jajko - 22300 przepisów (strona:147/1487)

TŁUSTY CZWARTEK - najsmaczniejszy dzień w roku w (nie)typowej wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 110

mąką ryżową i kukurydzianą, ale wychodzą zwykle twarde. Dość twarde. 3. Przy nietolerancji jaj kurzych warto przetestować przepiórcze - one bardzo często są tolerowane przez konkretnych alergików. Na 1 jajo kurze wypadają 2 przepiórcze. 4. Przy wszystkim, co BG nie należy się poddawać. Ja wiem, że pierwsze podejścia wywołują kanonadę przekleństw i rzucanie "materiałem", ale warto się uspokoić i działać

Wypisz Wymaluj
Chałki z makiem 170

Wykonanie: Najpierw do miski wsypujemy mąkę( przesiewam ją najpierw) i sól. Do drugiej miski wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże . Mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do mąki. Roztrzepujemy jaja i dodajemy do składników oraz rozpuszczoną letnią margarynę. Całość wyrabiamy hakiem koło 10 minut,wyjmujemy z miski i zagniatamy ręcznie teraz koło 5 minut, podsypujemy maka bo ciasto(...)części i wałkuje równe wałki 25 cm, łącze po 3 wałeczki i przekładam jak warkocz i zawijam pod spód. Zostawiam chałki na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje zmielonym makiem( miałam kupny gotowy). Piekłam 25 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Sernik bardzo czekoladowy 228

Twaróg przez chwilę ubijamy mikserem, upewniając się, że jest gładki. Potem pojedynczo dodajemy jajka i miksujemy do całkowitego połączenia się twarogu z jajem. PRZYPOMINAM, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Do masy twarogowej z jajami dodajemy erytrol, słodzidło, likier, ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczalną (jeżeli używamy tych składników ;)). Wszystko dokładnie miksujemy. Teraz czas, żeby do masy powoli dodawać roztopioną

Jak gotować i nie zwariować
Wspaniała sałatka rosyjska 197

gram gotowanej piersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich(...)kolor, warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka i szynkę również kroimy w kostkę. Razem łączymy i dodajemy majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy

Smaki Ewy
Potrawy na Sylwestra 217

fetą Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka Roladki z pieczonej papryki Konfitura z czerwonej cebuli Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi na ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami

Codzienne Gotowanie
Tiramisu bez jajek 285

Bardzo lubię Tiramisu, lecz zawsze przeraża mnie surowe jajo. Dlatego przedstawiam wam wersje bez jaja :) bardzo smaczny i szybki deser. Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej gorzkie kakao do opsypania   Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy

W Moim Magicznym Domu
Pierniki z koglem moglem i alkoholem 127

miodu 75 g cukru trzcinowego 75 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki płaskie sody 0,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 2 jajka 50 ml wódki / rumu szczypta soli Dodatkowo: foremki papier do pieczenia Wykonanie: Miód, masło i połowę cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. W misce przesiewamy i łączymy ze sobą(...)mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Jajka z szczyptą soli miksujemy na puszystą pianę. Dodajemy pozostały nam cukier i miksujemy jeszcze przez jakąś chwilę. Do jajek dodajemy roztopiony miód, masło i cukier - spokojnie gęsty płyn może być ciepły, oraz alkohol do wyboru wódka/ rum. - miksujemy. Płynną masę stopniowo dodajemy do sypkiej mieszanki. Początkowo mieszamy wszystko drewnianą łyżką, na sam koniec

W Moim Magicznym Domu
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 132

stole wśród innych przysmaków. Bo takie są dobre! Biscotti piernikowe z puree z dyni Składniki (na ok. 30 sztuk): 50 g miękkiego masła 120 g puree z dyni* 2 jajka 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (z niecałej połówki) oraz skórka otarta z 1 ekologicznej pomarańczy sparzonej wrzątkiem 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 240-300 g mąki pszennej(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż będzie miękka (ok. 30 minut). Usuń z niej skórkę, następnie zmiksuj na puree. ** To zależy od wilgotności puree z dyni i wielkości jajek. Zacznij od 240 g mąki i jeżeli ciasto będzie zbyt mokre, dodaj więcej w czasie formowania wałków. Ja musiałam dać w sumie ok. 300 g mąki.  Przygotowanie: W misce

