schab - 5543 przepisów (strona:159/370)

Schab duszony w czerwonym winie 170

Taki domowy schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę. Wystarczy poświęcić kilka godzin  i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam! Składniki 1-2 kg schabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona

Bea(u)ty kitchen
Schab pod pierzynką z pora i marchewki 404

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na niedzielny obiad przygotowałam schab pod pierzynką z pora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego. Post Schab pod pierzynką z pora i marchewki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką 208

mieszaniu, dosypujemy starty na drobnych oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornej formy- schab, na niego pieczarki i zalewamy beszamelem. Posypujemy Gran Padano wstawiamy

Luźna Kuchnia
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 186

wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany(...)mogły się "przegryźć" ze sobą na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty Serwujemy po kawałku gorącego clafoutis z porcją schaby przykrytego porządną warstwą salsy. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Grillowany schab z Mozzarellą i pieczarkami 179

Składniki: schab bez kości (pokrojony w plastry) kilka pieczarek 1 cebula łyżka masła kilka plasterków Mozzarelli (tej do zapiekania) sól, pieprz kilka kropel Maggi ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami Maggi i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Zostawić na kilka godzin.  Cebulę pokroić w kostkę, obrane pieczarki w plasterki i podsmażyć na łyżce(...)masła, doprawić do smaku solą, pieprzem. Na rozgrzaną patelnię do grilla położyć mięso, smażyć po ok. 2 min z każdej strony (zależy jaką grubość zrobiliśmy). Pod koniec położyć na schab pokrojoną w plasterki mozzarellę, na to ciepłe pieczarki i gotowe.....   Smacznego

Gaździnka warzy
Rolada schabowa ze szpinakiem pod serową pierzynką 138

bardzo ją zachwalali. Przepis jest moim przepisem autorskim, nie korzystałam z żadnych opracowań a zdobyte doświadczenie pozwoliło mi na puszczenie wodzy fantazji ;-) Przepis dla 8 osób Składniki: 1 kg schabu 0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku 6 ząbków czosnku 1 jajko 2 cebule 4 łyżki suszonego majeranku 3 liście laurowe 3 listki świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól(...)Pieprz 4 duże plastry żółtego sera gouda olej Sposób wykonania: Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio wcześniej rozmrozić.   Rozkroić na płat o grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł rozbić tłuczkiem do mięsa. 3 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem płat schabowy, posypać solą, pieprzem, suszonym majerankiem, zrolować, zawinąć

Na słodko lub wytrawnie
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 166

składniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć(...)oleju w garnku w którym będzie duszone mięso, następnie do pieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół  łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu

Mix smaku
Pieczony schab 158

składniki * 1 kg ładnego schabu marynata * 4 łyżki oleju * 5-6 rozgniecionych ziaren jałowca * 1 łyżeczka soli * 1 łyżka sosu piri piri * po 1 łyżeczce tymianku i majeranku * 1 łyżka sosu sojowego * 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego dodatkowo * 1 mała cebulka * 4-5 ząbków czosnku * 1 łyżeczka cząbru Sposób wykonania Schab umyć, osuszyć i górę lekko naciąć w skośną kratkę

Mix smaku
Schab w pomarańczach 148

Boże Narodzenie i to wg przepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki mięsa z owocami cytrusowymi. Składniki: 1,5 schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku czosnek  3 łyżki kuminu  3 pomarańcze sól  3 kostki rosołowe  2 łyżki koncentratu pomidorowego pół czerwonej papryki garść świeżej mięty cytryna(...)łyżki miodu Przygotowanie:  Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu: Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki: Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3 kostki

Smaki Brazylii
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 127

dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej.   Składniki: - 6 kotletów schabowych - 2 jajka - mąka tortowa (do panierowania) - ½ czerwonej papryki - kawałek młodego pora - 6 plasterków sera żółtego - 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki) - 80g wiórków kokosowych - 150g sezamu - sól morska - świeżo zmielony pieprz - olej kokosowy   Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie(...)cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g

mojewypiekiinietylko
Schabowy marynowany 199

usmażyć i gotowe...nie trzeba bawić się w panierowanie itd..można je przyrządzić kilka dni wcześniej, trzymać w lodówce i w razie potrzeby usmażyć.  1,20 kg schabu   sól i pieprz  olej do smażenia   Marynata: 3 jajka  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka płaska musztardy  Develey 2 łyżki majonezu wiejskiego(...)Develey lubczyk suszony vegeta 5 łyżek oleju Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Kotlety schabowe z serem z piekarnika 141

tradycyjne schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj.  Użyłam wieprzowiny ze znakiem QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję.  składniki 500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje) 3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa) kilka plastrów cheddara 3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie) 3 łyżki(...)majonezu pietruszka sól pieprz przygotowanie Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster kiełbasy, posmarować majonezem, na to mała papryczka, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia

Stare Gary
Domowa wędlina ze słoika 240

sklepu… Robię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć

UgotujmyTo.pl
Schab pod pierzynką 111

Dziś mam dla Was kolejny przepis na schab. Mięso to odpowiednio przyrządzone jest delikatne , soczyste i niesamowicie miękkie. Zapiekany z warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad. A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: * schab – 4 plastry * por – 1 szt * marchew – 2 szt * cebula

Ostra na Słodko
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 147

różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie. Składniki: 4 średnie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam  miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki(...)oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę.  Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody

Codzienna kuchnia niecodzienna