jajko - 22300 przepisów (strona:134/1487)

Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 166

młode)4 jajka1/4 zielona część porakopereksól, pieprzświeży tymianek do dekoracjiNa dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia(...)się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem.frittata z cukinią i z ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z pieczarek 216

najszybciej zrobić. Miałam wszystkie składniki, a zamiast pietruszki i bułki dałam swoją mieszankę z tego przepisu. Pasowała idealnie.składniki150 g pieczarek1 mała cebula4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)pęczek natki pietruszki posiekanejsólpieprz3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczeniaolej do smażeniaprzygotowaniePieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę(...)dodać pieczarki, smażyć ok 6 minut, zestawić z ognia. Jajka i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto. Smacznego

Stare Gary
Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem 432

sałatka w naszej rodzinie, nie licząc tradycyjnej jarzynowej. Tak bardzo nam posmakowała, że pojawia się nawet częściej niż jarzynowa. Spróbujcie koniecznie!Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezemSkładniki:400 g brokuła5 jajek ugotowanych na twardocebulamajonezsól pieprz do smakuPrzygotowanie:Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Obrane ze skorupek jajka kroimy razem z cebulą w drobną kostkę(...)przekładamy do dużej miski. Ugotowane brokuły odcedzamy i przekładamy do miski z jajkami i cebulą, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną 151

się! To jest to :) Dzisiaj podzielę się z Wami wersją wytrawną, idealną na kolację.Składniki na 12 muffinek:1 szklanka mąki,pół szklanki mleka,ćwierć szklanki oleju,1 jajko,1 łyżeczka cukru,pół łyżeczki proszku do pieczenia,pół łyżeczki sody,1 duża cebula,10 - 15 dkg wędzonego boczku.Boczek pokroić w kostkę i wytopić na wolnym ogniu. Cebulę(...)również w kostkę i przyrumienić na boczku. Wystudzić.W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej, jajko. i boczek przysmażony z cebulą. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Tak przygotowanym ciastem wypełniać foremki lub papierowe papilotki do 2/3 wysokości. Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torrijas de leche 260

czasów, gdy w Hiszpanii nie wyrzucano chleba. Przysmak w samej konwencji przypomina francuskie tosty. Również przygotowuje się go z czerstwego pieczywa i smaży na patelni po uprzednim zanurzeniu w jajku. Jednakże w przypadku torrijas najważniejsze jest to, by chleb został wpierw porządnie namoczony w mleku aromatyzowanym cynamonem, a często także cytryną czy pomarańczą. Częstymi dodatkami bywają również białe wino(...)skórką pomarańczy. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Chleb lub bułkę pokroić na 1 cm kromki. Zalać mlekiem i odstawić, aż pieczywo wchłonie płyn. Każdą kromkę obtaczać w jajku, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierze i jeszcze ciepłe posypywać cukrem lub miodem. Podawać od razu, choć równie dobrze smakują na zimno.Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach

Food Square
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 175

wielkim apetytem pochłaniamy ją w kilka chwil. Jest to rzecz bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. idealnie smakuje ze świeżą bułeczką lub z pumperniklem.  Potrzebujemy: - 8 jajek - pęczek szczypiorku - 4 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorup i studzimy. Zimne kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek szatkujemy i dodajemy do jajek. Składniki mieszamy

W poszukiwaniu inspiracji
Śledzie po podlasku 735

kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli

Kolizje Smaków
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 185

muszę sobie radzić bez. Sięgnęłam do Vidunderlige is variatoner - duńskiej książki poświęconej lodom. Wariacji jest tam mnóstwo - od klasycznych, poprzez zupełnie niespodziewane połączenia smakowe. Są lody z jajkami, bez jajek, na mleku, na śmietanie, jogurtowe i sorbety, granity i wszystko, co w lodowej materii może się człowiekowi zamarzyć. Kiedy z zaciekawieniem przewracając strony trafiłam na lody rozmarynowe, aż zaświeciły(...)się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego w lodówce, nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 381

łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 płaskie łyżki majonezu;Sól;Pieprz;Olej/oliwa;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Cebulę obrać, drobno posiekać;Pieczarki i cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju/oliwy;Ser żóty(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Szczypiorek drobno posiekać;W dużej misce wymieszać ze sobą: starte jajka, podduszone pieczarki i cebulę, szczypiorek, starty żółty ser i groszek;Do powstałej masy dodać śmietanę/jogurt grecki i majonez. Wymieszać.Następnie wbić surowe jajka, dokładnie wymieszać masę i doprawić solą i pieprzem do smaku.Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość

Gospodyni Miejska
Sałatka jarzynowa 339

Sałatka jarzynowa...Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą.Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem.Pycha! Składniki:5 średnich ziemniaków;3 średnie marchewki;3 średnie ogórki kiszone;3 jajka ugotowane na twardo;1 mała, czerwona cebula;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu(...)musztardy;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków i marchewki.Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać

Gospodyni Miejska
Tradycyjna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. 236

mała cebule 3 ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 szt pietruszki w korzeniu  seler pół większego groszek w puszce - opcjonalnie jajka 4 szt sól, pieprz do smaku musztarda ostra 2 łyżeczki majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki SPOSÓB WYKONANIA : - warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem(...)pieczenia lub folią srebrną  poukładać na tym nasze warzywa czyli marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler,- warzywa za pomocą pędzelka posmarować olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw- gotujemy jajka na twardo- ogórki kroimy w drobną kostkę i wyciskamy je z nadmiaru soku- gdy warzywa zmiękną, wystudzą się obieramy je ze skórki i również kroimy w drobną kostkę-  gotowe

Basia w kuchni
Tarta z gotowego ciasta francuskiego z cukinią i oliwkami 180

minut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu je zgniatamy :)2. Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach, bazylię drobno siekamy. W misce łączymy jajka, śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto francuskie, na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki i pokrojoną w plastry cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy

My Culinary Art
526. Monte Cristo Sandwich 126

Monte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Przykrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilkanaście minut(10-15min), aż zaczyn urośnie.Mąkę przesiewam do sporej miski, dodaję sól, jajko, masło i zaczyn. Miksuję mikserem( takimi haczykami) lub wyrabiam ręcznie na blacie oprószonym mąką przez ok.10min. Przekładam do miski, przykrywam i pozostawiam na ok.20-30min.w ciepłym miejscu, ponownie zagniatam chwilę. Czynność

More food, love and dreams
545. Ser, zioła i gofry? 159

serowo-ziołowe gofry z jajkiem w koszulce, keczupUwielbiam te gofry, robię je już któryś raz i za każdym razem wychodzą świetnie.Plany na dziś?Film ze znajomymi i nocny powrót przez las.Składniki:( inspiracja)50g mąkijajko60ml maślankisól, pieprz, świrze/suszone zioła(oregano, bazylia, tymianek itp) papryka20g tartego sera żółtegołyżka roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę przesiewamy z proszkiem(...)pieczenia. Dodajemy zioła. Jajko miksuję z masłem i maślanką, zmniejszam obroty i dodaję mąkę, następnie dodaję ser. Piekę gofry w natłuszczonej gofrownicy

More food, love and dreams
Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem 192

plasterek koziego sera2 cienkie plasterki boczku1 jajkoroszponkamasłosólpieprzPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy przekrojone na pół plasterki boczku. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy. Na ten sam tłuszcz wbijamy jajko, uważając aby nie uszkodzić żółtka i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tylko z jednej strony tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Bułkę przekrawamy na pół(...)smarujemy masłem. Najpierw kładziemy umytą i osuszoną roszponkę, potem plasterek koziego sera, plasterki boczku i jajko. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania