Błyskawiczne ciasto pomarańczowe 623jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pominęłam 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie : 1/2 szklanki orzechów włoskich, szklanka rodzynek lub moreli lub suszonej żurawiny Przygotowanie : Z umytej pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją w ćwiartki- zmiksować na gładko w mikserze Dodać partiami miękkie masło i cukier, dobrze zmiksować Wbić jajka i dodać do masy wodę
Proste Potrawy
Pasztet z soczewicy z pieczarkami 350soczewicy, dodać pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Wyłożyć na blaszki, wyłożone wcześniej papierem pergaminowym. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni. Doskonale smakuje z odrobiną żurawiny lub borówki. Smacznego! Post Pasztet z soczewicy z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smaki
Ser koryciński "Swojski "Czesławy Zarzeckiej 218orzechami włoskimi Ser Koryciński z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem Ser Koryciński z suszonym pomidorem i szypiorkiem Ser Koryciński z ziarnami (słonecznik, dynia, siemie lniane) Ser Koryciński z żurawiną Ser Koryciński z oliwką Ser Koryciński z ziołami prowansalskimi Ser Koryciński z kminkiem Ser Koryciński z kozieradką Ser Koryciński z miętą Ser Koryciński z chrzanem Ser Koryciński z suszonym borowikiem Inne
Moje domowe kucharzenie
Boże Narodzenie 502powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów
Ala piecze i gotuje
Oscypek z konfiturą wiśniową i orzechami 239Pyszna podhalańska przystawka po mojej małej modyfikacji. Zamiast tradycyjnej żurawiny polecam konfiturę wiśniową i orzechy włoskie. Składniki Duży oscypek gęsta konfitura wiśniowa (najlepiej domowa) orzechy włoskie Sposób przygotowania Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) bez tłuszczu. Grillujemy z obu stron po kilka minut tak aby ser był miękki ale nie przesuszony. Na każdym kawałku
Pyry na Gaz
Tarta a'la makowiec 248masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone
Pyry na Gaz
Wigilijna masa makowa 208znaczenia jest tez fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu WYKONANIE: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda
Pyry na Gaz
Oscypek z konfiturą wiśniową i orzechami 168Pyszna podhalańska przystawka po mojej małej modyfikacji. Zamiast tradycyjnej żurawiny polecam konfiturę wiśniową i orzechy włoskie. Idealny jako przegryzka na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Składniki Duży oscypek gęsta konfitura wiśniowa (najlepiej domowa) orzechy włoskie Sposób przygotowania Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) bez tłuszczu. Grillujemy z obu stron po kilka minut
Pyry na Gaz
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji 187stopniach C przez 12-14 minut. Owsianka na zdrowie Składniki (na jedną porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych łyżka posiekanych orzechów włoskich łyżka ziaren słonecznika łyżka siemienia lnianego łyżka żurawiny pół łyżki jagód goji chude mleko Sposób przygotowania Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone. Pozostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dolewamy mleka
Pyry na Gaz
Tradycyjna szarlotka domowa 265natłuszczenia blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek ( dałam papierówki) 1 cukier waniliowy 12 łyżek cukru 1 łyżkę rodzynek ( ja dałam żurawinę ) 1 łyżeczka cynamonu Składniki na pianę: 3 białka 1/4 szklanka cukru Sposób wykonania Z podanych składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić
Na słodko lub wytrawnie
Wieniec makowy 212masła 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki cukru 1 jajko Składniki na nadzienie: 1/2 puszki ( około 250 g) masy makowej 2 łyżki kandyzowanych owoców 1 łyżka żurawiny 1 łyżka rodzynek 4 łyżki roztopionego masła Sposób wykonania: Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą
Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski 222jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając
Na słodko lub wytrawnie
Rolada z karpia 197wypłynęła. Gotowe kiełbaski wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 25 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu i wystudzeniu, zdjąć folię i pokroić roladę w plastry. Można podawać z żurawiną. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
MUFFINKI BARANKI 147warto. Zresztą sami oceńcie. Muffinki robimy według ulubionego przepisu. Moja wersja na dziś to: pomarańczowo- bakaliowe muffinki barankowe :) Można w nich znaleźć skórkę pomarańczową i cedratu, morele suszone, rodzynki, żurawinę i sama nie wiem co tam jeszcze dosypałam. Przepis znajdziecie we wcześniejszych moich postach, zmieniłam tylko dodatki. Dzisiaj skupmy się na tym jak muffinki zamienić w baranki. SKŁADNIKI: pianki Marshmallow
Kuchnia w opałach
ROZGRZEWAJĄCY DESER 146postanowiłam skomponować coś co mnie rozgrzeje i mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka pomarańczowa 1 kieliszek słodkiego białego wina ( w moim przypadku Canelli brzoskwiniowe ) 1 mała śmietanka 30 % 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki cukru kryształ
Kuchnia w opałach