Składniki: * lekko rozbite kotlety ze schabu 5 sztuk * marchewka * kawałek pietruszki * 2 ząbki czosnku * cebula * 5-6 pieczarek * 500 ml wody * łyżka masła * sól * pieprz * łyżeczka słodkiej papryki * łyżeczka majeranku * natka pietruszki (garstka) * ziele angielskie 2 * do zagęszczenia : 1 łyżkę mąki rozmieszać w połowie szklanki mleka Przygotowanie: Obraną marchewkę, pietruszkę kroje na półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Pieczarki(...)plasterki. Na patelni roztapiam łyżkę masła i podsmażam cebulę oraz czosnek. kolejno dodaje pieczarki i smażę do momentu odparowania wody. Na patelnię dodaje kawałki schabu przyprawione solą i pieprzem i smażę po minucie z każdej strony. Następnie dodaje marchewkę i pietruszkę. Całość zalewam wodą. Dodaje liść laurowy i ziele angielskie. Duszę przez 40 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem
Kulinarne przygodysmaczne danie, do przygotowania w szybki sposób. Pyszne zrazy faszerowane czerwoną fasolą, podane z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami to pomysł, nie tylko, na codzienny obiad. Składniki 4 plastry schabu 4 plastry dowolnej wędliny (polędwicy, szynki) 1 mała puszka czerwonej fasoli Bounduelle sól pieprz ok. 4 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 2 ziela angielskie 1 liść laurowy koperek olej(...)smażenia 1. Plastry schabu rozbijamy tak jak na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. 2. Na każdym układamy po plasterku wędliny i kilka czerwonych fasolek. 3. Mięso ostrożnie zawijamy. Możemy wbić wykałaczki, aby całość nie rozpadła się. 4. Zrazy obtaczamy w mącę i obsmażamy na oleju. 5. Zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść, dusimy. 6. Kiedy mięso będzie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysera żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku(...)słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% 10 dag serka topionego ziołowego 10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć ciasno
Wanilia i KardamonJeśli macie suszone grzyby, zachęcam Was do zrobienia na obiad aromatycznego schabu. Składniki: 6 kotletów ze schabu pieprz mielony sól papryka słodka 3 duże cebule 25 g suszonych grzybów (polecam Skworcu ) olej rzepakowy Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej. W dniu wykonania mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką słodką i odkładamy
Smak mojego domuBardzo dobry i szybki obiad. Wszystko razem warzywa, zioła i mięso. Polecam było pyszne. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Schab doprawić solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, chilli, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać wrzucić mięso, smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Następnie wrzucić czerwoną cebulę i pieczarki pokrojoną
Kuchnia PokoleńSkładniki: 6 plastrów schabu 2 kabanosy 6 plasterków sera kawałek papryki konserwowej ajwar ostry Podravka do panierowania: jajko sól, słodka papryka, zioła prowansalskie bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbić i … Czytaj dalej Roladki z kabanosem
czarrna od kuchnischabowe to doskonały pomysł na transformację klasycznego kotleta schabowego w wykwintne danie. Dodatek domowego sosu tysiąca wysp sprawi, że kotlety nie zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe. Mięso smarujemy sosem
Dieta bez mlekaTydzień bez wolnowaru to tydzień stracony. Dzisiaj na tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C
Bernika - moj kulinarny pamietnikwrócił do łask.. koniec ze zjadaniem resztek poświątecznych, czas na konkretny obiad. Dzisiaj nowa propozycja, która oczywiście może być też daniem rodzinnym, świątecznym, imprezowo-karnawałowym, czyli wolno pieczonych schab owinięty w boczek. Polecam serdecznie, bo to fajna odskocznia od tradycyjnego schabu, a do tego mięso soczyste i aromatyczne, dzięki długiemu procesowi pieczenia w niskiej temperaturze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem domowa wędlina. Przepis na soczysty schab jest nieskomplikowany i schab zawsze się udaje. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznietylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia(...)sosu olej do smażenia opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony
Blog z ApetytemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 6 plastrów schabu, nieduża marchewka, 3 łyżeczki majonezu Roleski, 3 plastry sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, łyżka oleju. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym i rozbijam na cienkie kotlety. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Schab dokładnie nacieram przyprawami
JejKuchniaSkładniki: 1 kg schabu 1/2 średniej cukinii 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 2 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie szczypta cukru Przygotowanie: Schab pokroić w kostkę, … Czytaj dalej Gulasz z ziemniakami
czarrna od kuchnibazylii, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, ale w roladkach także jest wyśmienita. Sprawiła, że były one szybkie w przygotowaniu oraz naprawdę zachwycające w smaku! Polecam! 5-6 plastrów schabu sól, pieprz pasta pomidorowa baziółka Panierka: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta Ponadto: olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-Len) Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem
Di gotujesyci na wiele godzin. Można nim nakarmić całą rodzinę i każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Idealny zamiast dwudaniowego obiadu. Składniki: 70 dag schabu bez kości 30 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej około 800 ml wody lub domowego bulionu 2 cebule 2 marchewki 1 czerwona papryka 4 pieczarki 3 ogórki kiszone 2 pełne łyżki(...)ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy czerwonej ½ łyżeczki ziarnistego pieprzu Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Schab opłukać pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę oraz ogórki kiszone. W garnku rozgrzać
Wanilia i Kardamon