Chilli Czosnek i Oliwa
Krokiety z kapustą i grzybami- Wigilijne 180

garść przecier pomidorowy 1 łyżka olej do duszenia sól, pieprz   Dodatkowo: jajka 2 szt  bułka tarta jako panierka Wykonanie ciasta naleśnikowego : Do miski wlewamy wodę, mleko dodajemy jaja,proszek do pieczenia. Miksujemy( ciasto ma być lejące ). Smażymy naleśniki dosyć cieniutkie. Wykonanie farszu: Kapustkę wymoczoną kroimy drobno i przekładamy na patelnie. Dusimy do miękkości na oleju . Dodaje listek(...)Kroje w cieniutkie paseczki i dodaje do kapusty. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaje przecier pomidorowy do smaku. Letni farsz kładę na naleśniki, zwijam. Każdy krokiet maczam w jaju i obtaczam w bułce tartej . Smażę z obu stron na rumiany kolor, podaje z barszczykiem czerwonym

Różowa kuchnia
Pierniczki dla alergików 137

Świetne pierniczki, doskonałe dla alergików, bo bez mleka i białka jaja (można pominąć całe jajko jeśli jest taka potrzeba). Super przygotowuje się je z dziećmi, największa frajdą jest oczywiście wycinanie kształtów. Same pierniczki są miękkie po upieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 430

Alfred’a von Windisch-Graetz’a. Receptura wzbogaconej lasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego wołowego 100 gramów wątróbki lub innych podrobów 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 cebula 1 marchew 500 mililitrów passaty(...)pomidorowej (przepis na passatę znajdziecie TUTAJ ) 3 jajka beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan, mozzarella i świeże zioła Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem na około 40 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy

Bon Ton Italia
Keks królewski - najlepszy! 2502

pyszny keks zagości i u Was? Bardzo polecam nie tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki(...)garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody (, zagotować. Miskę postawić na garnku z gotująca się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, aż stanie się jasna, puszysta o konsystencji gęstej śmietany.  Trwa to zwykle kilkanaście minut. Następnie należy naczynie z masą

maniapieczenia
Ciemny bogaty keks 322

łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru(...)pieczenia, sodą, przyprawami. Dodać cukier, orzechy, skórką pomarańczową i wymieszać. Wsypać suszone owoce i wymieszać. 4. Piekarnik nastawić na 150oC na funkcji góra-dół. 5. W drugiej misce ubić jajka, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. 6. Jajka dodać do suchych składników, wlać aromat, masło, sok po owocach i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do zwilgotnienia

Mała Cukierenka
MAKOWIEC GWIAZDA 600

się i zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu  - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę(...)łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Wymieszaj rozczyn dokładnie, rozcierając drożdże, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Roztop w garnuszku masło.  Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj przestudzone lekko masło, wyrośnięty rozczyn i pozostałą mąkę (350 g) . Wyrób przez kilka minut hakiem miksera lub ręcznie

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik gotowany na cieście miodowym 768

niewiele większej formie, będzie wtedy niższy. Sernik gotowany na cieście miodowym Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 60g miodu 50g masła 50g cukru pudru 40g kwaśnej śmietany 1 jajko 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii MASA ORZECHOWA 100g orzechów włoskich 50g miodu 50g masła MASA SEROWA 1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica) 150g(...)cukru 150g masła 4 jajka 125ml mleka 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie: CIASTO - masło, miód i cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać - mąkę przesiać z sodą, dodać powyższą mieszankę oraz śmietanę, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być lekko klejące

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania