łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki-10 dkg cukru-1/2 kostki margaryny-aromat-szczypta solioraz najważniejszy składnik(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy spore krążki,które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je dość mocno w ciasto. Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minutdo
Maminek kulinarnyJedne z najbardziej popularnych kotletów.Podamy naszą wersję. Składniki:-1/2 kg zmielonej łopatki-2 czerstwe bułki-2 jajka oraz jedno do panierki-sól, pieprz, przyprawa barbecue-czosnek granulowany-bułka tarta-olej do smażenia-2 łyżki mąki-3 łyżki mleka Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamyi dokładnie(...)mieszamy. Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku. Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy.Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamyna patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnySkładniki na 12 sztuk:2 jabłka250g mąki (150g zwykłej mąki pszennej, 100g mąki pszennej pełnoziarnistej)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu125g cukru trzcinowego125ml miodu60ml jogurtu
Smakowity Blog KulinarnyPostanowiłam zrobić dzisiaj kulinarną niespodziankę mojemu dziecku. Będą nią naleśniki, które lubi prawie tak bardzo jak rosół, barszcz, jajko sadzone (tzw. "płaskie jajko").... Zwykle serwuję je z dżemem od babci, dzisiaj podam je w wersji wiosennej ze świeżymi owocami i serkiem waniliowym. Mam nadzieję, że wywołają uśmiech na małej buzi;)Naleśniki:szklanka mleka2 jajka150g mąki pszennej2 łyżki(...)cukrusól1/2 szklanki wody gazowanejolej do smażeniaMąkę przesiać, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości oleju roślinnego
Smakowity Blog Kulinarnyboczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku czego powstaje gruby omlet, którym mogą najeść się do syta dwie osoby. A oto moja propozycja na przygotowane tego klasycznego dania kuchni hiszpańskiej. Składniki:2 ząbki czosnku1(...)dodać czosnek i paprykę. Wszystko razem dusić około 8 minut, następnie ostudzić.Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi warzywami.Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzić powierzchnię.Tortillę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez
Smakowity Blog KulinarnySalsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary(...)kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy
Smakowity Blog KulinarnySycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…Danie jest bardzo sycące i wystarczy(...)paski szynkę. Wszystko razem dusimy około 8 minut, następnie studzimy.Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi warzywami.Jajka musimy roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez
Smakowity Blog Kulinarnysię nie dam i otworzę ją dopiero 6 grudnia :) Dzisiaj postanowiłam wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :) ~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~ Składniki: kalafior 100g gotowanej piersi z kurczaka jajko kilka listków sałaty Sos: 100ml maślanki koperek przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Kalafior gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie(...)Pierś z kurczaka gotujemy tak jak tutaj . Jajko gotujemy na twardo. Kalafior kroimy na mniejsze części, kurczaka w plasterki, jajko w ósemki, a sałatę siekamy. Wszystko razem łączymy. Maślankę mieszamy z przyprawami i posiekanym koperkiem i dodajemy do sałatki
Kuchenny Skrawek NiebaDruga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy. Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka i ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania.Danie jest wyjątkowo proste, ale dla mnie było małym(...)słodkich, inspirację co do nadzienia znalazłam na Amu amu, ale pozmieniałam bardzo dużo, dostosowując składniki do mojego smaku i zawartości lodówki.Razem ze mną dania ze szparagami, jajkami i serem przygotowali również Maggie, Panna Malwinna, Wiera, Dobromiła, Siaśka, Mirabelka, Martynoosia, Małgosia, Siankoo, Wojciech i Bartoldzik. Koniecznie do nich zajrzyjcie - ja już się nie mogę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałej miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody. Dodać łyżkę mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na 10 minut.Zaczyn wlać do mąki, dodać sól, resztę wody, jajko i rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 10 minut. Jeszcze raz dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 10 podłużnych bułek(...)ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w 225 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jeśli też nie macie ciotki Niny, nie przejmujcie się - takie bułeczki można zrobić samemu bardzo szybko i prosto. A czyż perspektywa zostania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWystudzić.Mąkę na ciasto właściwie przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Do zaczynu dodać jajko i 80 g water roux. Wyrobić ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka kakao1/2 łyżeczki cynamonuMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego(...)grochem czy fasolą).Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier, sok z cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników.Masę wyłożyć na podpieczony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Wystudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzemlekiem rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny kokosowe...Miękkie, wilgotne i puszyte.Oblane białą czekoladą.Oprószone wiórkami kokosowymi.Nikt się im nie oprze.Komu jedną? Serdecznie zapraszam! Składniki:3 jaja;220 g mąki;160 g cukru;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)oleju;200 ml jogurtu greckiego;Kilka kropel aromatu śmietankowego;6 łyżek wiórków kokosowych;Szczypta soli.Dodatkowo, na wierzch:100 g białej czekolady;1 łyżka mleka;Wiórki kokosowe.Sposób przygotowania:Żółtka jaj oddzielić od białek.Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę.Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując
Gospodyni Miejskamorzem.Kto ma ochotę na gofra?Zapraszam na słodki poczęstunek!Składniki:3 szklanki (750 ml) mąki pszennej;3/4 szklanki (187,5 ml) białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;200 ml mleka;200 ml zimnej wody (może być z kranu(...)oleju;4 łyżeczki proszku do pieczenia;Olej do smarowania gofrownicy.Dodatkowo:330 ml śmietany o zwartości tłuszczu 30 lub 36%;500 g truskawek;3 łyżki białego cukru.Sposób przygotowania:Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich
Gospodyni Miejska