jajko - 22300 przepisów (strona:120/1487)

Ryż smażony po chińsku 323

Ryż smażony po chińsku...Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko.Polecam!Składniki:4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu;2 jaja;2 łyżki oleju;2 łyżki jasnego sosu sojowego;1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ryż (około(...)olej wrzucić wystudzony ryż i podsmażać około 5 minut stale mieszając.Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko.W puste miejsce na patelni wbić jajka i podsmażać jak jajecznicę. Gdy jajka będą na wpół ścięte, szybko wymieszać je z ryżem.Ryż zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i szczypiorek. Wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem

Gospodyni Miejska
Pasztet z selera 150

zapach grzybów. Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Polecam! Składniki: 1 kg selera; 2 duże cebule; 250 g masła; 3 ząbki czosnku; 1 szklanka wody; 1 szklanka bułki tartej; 6 jaj; 2 kostki bulionowe, grzybowe; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać(...)bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść. Piec w piekarniku

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 318

dodatkiem soczystych truskawek.Posmarowane po wierzchu białą czekoladą.Proste, szybkie i niedrogie.Polecam! Składniki:Ciasto:250 ml maślanki;1/2 szklanki białego cukru;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;3 duże jaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek;Opakowanie kisielu truskawkowego(...)Dodatkowo:100 g białej czekolady;Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste.Blachę wysmarować tłuszczem

Gospodyni Miejska
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2088

masą krówkową... Puszyste placki biszkoptowe. Między nimi warstwa bitej śmietany. Posmarowane na wierzchu masą krówkową. I oprószone orzeszkami ziemnymi. Proste, pyszne i eleganckie ciasto. Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Bita śmietana: 600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 2 łyżki żelatyny; 1/3 szklanki gorącej wody(...)orzeszków ziemnych, niesolonych.  Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania papieru do pieczenia. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka i białka jaj. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (ja mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Gospodyni Miejska
Piernik marchewkowy 162

aromacie cynamonu. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, tanie, pyszne. Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki); 6 jaj; 2 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu; 3/4 szklanki oleju; Szczypta soli; Cukier puder do oprószenia(...)Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce (u mnie od robota kuchennego) ubić mikserem jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale miksując, dodawać powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą

Gospodyni Miejska
Delikatne placki z jabłkami 253

jaja;4 średnie jabłka;1 łyżeczka cynamonu;Szczypta soli;Olej do smażenia;Cukier puder do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja, dodać mąkę i mleko i roztrzapać (ręcznie trzepaczką kuchenną) lub zmiksować robotem kuchennym na gładką masę.Dodać cynamon i sól i wymieszać.Jabła umyć, osuszyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie

Gospodyni Miejska
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 222

masłem, dodać cukier, sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego).Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami

Gospodyni Miejska
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 138

drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera.W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę, czosnek (jeśli używamy zwykłego trzeba go wcześniej posiekać), koniak, porto, jaja i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Sprawdzić stopień doprawienia i ewentualnie doprawić masę: łyżką stołową nabrać małą porcję, usmażyć na patelni. Taki usmażony kotlecik

SzczyptaSmaQ
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 206

jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :)).        Składniki:1 kg zmielonego twarogu,1/2 szklanki ksylitolu,4 jaja,skórka otarta z 2 cytryn,sok z ½ cytryny,1 łyżka posiekanego estragonu,2 łyżki posiekanej stewii,nasiona z 1 laski wanilii.Spód:100 g ciastek owsianych,½ szklanki mielonych migdałów(...)Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych składników spodu i wszystko zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, odstawić do lodówki.2. W blebderze umieścić ser, jaja, ksylitom (można go wcześniej zmielić na puder przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę. Do masy

SzczyptaSmaQ
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 172

karmelem, lodami waniliowymi, gorącym sosem owocowym lub tylko posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao.Czas przygotowania:40 minutPorcje: 5   Składniki:500 g zmielonego twarogu,1/4 szklanki cukru,2 jaja,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,4 łyżki kakao,1 łyżka budyniu waniliowego,4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych,masło.Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji:1 duża pomarańcza,1/2 szkl. cukru

SzczyptaSmaQ
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 152

schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli,250 g kremowej gorgonzoli,4 łyżki tartego parmezanu,3 jaja,2 ząbki czosnku,½ łyżeczki ziół prowansalskich,Sól i pieprz do saku,Granat,Oliwa truflowa.   Przygotowanie:W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki(...)lodówki na 30 minut.Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut.W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać.Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku

SzczyptaSmaQ
Tarta Limoncello z persymoną 201

masła w kawałkach,30 g cukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone(...)stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia (+5 min) i temperaturę (+10 stopni).Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie

SzczyptaSmaQ
Żurek na domowym zakwasie 168

jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa.SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorskibiała surowa 4-5 szt marchew 2 szt większe pietruszkę korzeń 1 sztseler pół sztuki(...)śmietana 18 % 100 ml mąkę 3-4 łyżki jeżeli chcemy ją zagęścić zakwas do żurku (jak go zrobić klik) 300 ml (jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśny można dodać więcej)jajka ilość od naszych upodobań  miseczki chlebowe (klik  jak je zrobić ) SPOSÓB WYKONANIA - biała surową wkładam do 2 litrów zimnej wody ustawiam średni ogień i gotuję- między

Basia w kuchni
Zapiekanka z serem feta 376

Dziś na obiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej ser feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego3 cebule2 papryki (kolor dowolny)1 puszka pomidorów1 łyżka słodkiej(...)czerwonej papryki1 łyżka ostrej czerwonej paprykisól, pieprz, olej 1 kostka sera feta5 jajek 100g sera żółtego natka pietruszki1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz

Szefowa kuchni
Czekoladowe fondant po polsku 150

siak jest pycha .Składniki:ciasto - pierwsza warstwa:125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka(...)Pierwsza warstwa:  połamaną czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, przestudzić.Masło utrzeć  z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajko, a potem dodać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do ucieranej masy. Całość zmiksować i rozsmarować  masę na spodzie tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem. Druga warstwa: czekoladę połamać

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania