jajko - 22300 przepisów (strona:119/1487)

Babka kajmakowa 283

Babka kajmakowa...Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze.Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej.Oblana polewą kajmakową.Oprószona płatkami migdałowymi.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Babka:5 jaj;1 łyżka białego cukru;Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;100 g margaryny;300 g gotowej masy krówkowej;180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej(...)masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić.Z cytryny wycisnąć sok.Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem wraz z 1 łyżką cukru na sztywną pianę.Do ubitych białek dodawać powoli, stale mieszając drewnianą łyżką (ja miksowałam na wolnych obrotach) żółtka

Gospodyni Miejska
Kakaowe ciasteczka z lentilkami 135

mąki ziemniaczanej;3/4 szklanki cukru pudru;3 łyżeczki kakao;2 surowe żółtka jaj;100 g lentilek.Sposób przygotowania:Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść gładkie ciasto.Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy

Gospodyni Miejska
Babka makowa z białek 223

Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Margarynę rozpuścić, wystudzić.Białka jaj oddzielić od żółtek.Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę.Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat(...)utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek z jaj kurzych.Margarynę można zastąpić masłem, a aromat migdałowy innym, ulubionym.Babkę można oprószyć skórką startą z cytryny, zamiast posypywać perełkami.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Pączki 375

Pączki...Pulchne, lekkie i puszyste.Złociste, z białą obwódką.Nadziane marmoladą różaną.Wyśmienite w smaku.Niezastąpione w Tłusty Czwartek!Polecam!Składniki:1 kg mąki pszennej;10 żółtek jaj;100 g świeżych drożdży;1/4 szklanki białego cukru;Aromat rumowy;2 łyżki octu spirytusowego 10%;125 g margaryny;2 szklanki ciepłego mleka;Szczypta soli;600 g marmolady (u mnie o smaku(...)pokruszyć do miski . Dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę ciepłego mleka. Dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Żółtka jaj utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.Margarynę rozpuścić. Nie studzić.Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać rozczyn, ubite żółtka z cukrem, aromat

Gospodyni Miejska
Babka z polewą czekoladową 232

Babka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mleka;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g);50 g margaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa(...)przygotowania:Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić.Do drugiej miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę.Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę

Gospodyni Miejska
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 221

margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1 ząbek czosnku;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżeczka ziół prowansalskich;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Sezam uprażyć na złoto na suchej(...)paski papryki i chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut). Następnie dodać paski chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażyć. Lekko wystudzić.Przygotować sos. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietanę, podsmażoną, lekko wystudzoną paprykę z chorizo i czosnkiem, słodką paprykę w proszku, zioła prowansalskie i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczony spód wylać sos z papryką

Gospodyni Miejska
Ciasto mleczne 514

szklanki białego cukru;1,5 szklanki mleka;4 szkalnki mąki pszennej;1 łyżka sody oczyszczonej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżki kakao;2 łyżki powideł śliwkowych;3 jaja;1 łyżka cynamonu. Sposób przygotowania:Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier, zalać mlekiem i zagotować dość często mieszając. Wystudzić.Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.Wystudzon(...)przelać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Zupa szpinakowa z jajkiem 334

kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz.Dodatkowo:4 średnie ziemniaki;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;Jaja  - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 372

drobiowego mięsa mielonego; 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część małego pora; 1 średnia cebula; 1 łyżka oleju; 500 ml zimnej wody; 2 duże jaja; 4 ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżeczka gałki muszkatałowej; 1 łyżeczka mielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki imbiru; Sól. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta(...)mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić. Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną

Gospodyni Miejska
Ryż smażony po chińsku 330

Ryż smażony po chińsku...Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko.Polecam!Składniki:4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu;2 jaja;2 łyżki oleju;2 łyżki jasnego sosu sojowego;1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ryż (około(...)olej wrzucić wystudzony ryż i podsmażać około 5 minut stale mieszając.Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko.W puste miejsce na patelni wbić jajka i podsmażać jak jajecznicę. Gdy jajka będą na wpół ścięte, szybko wymieszać je z ryżem.Ryż zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i szczypiorek. Wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem

Gospodyni Miejska
Pasztet z selera 160

zapach grzybów. Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Polecam! Składniki: 1 kg selera; 2 duże cebule; 250 g masła; 3 ząbki czosnku; 1 szklanka wody; 1 szklanka bułki tartej; 6 jaj; 2 kostki bulionowe, grzybowe; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać(...)bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść. Piec w piekarniku

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 325

dodatkiem soczystych truskawek.Posmarowane po wierzchu białą czekoladą.Proste, szybkie i niedrogie.Polecam! Składniki:Ciasto:250 ml maślanki;1/2 szklanki białego cukru;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;3 duże jaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek;Opakowanie kisielu truskawkowego(...)Dodatkowo:100 g białej czekolady;Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste.Blachę wysmarować tłuszczem

Gospodyni Miejska
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2130

masą krówkową... Puszyste placki biszkoptowe. Między nimi warstwa bitej śmietany. Posmarowane na wierzchu masą krówkową. I oprószone orzeszkami ziemnymi. Proste, pyszne i eleganckie ciasto. Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Bita śmietana: 600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 2 łyżki żelatyny; 1/3 szklanki gorącej wody(...)orzeszków ziemnych, niesolonych.  Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania papieru do pieczenia. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka i białka jaj. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (ja mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Gospodyni Miejska
Piernik marchewkowy 171

aromacie cynamonu. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, tanie, pyszne. Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki); 6 jaj; 2 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu; 3/4 szklanki oleju; Szczypta soli; Cukier puder do oprószenia(...)Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce (u mnie od robota kuchennego) ubić mikserem jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale miksując, dodawać powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą

Gospodyni Miejska
Delikatne placki z jabłkami 262

jaja;4 średnie jabłka;1 łyżeczka cynamonu;Szczypta soli;Olej do smażenia;Cukier puder do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja, dodać mąkę i mleko i roztrzapać (ręcznie trzepaczką kuchenną) lub zmiksować robotem kuchennym na gładką masę.Dodać cynamon i sól i wymieszać.Jabła umyć, osuszyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania