jajko - 22300 przepisów (strona:143/1487)

Zupa szczawiowa 127

zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Szczaw umyć(...)posiekać w cienkie paski. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać szczaw i przesmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze około 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Mąkę połączyć ze śmietaną i odrobiną wody. Dolać trochę zupy i zahartować śmietanę. Wlać do garnka. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami

Ewusiowe Smaki
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 141

tart – it’ll taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski(...)godzinę. Po upływie tego czasu czas się wziąć do pracy tak na poważnie Szparagi umyj, osusz, odłam końcówki i przekrój wzdłuż na pół. W misce wymieszaj jogurt, starty ser, jajko, przyprawy. Mozzarellę porwij na kawałki albo pokrój na plastry. Łososia pokrój na plastry, połóż go skórą do dołu i krój na mniej więcej centymetrowe plastry pod kątem 45 stopni względem

Martyna Cooks
Proteinowe gofry 197

Składniki (na 4 gofry/całość 380kcal/41g białka / 16g tłuszczu / 20g węgli) 2 jajka 20g odżywki białkowej  KULTURYSTA 85% Whey Protein 5g jagód goi  food4life 5g ostropestu 20g płatków owsianych    firmy Kupiec 80g twarogu sernikowego (5% tłuszczu) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jedno jajko i żółtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2minuty(...)miksujemy płatki, jagody, ostropest mielimy do masy jajecznej dodajemy odżywkę, ostropest, płatki, jagody, proszek do p., odstawiamy masę na kilka minut żeby spęczniała w tym czasie ubijamy jedno białko jajka na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko do spęczniałej masy smażymy gofry :) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 247

papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier

Kuchnia Bazylii
Sałatka ze szparagami zielonymi! FIT 175

Letnia, lekka i zielona sałatka na obiad na ciepłym powietrzu, idealna na lekką kolację, bądź na spotkanie przy grillu. Sałatka jest chrupiąca, sycąca i bardzo aromatyczna, podana z jajkiem na miękko, czyli to co szparagi lubią najbardziej.  Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI: -1/3 pęczka zielonych szparagów - pomidor malinowy - 2-3 rzodkiewki - oliwki czarne i zielone - bazylia świeża - jajko ugotowane(...)minuty szparagi z czosnkiem i chili Pomidora, rzodkiewki i oliwki pokrój w kostkę lub plasterki. Całość wymieszaj, polej gorącą oliwą z oliwek z patelni. Na wierzch dodaj jajko. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Filet z kurczaka pieczony na ziemniakach 218

Propozycja na obiad.     Składniki: -filet z piersi kurczaka -4 ziemniaki -2 jajka -2-3 łyżki mąki -łyżka mleka -sól, pieprz, pieprz ziołowy -curry -czosnek granulowany i niedźwiedzi -słodka papryka Fileta dzielimy na dwa plastry, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy i odstawiamy na ok. godzinę . Ziemniaki gotujemy w  mundurkach w osolonej wodzie,  studzimy i  obieramy ze skórek. Jajka(...)dodajemy mleko i mąkę, odrobinę soli, curry, czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Ziemniaki kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Filety z obu stron moczymy w jajku  i układamy na ziemniakach. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 170 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Mini ptysie z truskawkami 256

truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Ciasto: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 1/2 szklanki  mąki pszennej Lubella 2 jajka Krem: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 łyżka  mąki pszennej Lubella 1 łyżka mąki kartoflanej  160 g miękkiego masła Dodatkowo: truskawki   cukier  puder(...)Wykonanie: W garnuszku umieszczamy składniki ciasta, oprócz jajek i mąki. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Gdyby zrobiły się nam grudki, możemy się wspomóc mikserem. Ciasto podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż zrobi się szkliste i będzie się odklejać od boków garnka. Odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 155

serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Sól(...)rozgrzanej oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i rozdrobnione listki tymianku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do schłodzenia.    W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 239

mąki tortowej lub orkiszowej typ700, lub 530g mąki orkiszowej typ750 - 120g cukru trzcinowego lub pół na pół cukier z ksylitolem - 2 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 jajka - 2 szczypty soli - 100g masła - 150g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: - ok.500g owoców (rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru(...)czas przygotowywania ciasta. Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać lekko podgrzany jogurt oraz mąkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić na kilka minut (10-15) do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i/lub cukrem trzcinowym, ksylitolem z wanilią i solą na puch. W kubeczku roztopić masło, odstawić na chwilę, następnie dodać do niego jogurt naturalny i zamieszać. Do misy miksera

Smaczne Zdrowe
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 266

pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo(...)minut, u Was może być to 10, dlatego warto po 10 minutach sprawdzić, czy to przypadkiem nie "już"). Pizzę na chwilę wyjmuję, by dodać ostatni składnik: jajko. Jaja wbijam bezpośrednio na pizzę. Jedno po drugim, dając im swobodę rozlewania się po składnikach. Wkładam pizzę z powrotem do piekarnika i daję jej jeszcze 3-5 minut (do momentu aż jaka

Ale Proste
Mazurek limonkowy 249

zupełnie nowym wydaniu! Zobacz również inne przepisy na ----> mazurki Mazurek limonkowy - przepis: Składniki: (Forma do tarty 36x12 cm) Spód: 90 g masła 80 g cukru 2 żółtka jajek "zerówek" 200 mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli + masło do wysmarowania formy Krem: 4 jajka  "zerówki"(225 g) 180 g cukru sok z 5 limonek 60 g mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów(...)mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny - zalej ją niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstaw, by napęczniała. W metalowej misce umieść jajka, cukier i sok z limonek. Misę ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą i trzepaczką lub mikserem (na najwolniejszych obrotach) mieszamy masę, aż zacznie gęstnieć i się pienić (u mnie

Moje Qulinaria
Babka drożdżowa na żółtkach 148

Pyszna, mięciutka, delikatnie pomarańczowa babka drożdżowa bez mleka i białka jaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis  tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 187

Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po około 15-20 minutach wyciągnąć pierwszą(...)papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta. Masa serowa: 1 jajko 225 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g miękkiego masła 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 budyń śmietankowy Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękkie

Domowa cukiernia Ewy
Mini ptysie 162

ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, masę przekładamy do miski i mieszamy 3-4 razy aby uwolnić parę. Studzimy. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy

Bon appetit mon amie
Zupa chrzanowa 113

Zupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle(...)ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania