mizerią. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! :) Składniki (na 2 kotlety): 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1/3 szklanki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki masła klarowanego CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pierś kurczaka oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy do woreczka foliowego(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa do pożądanej grubości. To samo robimy z drugą piersią. 2. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym mieszamy mąkę z solą i pieprzem, na drugim rozbijamy jajko, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy masło. Rozbitą pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Smażymy po 4 minuty z każdej strony
My Culinary Artmasła 2 łyżki cukru pudru – tylko w przypadku użycia słonych krakersów Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 1 szklanka cukru 100 g czekolady karmelowej ( np. Wedel ) 5 jaj 2 budynie waniliowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej PONADTO: 10-12 dużych śliwek 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść(...)okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę
kolorowotorcikowośmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto, 50g cukru, 65g masła, jajko, 40g mąki pszennej, 65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę(...)odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 500g serka mascarpone, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki Amaretto, 1/2 szklanki śmietany 30%. Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka
Z miłości do słodkościruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko(...)dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarne przygody Gatitypomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem tatarskim(...)laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem mąki pszennej, zamieniłam ją na budyń, kiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję.Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki jak ja przygotowałam.Składniki przepisu oryginalnego(...)wyłożonej papierem do pieczenia.Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać.W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj, gdy zaczyna powstawać piana po trochu zacząć dodawać ksylitol (lub cukier). Ubić masę na sztywno tak, by nie wypływała z naczynia przwróconego do góry dnem. Gotową, sztywną pianę delikatnie
Smaczne Zdrowekolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans(...)kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki
OstryKęsProponuję dziś ciasto szybkie i proste, ale super smaczne :) Składniki : 5 średniej wielkości jaj 1 szklanka mąki pszennej zwykłej i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag jagód szczypta soli 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Białka ubić na pianę, w trakcie dodawać cukier i pojedynczo żółtka, utrzeć dokładnie(...)spokojnie dać 15- 20 dag owoców. To ciasto powinno udać się wszystkim, nawet tym którzy mają "lewe ręce" w sprawach kulinarnych :) Połowa sukcesu do upieczenia tego ciasta to świeżość jaj, a tak w ogóle to w przypadku pieczenia każdego ciasta ten składnik konieczny jest w najlepszym gatunku
Proste Potrawyskładników i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na masę serową: 3 opakowania twarogu chudego, każdy 275 g (klik) 2 opakowania serka puszystego waniliowego Capresi (klik) duża garść świeżej bazylii 3 jaja 1 łyżka cukru waniliowego ok. 7- 8 łyżek miodu naturalnego lipowego (można dodać więcej wedle uznania, u nas nie był barrdzo słodki) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu(...)lodówki (niekoniecznie). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Twarogi lekko rozdrobnione (połamane, pokrojone) do misy malaksera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy serki waniliowe Capresi, jaja i cukier waniliowy. W międzyczasie siekamy bazylię i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy miód i skrobię. Miksujemy wszystko do połączenia się składników. Połowę masy wylewamy na wcześniej przygotowany
Symfonia Smakówrazem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu.Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki 1 szkl. cukru (250g) 1/2 szkl. mąki pszennej (100g) 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (100g) 2 płaskie łyżeczki proszku(...)esencji migdałowej - ewentualnie można zastąpić aromatem migdałowym 1 łyżka ciemnego kakao szczypta soli polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis do znalezienia TU W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez
Grunt to przepis!przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych
prawdziwe jedzenieJako, że uwielbiamy szpinak, a święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami postanowiłyśmy przedstawić Wam przepis na jajka zapiekane ze szpinakiem. Jest to bardzo prosty, fajny przepis. Jedynym minusem jest czas oczekiwania, gdy jajka z naszym szpinakiem są w piekarniku. Czas przygotowania: 20 minut + 20 pieczenia Ilość porcji: 3 Składniki: 3 jajka miska szpinaku 1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich 70ml śmietany(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka masła puszka pomidorów krojonych ( latem można użyć do tego przepisu świeżych pomidorów) około 50 gram startego żółtego sera 1 łyzeczka bazyli sół, pieprz, gałka muszkatowa Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. W tym czasie gotujemy również szpinak w osolonej wodzie do zwiędnięcia. Jeśli nie mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to przepyszne jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą. Idealna propozycja dla osób uczulonych na jajka kurze, gdyż jajka przepiórcze mogą ze spokojem jeść. Jajka te są ponadto źródełem witamin A, D, B12, B6, cynku, żelaza, potasu i kwasu foliowego. A smak.. hmm mniam. Jedynym minusem tego dania to delikatność skorupek. Potrzeba ogromnej ilości cierpliwości by je wydrążyć(...)ponownie napełnić, jednak dla chcącego nic trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty. Składniki: 5 jajek przepiórczych ½ łyżki masła ½ łyżki gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią Świeżo mielony pieprz Bułka tarta Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w zimnej wodzie i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. Po ugotowaniu jajka w skorupkach kroimy ostrym
Kolizje Smakówstałego repertuaru cukierniczego.Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej. Składniki na dużą blachę: 4 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają 1 i 1/3 szkl. cukru - jeśli nie planuje się ciasta oblewać polewą, koniecznie trzeba oddać więcej cukru, dodatkowe(...)puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo. Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel
Grunt to przepis!Smaki dzieciństwa. Odpustowe obwarzanki bez drożdży, z twardą skórką ale miękkie w środku. Składniki: 200 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli białko jaja (opcja) Dalej
w kuchni i w ogrodzie