schab - 5543 przepisów (strona:153/370)

Schab gotowany w sosie z warzywami 1325

Składniki: * lekko rozbite kotlety ze schabu 5 sztuk * marchewka * kawałek pietruszki * 2 ząbki czosnku * cebula * 5-6 pieczarek * 500 ml wody * łyżka masła * sól * pieprz * łyżeczka słodkiej papryki * łyżeczka majeranku * natka pietruszki (garstka) * ziele angielskie 2 * do zagęszczenia : 1 łyżkę mąki rozmieszać w połowie szklanki mleka Przygotowanie: Obraną marchewkę, pietruszkę kroje na półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Pieczarki(...)plasterki. Na patelni roztapiam łyżkę masła i podsmażam cebulę oraz czosnek. kolejno dodaje pieczarki i smażę do momentu odparowania wody. Na patelnię dodaje kawałki schabu przyprawione solą i pieprzem i smażę po minucie z każdej strony. Następnie dodaje marchewkę i pietruszkę. Całość zalewam wodą. Dodaje liść laurowy i ziele angielskie. Duszę przez 40 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem

Kulinarne przygody
Zrazy z czerwoną fasolą 211

smaczne danie, do przygotowania w szybki sposób. Pyszne zrazy faszerowane czerwoną fasolą, podane z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami to pomysł, nie tylko, na codzienny obiad. Składniki 4 plastry schabu 4 plastry dowolnej wędliny (polędwicy, szynki) 1 mała puszka czerwonej fasoli Bounduelle sól pieprz ok. 4 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 2 ziela angielskie 1 liść laurowy koperek olej(...)smażenia 1. Plastry schabu rozbijamy tak jak na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. 2. Na każdym układamy po plasterku wędliny i kilka czerwonych fasolek. 3. Mięso ostrożnie zawijamy. Możemy wbić wykałaczki, aby całość nie rozpadła się. 4. Zrazy obtaczamy w mącę i obsmażamy na oleju. 5. Zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść, dusimy. 6. Kiedy mięso będzie

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami 149

sera żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku(...)słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% 10 dag serka topionego ziołowego 10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć ciasno

Wanilia i Kardamon
Schab duszony z cebulą i grzybami leśnymi 188

Jeśli macie suszone grzyby, zachęcam Was do zrobienia na obiad aromatycznego schabu. Składniki: 6 kotletów ze schabu pieprz mielony sól papryka słodka 3 duże cebule 25 g suszonych grzybów (polecam Skworcu ) olej rzepakowy Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej. W dniu wykonania mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką słodką i odkładamy

Smak mojego domu
Obiad z patelni z ziemniakami i mięsem 165

Bardzo dobry i szybki obiad. Wszystko razem warzywa, zioła i mięso. Polecam było pyszne. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Schab doprawić solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, chilli, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać wrzucić mięso, smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Następnie wrzucić czerwoną cebulę i pieczarki pokrojoną

Kuchnia Pokoleń
Roladki z kabanosem 183

Składniki: 6 plastrów schabu 2 kabanosy 6 plasterków sera kawałek papryki konserwowej ajwar ostry Podravka do panierowania: jajko sól, słodka papryka, zioła prowansalskie bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbić i … Czytaj dalej Roladki z kabanosem

czarrna od kuchni
Roladki schabowe z niespodzianką 316

schabowe to doskonały pomysł na transformację klasycznego kotleta schabowego w wykwintne danie. Dodatek domowego sosu tysiąca wysp sprawi, że kotlety nie zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe. Mięso smarujemy sosem

Dieta bez mleka
Schab w kapuscie z wolnowaru 147

Tydzień bez wolnowaru to tydzień stracony. Dzisiaj na tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab w boczku z wolnowaru 184

wrócił do łask.. koniec ze zjadaniem resztek poświątecznych, czas na konkretny obiad. Dzisiaj nowa propozycja, która oczywiście może być też daniem rodzinnym, świątecznym, imprezowo-karnawałowym, czyli wolno pieczonych schab owinięty w boczek. Polecam serdecznie, bo to fajna odskocznia od tradycyjnego schabu, a do tego mięso soczyste i aromatyczne, dzięki długiemu procesowi pieczenia w niskiej temperaturze. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab 4 minutowy 155

razem domowa wędlina. Przepis na soczysty schab jest nieskomplikowany i schab zawsze się udaje. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Schabowe roladki z suszoną śliwką 231

tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem.   Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia(...)sosu olej do smażenia opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania       *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony

Blog z Apetytem
ROLADKI SCHABOWE Z MAJONEZEM, SEREM I MARCHEWKĄ 167

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 6 plastrów schabu, nieduża marchewka, 3 łyżeczki majonezu Roleski, 3 plastry sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, łyżka oleju. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym i rozbijam na cienkie kotlety. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Schab dokładnie nacieram przyprawami

JejKuchnia
Gulasz z ziemniakami 165

Składniki: 1 kg schabu 1/2 średniej cukinii 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 2 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie szczypta cukru Przygotowanie: Schab pokroić w kostkę, … Czytaj dalej Gulasz z ziemniakami

czarrna od kuchni
Roladki schabowe z pastą pomidorowa baziółka (obiad w 15 minut) 155

bazylii, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, ale w roladkach także jest wyśmienita. Sprawiła, że były one szybkie w przygotowaniu oraz naprawdę zachwycające w smaku! Polecam! 5-6 plastrów schabu sól, pieprz pasta pomidorowa baziółka Panierka: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta Ponadto: olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-Len)   Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem

Di gotuje
Forszmak-gulaszowa 151

syci na wiele godzin. Można nim nakarmić całą rodzinę i każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Idealny zamiast dwudaniowego obiadu. Składniki: 70 dag  schabu bez kości  30 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej około 800 ml wody lub domowego bulionu 2 cebule 2 marchewki 1 czerwona papryka 4 pieczarki 3 ogórki kiszone 2 pełne łyżki(...)ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy czerwonej ½ łyżeczki ziarnistego pieprzu Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Schab opłukać pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę  oraz ogórki kiszone. W garnku rozgrzać

Wanilia i Kardamon