jajko - 22300 przepisów (strona:121/1487)

TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34032

opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku1 jajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy(...)dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. Na każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na wczęsniej usmażonych warzywach mieszance Iglotex- warzywa po polsku

Z Majeczką w kuchni
Tobołki z serem 201

łyżki mleka6 łyżek olejuNADZIENIE SEROWE:250 g twarogu1 jajko50 g rodzynek1 łyżeczka rumu (ja dałam herbatę góralską, ma w sobie troszkę rumu)80 g cukru2 łyżki skrobi ziemniaczanej+1 jajko, cukier puderWYKONANIE:Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. W osobnej miseczce przygotować twaróg, mleko i olej(...)zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.W tym czasie można przygotować rodzynki dodając do nich rum.Przygotowanie nadzienia serowego: twaróg przetrzeć przez sito. Następnie należy dodać jajko, rodzynku, cukier i skrobie ziemniaczaną - wszystko razem dokładnie wymieszać.Po upływie godziny ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Następnie wykroić z ciasta kilka kwadratów, mi wyszło 11 porcji.Piekarnik nagrzewamy

Serce zamknięte w formie pyszności
Chleb razowy na Tang Zhongu 204

mąki pszennej chlebowej200 g mąki pszennej razowej35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant)50 g cukru7 g soli10 g mleka pełnego w proszku 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko)140 g mleka w temperaturze pokojowej,120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej50 g roztopionego i ostudzonego masłaodrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba(...)formy odwracając tak, aby złączenie zrolowanych brzegów było na dole.Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż wypełni całkowicie foremkę i przekroczy jej wysokość.Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij delikatnie górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz w nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.Wyjmij z piekarnika

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 227

mąki chlebowej200 g mąki razowej35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant)50 g cukru7 g soli10 g mleka pełnego w proszku 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko)140 g mleka w temperaturze pokojowej,120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej50 g roztopionego i ostudzonego masła100 g pesto (tutaj zielone) odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania(...)złączenie zrolowania było na dole.Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, chlebek może urosnąć ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.Po uieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 212

Ciepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też. Mąka w szafie jest zawsze :) Trzeba zrobić coś smacznego, w miarę szybkiego i coś, co zawsze się udaje. I nie wymaga dużej ilości jajek, bowiem w lodówce były tylko dwa. "I koniecznie z kruszonką(...)wolnym ogniu i odstaw go wystygnięcia. W tym czasie wymieszaj w dużej misce w wszystkie składniki suche: makę, pozostały cukier, cynamon i sól.Do składników suchych dodaj mleko, jajko, żółtko, rozrobione drożdze, a nastepnie dokładnie wymieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Tuż przed zakończeniem wyrabiania dodaj rodzynki, i dokończ wyrabianie

Grahamka, weka i kajzerka
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 146

dodaj do niej imbir i dokładnie wymieszaj.W małym rondelku podgrzej na wolnym ogniu melasę, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy stanie się bardziej płynna. Zdejmij z ognia, wbij jajko i szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada jabłkowa 205

Czas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj -  łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij(...)białka z cukrem i solą na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo, ciągle mieszając do ubitych jaj. Ciasto rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem

Pasje Jolki
Orkiszowo-gryczane naleśniki z dżemem truskawkowym 155

gram mąki gryczanej 2 jajaszklanka mleka szczypta soliłyżka stewiiwodaolej kokosowy do smażeniadżem/powidła/biały ser/ świeże owoce do podaniaW misce mieszamy mąkę gryczaną z mąką orkiszową, mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody (najlepiej gazowanej, co spulchni ciasto). Rozgrzewamy patelnię

Mango Papaja
Isaura. Czekoladowo twarogowe ciasto z malinami 160

czasem zamieszaj. Ostudź. Gdy masa stygnie posmaruj boki blachy masłem i posyp bułką tartą , dno wyłóż papierem do pieczenia. Naszykuj składniki na masę serową. Gdy masa ostygnie dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę(...)Odlej pół szklanki i odłóż ją na bok do wykończenia ciasta. Do masy w garnku dodaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Ubij białka z czterech jaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw lub wyłóż masą blachę. Teraz masa serowa. Twaróg, żółtka, cukier, masło, dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną

Pasje Jolki
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 179

kokosowych2 czubate łyżeczki karobu1 spora łyżka miodu wielokwiatowego - prawdziwego5 łyżek amarantusa ekspandowanego2 łyżki bezglutenowych otrębów owsianych1 żółtkołyżeczka wody1,5 łyżki białka z przygotowanych 6 białek do masy serowej z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zmielić wiórki kokosowe, aż powstanie gęsta masa. Do przygotowanego żółtka dodać łyżeczkę wody i rozmieszać razem. Do miseczki dodać wszystkie przygotowane składniki(...)piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.Jeżeli podczas pieczenia pojawią Ci się małe pęcherzyki powietrza, po prostu przekłuj je patyczkiem.Masa serowa:2 łyżeczki soku z cytrynyszczypta soli6 białek z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu) minus 1,5 łyżki, które zużyliśmy na spód2 łyżki stewii w pudrze1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado500 g serka twarogowego chudego Emilki (dostępny w Netto

Eat Shrimps
Tartaletki z gęsią i kasztanami 156

naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1,5 godziny. Gotowane kasztany, natkę pietruszki i ostudzoną pierś drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, jajko, smalczyk roślinny, sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy tartaletki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180’C), aż jajka się zetną.Puree:Ziemniaki gotujemy

Oryginalny smak
Sernik gotowany 355

Pyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą,  czego można chcieć więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny2-3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki miodu sztucznego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 - 3 łyżki śmietanyMasa serowa: 1 kg białego sera 10 dag margaryny1/2 - 3/4 szkl cukru 2 cukry waniliowe 4 jajka(...)szklanka mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie:Do mąki dodać miękkie masło,śmietanę , jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą część piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Surowe placki nakłuć widelcem.Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy  Wszystko razem wymieszać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto Hali 243

szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniapół kostki miękkiej margarynypół szklanki cukru2 jaja i żółtkoMASA BUDYNIOWA:litr mleka3 budynie czekoladoweMASA SEROWA:pół kostki miękkiej margarynypół szklanki cukru4 serki waniliowe3 jaja i białkobudyń śmietankowypolewa czekoladowawiórki kokosowe Wykonanie:Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę.Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe

Serce zamknięte w formie pyszności
Drożdżowe bułeczki z borówkami 149

podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżkę jogurtu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozmącone jajko, cukier, resztę jogurtu naturalnego, mleko, olej i rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy.Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę(...)mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut. Życzę smacznego! :)Kulinarne akcje! Dziękuję za inspirację :margarytka

Serce zamknięte w formie pyszności
POPAPRANIEC 1119

otrzymałam, dałam tylko mniej cukru i zamieniłam dżem z czarnej porzeczki na konfiturę wieloowocową (z braku dżemu). Wyszło cudne! :-)Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm.Składniki ciasta:- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki)- 1 szklanka mąki pszennej tortowej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/4 szklanki oleju- 1/2 szklanki maku (suchy, cały)- 1/2 szklanki(...)inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier i cały czas ubijać (piana ma być sztywna), następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania