Mocno sycące
Wiem co jembardzo łatwe. Składa się z dwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie. „ Czytaj więcej
Wiem co jemśrodku miał płynną konsystencję. Ja go zazwyczaj podaję w towarzystwie makaronu wstążki i sałaty lodowej z owocami w miodowym winegrecie (przepis poniżej), ale doskonale smakuje też z żurawiną. SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę
Kuchenne zapiski Edytywzięłam na nie przepis. Oczywiście wypróbowałam również wiele innych przepisów, ale najbardziej podpasował mi właśnie ten. Do ciasta dodaję takie bakalie, jakie akurat mam w spiżarni: morele, żurawinę, orzechy, czy rodzynki, i zawsze obowiązkowo czekoladę. W każdej wersji smakują wyśmienicie J Ciasteczka teoretycznie można całkiem długo przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, ale w moim domu znikają jeszcze
Kuchenne zapiski Edytyowocowy. No i co najważniejsze, możemy dowolnie komponować smaki. Morele użyte w tym przepisie pochodzą z uprawy ekologicznej, zerwałam je z drzewa, które kilka lat temu własnoręcznie posadziłam. Dodatek żurawiny wspaniale podnosi smak dżemu. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyCudownie aromatyczne i niebiańsko kruche ciasteczka korzenne z dodatkiem suszonej żurawiny. Przepis prosty do bólu, ciasto łatwe w obróbce, wygodne, bo można je zagnieść nawet dwa dni wcześniej i spokojnie przechować w lodówce. Były miłym dodatkiem do gorącej herbaty, którą chętnie wypiliśmy po odwiedzinach grobów bliskich... Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytysoli 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2-3 torebki przyprawy do piernika (dałam 2 tej firmy ) ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru
Domowa Cookierenka Agiwymienionego ekstraktu z wanilii) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli garść suszonych malin (zamiast malin można dodać suszoną żurawinę lub... M&Msy) cukier cynamonowy do obtoczenia ciastek (1/3 szklanki cukru wymieszać z jedną łyżeczką cynamonu) Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 175 ° C (z termoobiegiem). Wyłożyć 3 blachy papierem
Domowa Cookierenka Agi