Dziś chcę Wam zaproponować schab duszony w białym sosie. Przepis na to danie przyszedł mi do głowy podczas dzisiejszych zakupów na pobliskim rynku. Składniki : schab – jego ilość zależy od tego ile kotletów potrzebujesz na obiad, ja potrzebowałam 4 więc wystarczyło 250 g mięsa pieczarki – 250 g cebula 3 ząbki czosnku 1 pora śmietana 18% do zup i sosów
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSchab uwielbiam pod każdą niemal postacią. Najczęściej przygotowuję go na niedzielny obiad, jednak niejednokrotnie wieprzowina gości u mnie na stole także w środku tygodnia. Dzieje się tak tym bardziej wtedy, gdy przepis na przygotowanie schabowego w niecodzienny sposób jest proste i szybkie do wykonania. Schab zapiekany z selerem to coś innego, niespotykanego i niesamowicie smacznego. Połączenia mięsa i ananasa
Pobite gary Barbarysłonecznikowego, skrobi modyfikowanej z tapioki i kwas cytrynowy – smacznego! Gaeng ped moo Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek włókien na naprawdę cieniutkie plasterki – 2-3mm. Można schab lub polędwicę zmrozić w zamrażalce przez 2-3 godziny przed szykowaniem curry, krojenie będzie zdecydowanie łatwiejsze. W rondlu lub woku rozgrzewamy na dużym ogniu łyżkę oleju kokosowego i smażymy mięso(...)Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona fasolka szparagowa, grillowane warzywa. Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 średniej wielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI 500g schabu wieprzowego bez kości albo polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju kokosowego albo ryżowego 2 łyżki (30g) czerwonej pasty curry Kanokwan 2 łyżki startego imbiru 2 średniej wielkości ząbki czosnku 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenłyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Sól Wszystkie składniki marynaty łączymy, przekładamy do niej mięso i dokładnie nacieramy. Odstawiamy do lodówki na min. Pół h. Po tym czasie schaby podsmażamy, przekładamy do garnka, wrzucamy warzywa. Do naczynia w ktorym marynowalo się mięso wlewamy wodę (żeby zebrać pozostałość marynaty) następnie zalewamy schaby z warzywami-tak by wszystko było przykryte. Dusimy
Mamuśka wraca do formySkładniki: 1/2 kg schabu wieprzowego marynata: 1 łyżka przyprawy do szaszłyków Plenus 2 łyżki oleju 1 łyżka maggi 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszki, szałwii, oregano i lubczyku dodatkowo: 1/2 … Czytaj dalej Szaszłyki ze schabu
czarrna od kuchniPropozycja przygotowania pożywnej mięsnej zupy schabowej z ryżem. Pomysł przyszedł sam. Przy okazji obróbki kawałka schabu na obiad zostaje dosyć sporo mięsa. Po odkrojeniu z 1,5 kg schabu zbędnych do pieczeni kawałków, uzyskujemy 0,5 kg ścinek. Jeżeli mamy 1,5 litra bulionu i pół szklanki ryżu, to możemy zrobić fajną zupę schabową. Mięso smażymy
chleba naszegomiędzyczasie – proste, pyszne i przyprawione tak, jak tylko mama potrafi. Jedna z nich poniżej. Druga – sernik z porzeczkami – nie doczekała do sesji. Składniki 1/2 kg schabu 1 marchewka kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych sól, pieprz kilka łyżek oliwy 1 szklanka pęczaku natka pietruszki sól kiszona kapusta 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki oleju lnianego sól(...)pieprz, cukier Schab kroicie w kawałki, solicie i obsmażacie na mocno rozgrzanej oliwie, aż ładnie się zarumieni ze wszystkich stron. Marchewkę myjecie, obieracie i kroicie w półkrążki. Mięso przekładacie do garnka, zalewacie wodą, aż ta je przykryje, dodajecie marchewkę, ziele angielskie, listki laurowe i gotujecie na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Aby zagęścić sos możecie dodać łyżkę śmietany i mąki
GRUBY WAŁEKaromatyczne kotlety zapiekane z ananasem ,serem żółtym, podane z konfiturą żurawinową.Ja do tych kotletów bardzo lubię surówkę z dodatkiem żurawiny i obowiązkowo opiekane ziemniaki. Składniki: 4 plastry schabu 4 plastry ananasa 4 plasterki sera żółtego Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Olej do smażenia Konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Każdy kawałek schabu rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy
Bajeczna KuchniaBitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1 kg schabu 30-40 g suszonych borowików 4 łyżki mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól,pieprz Bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, smarujemy musztardą. Na każdym kawałku schabu układamy po pasku sera korycińskiego oraz po 3 pomidory suszone. Zwijamy roladki składając boki
Bajeczna KuchniaPrzygotowanie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu. Zapach i smak curry świetny. Nam smakowało:) Składniki na 3-4 porcje: 300 g schabu 3 łyżki żółtej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 szkl. ryżu basmati 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli sok z połowy cytryny pomidorki koktajlowe awokado Umyty(...)osuszony ręcznikiem papierowym schab kroimy na cieknie paseczki. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody i gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy ryż
Smaki Na TalerzuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów schabu, 50 dag pieczarek, około 500-600 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego, średnia cebula, 1/2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1/2 łyżki oleju, łyżka masła, ząbek czosnku, łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Każdy plaster(...)schabu kroję na pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą według własnego smaku. Kiedy zacznie się gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso. Pieczarki podsmażam na maśle
JejKuchniaSchab to nie tylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. Dzisiejsza propozycja jest tego dowodem :) Potrzebne nam będą: 1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso
Różne smaki w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki. Post Rolada ze schabu z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujetego o wskazówki, co robić aby kotlet się nie falbanił ( brzeg wywijał), panierka nie odstawała i kilka innych. A więc tak, umawiamy się na dwa kotlety. 2 kotlety schabu 2 jajka pieprz sól bułka tarta tłuszcz do smażenia ręczniki papierowe Do miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy z solą i pieprze. Każdy kawałek mięsa dokładnie obieramy(...)trzydzieści minut. Panierka podeschnie i nie będzie odstawać od podłoża czyli mięsa. I tak jak pisałam przy filecie z kurczaka ( TU ), aby mięso było soczyste, nie dziurawimy widelcem. Schab powinno się smażyć na smalcu, mnie na smalcu nie smakuje, dlatego używam oleju. Obracamy delikatnie, aby nie skaleczyć zamkniętej struktury mięsa. Układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu
Dieta moja pasja