żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawione udka, obsmażamy(...)minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu w rondlu z pozostałą oliwą dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, dodajemy pozostałe przyprawy wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Podajemy z upieczonym kurczakiem. Smacznego
kgwjanczewoszybko-smacznie bardzo fajny pomysł na sos myśliwski. Zachęcam do spróbowania, bo ma bardzo fajny aromat ;) Smacznego!:) Składniki: 7-8 sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany(...)żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem
Czerwona PorzeczkaSkładniki na Strogonow (około 7 porcji): mięso wołowe 400 g mięso z szynki wieprzowej 700 g 3 cebule 0.5 kg pieczarek 2 spore czerwone papryki 2 duże ogórki kiszone mały przecier pomidorowy sól pieprz 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe odrobina mąki Mięso oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć w mące i podsmażyć dosyć mocno(...)Jeśli nie wiadomo można kawałek wyciągnąć i przekroić. W międzyczasie wydrążyć gniazda nasienne z papryki. Należy ją pokroić w słupki i jeszcze przez pół, pieczarki w paski, a ogórki w średniej wielkości kostkę. Wrzucić paprykę mięsa, ponieważ ona będzie potrzebowała dłuższego gotowania. Pieczarki podsmażyć lub wrzucić surowe do garnka. Ja musiałam podsmażyć, ponieważ inaczej siadły
Karola gotujecałej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz Jak przygotować postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu? Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć(...)zalać zalewą ze śliwek tak, żeby przykryła śledzie. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę. Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi pestkami) i ogórkiem. Wyłożyć na górę odsączonego śledzia z cebulą i popieprzyć. Podawać jako sałatkę z ziemniakami w mundurkach (w poście), albo jako zagryzkę do hucznej ostatkowej zabawy. Artykuł Postne śledzie
Ugotowane pozamiataneserowa sałatka to krewniaczka sałatki Marzeny. Bezmięsna siostrzyczka ;) Zielona fasolka flagolet daje białkowy wsad, ogórki orzeźwiającą kwaśność, bazylia przenika i spaja wszystko charakterystycznym aromatem. Aha... ser - przecież to serowa sałatka! Ser jest tym elementem, który łączy całość, w ten specyficzny ostrawo-mazisty, jedyny w swoim rodzaju i lekko grzeszny sposób. Czy ktoś mnie rozumie? ;) Przy okazji opisywania swojej serowej(...)twierdzą, że można się odżywiać tylko nim. I słońcem. OK, tylko jak wyglądałyby wtedy kulinarne blogi?! ;) Składniki: 1 puszka fasolki flagolet 75 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego) 5 kiszonych ogórków (mocno kwaśnych) 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka suszonej bazylii (lub około 10 posiekanych listków świeżej) sól i pieprz Wykonanie: Fasolkę odsączyć i przepłukać. Ogórki
zadanie-gotowaniełososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie. Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży 2 garście świeżego szpinaku sos czosnkowy (1/2 szklanki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku) 4 sztuki tortilli sól, pieprz przyprawa do sałatek sok z 1/2 cytryny(...)czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym w bardzo drobną kostkę ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i osuszyć. Ogórka pokroić w słupki. Placki tortilli posmarować sosem czosnkowym, następnie dodać szpinak, ogórka, pomidora, a na sam koniec kawałki łososia. Każdą zrolowaną tortillę owinąć w folię aluminiową, aby podczas jedzenia
Ugotowaćłączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać(...)szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki- dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba.- żeby przyspieszyć proces kiszenia można też dodać łyżeczkę soli na litr – kwas wówczas jest bardziej kwaśny i lepiej się konserwuje. Słój lub kamienny garnek obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu
Basia w kuchniMoja ulubiona zupka z ogórków kiszonych mojej mamy :) SKŁADNIKI: kiszone górki mojej mamy włoszczyzna kilka ziemniaków żeberka wieprzowe koperek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy śmietana 18% Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę. Zagotować, ściągnąć szumowiny , następnie zmniejszyć ogień. Dodać sól, przykryć i gotować mięso przez około pół godziny na małym ogniu(...)małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut. Ogórki zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć natkę
MarciochaKucharzyMoi Drodzy...Boże Narodzenie tuż tuż.Właściwie to ...już je czuć, szczególnie w sklepach!Przygotuję sałatkę jarzynową, ale taka jaką się robi we Włoszech, gdyz oni
Z Kuchni Do Kuchniziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól(...)momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka
Bajeczna Kuchniawcale małe. Oto domowa wersja pysznej kanapki w wykonaniu mojego Męża - specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą(...)mięsa - panierka nie będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi
Kuchnia po mojemuKolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół(...)zupy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Do czosnku dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Szklimy na złoty kolor. Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut. Starte ogórki z cebulką i czosnkiem dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie
Kuchnia Pełna Pasjiwarzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże(...)maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki wrzucamy do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajemy bulion Consommé , wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Dodajemy paprykę i gotujemy ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę, wsypujemy siekany koperek, doprowadzamy do wrzenia, już nie musimy gotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki soli • szczypta cukru • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy • ok 3/4 szklanki letniej wody dodatki • 15 dag szynki • 15 dag sera żółtego • 1 ogórek kiszony • 1 mała cebula czerwona • 1 pomidor • 1 łyżka przyprawy do pizzy • kilka łyżek przecieru pomidorowego( ja dałam domowy Przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem przepis w mojej kolekcji ) można(...)wyrobić elastyczne ciasto 2. • Oliwą posmarować blachę wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, zetrzeć na dużej tarce ser rozłożyć równomiernie na cieście,na ser położyć kiełbasę,ogórka i krążki cebuli pokrojone w cienkie plastry Dać kilka listków oregano ,posypać wszystko przyprawą do pizzy. Piec w piekarniku nagrzanym 230 stopni ok 15 minut
W królestwie smaków BeatyCzas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 8 dużych marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego(...)więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw. Jajka zalewamy zimną
Wędrówki po kuchni