czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku
Mia Cucina Sofietawięc ciężko skończyć na jednej porcji! Składniki : * szklanka świeżego szpinaku * szklanka listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku * łyżeczka miodu * łyżeczka soku z limonki * łyżka sezamu Przygotowanie : Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórka
Magiczne Życie Martytworzą pyszną całość... Składniki: 4 kwadratowe wafle- andruty, 375g masła lub margaryny, galaretka wiśniowa, szklanka cukru, 3 łyżki kakao, garść suszonej żurawiny, garść suszonych śliwek (użyłam Kresto), garść suszonych moreli (użyłam Kresto), garść rodzynek (użyłam Kresto), 200g herbatników. Przygotowanie Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle, jeden na drugim. Przykryć drugą
Z miłości do słodkościdomu mala amatorke tego przysmaku. A to czego moja panna nie zdazyla wyjesc szybciutko wykorzystalam do obiadu. Piersi kurczaka w swiatecznej odslonie, zapraszam. Roladki z kurczaka z zurawina skladniki 4 sredniej wielkosci piersi kurczaka 1 srednia cebula do nadzienia 1 mala cebulka do sosu 1 lyzka masla czosnkowego 2 spore garscie zurawiny suszonej 1 lyzeczka konfitury zurawinowej (ja dodalam zmiksowana
Przysmaki Karolkiprzygotowywaniu takich migdalow nalezy uwazac by z cukru nie zrobil sie karmel. Wtedy migdaly sie pozlepiaja i moga sie przypalic. Trudno tez jest je przemieszac na patelni. Czekoladki z zurawina i nutella skladniki: 250 g gorzkiej czekolady 250g nutelli 100g suszonej zurawiny 50g migdalow w platkach wykonanie: 150g gorzkiej czekolady lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Sciagamy
Przysmaki KarolkiJako ze ostatnio używamy głownie mięsa mielonego indyczego postanowiłam go użyć zamiast tradycyjnego wp-wol, żeby było to danie lżejsze. Do tego pyszny kremowy, śmietanowy sos, placki rosti i żurawina. Było pysznieeeee... :) Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest. Składniki : 5-6 sporych kwaśnych jabłek szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej szklanka bakalii (rodzynki , orzechy, migdały , suszona żurawina , morele ) łyżeczka cynamonu. Wykonanie : Jabłka umyć , wydrążyć środek , pokroić na kawałki ok 1,5 cm na 1,5 cm ( ja kroję ze skórką) Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić
Malinowa Kawiarenkałyżki miodu 1lyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 10 dkg masła 3 jajka szklanka dowolnych posiekanych dodatków bakali, orzechów, czekolady , ziaren.... (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód, jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać
Malinowa KawiarenkaGruszki jako dodatek do mięs goszczą na moim stole od bardzo dawna. Najpierw były to gruszki w occie , potem gruszki z żurawiną , a teraz eksperymentuje z różnymi dodatkami do nich. Przekonałam się, że doskonale komponują sie z pikantnym marynowanym pieprzem. Czas: 15 minut Składniki: 2 gruszki 4 łyżki cukru szczypta brązowego cukru do smaku 2 goździki kawałek kory cynamonu sól
Buniabaje w kuchniBuraczki na jarzynkę robię w wielu wersjach . Najprostsze są utarte na grubych oczkach tarki jarzynowej z olejem , cebulką i przyprawami. Dobre robiłam też z wiśniami , żurawiną, czarna porzeczką, malinami. Ostatnio ,,chodzi " za mną tymianek. Wszystko bym nim doprawiała. I okazuje się, że zasmażane buraczki w tymiankowej wersji smakują wspaniale. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimasę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy . Wrzucamy czarną porzeczkę obtoczoną w cukrze oraz żurawinę. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . W mojej wersji posypałam jeszcze cukrem pudrem
Magiczne Życie Martytruskawek, ten zapach niestety jest sztuczny. I do ulubieńców moich się nie nadaje. Ostatnim dzisiaj zapachem jest Mandarin Cranberry Mandarin Cranberry czyli zapach soczystych mandarynek i słodkiej żurawiny oprószony korzennymi przyprawami. Delikatnie rozgrzewa i otula owocową słodyczą. Bardzo cytrusowy , lekki i przyjemny zapach. Typowo korzenny, jesienny. Ale mnie nie zachwycił
Magiczne Życie Martyprzekąsek. 10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów. Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Magiczne Życie Martyktóry chcemy Wam dzisiaj zaprezentować, na inaugurację akcji są pyszne trufle musli, które wykonacie dosłownie w kilka minut! Do ich wykonania potrzebujecie jednego opakowania Fitella Musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsię chwilą i nie jemy w pośpiechu. Do ich wykonania zostały wykorzystane dwa produkty Fitella : płatki z pełnego ziarna pszenicy diet (tzw. mono smak) oraz musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem. Zapraszam! Poprzednie przepisy z Fitellą: #1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym #3 Ciasteczka musli Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść