drożdży instant 7 g płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone oregano i bazylia 10-12 plasterków salami 250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu(...)oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość. W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki. Odsączyć z zalewy ogórki i paprykę. Ogórki poszatkować natomiast paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce
Poezja Smaków - blog kulinarnyjabłka lub sok z pomarańczy) poprzez smaki egzotyczne takie jak sok jabłko – mango, a kończąc na ciekawych połączeniach np. sok z jabłka, cynamonu i goździków lub sok z kiszonego ogórka i buraka powodują, że produkty Oryginalny Sok nie mają na rynku konkurencji. Co ważne - firma Oryginalny Sok posiada międzynarodowy certyfikat produktów Vegańskich i Wegetariańskic. Przepis na grzaniec bezalkoholowy Oryginalny(...)Poniższy przepis to idealne rozwiązanie zarówno na drugie śniadanie do pracy, spotkanie w gronie znajomych czy karnawałową imprezę. Przepis na sałatkę krabową Surimi 2 opakowania paluszków krabowych SURIMI, 6 ogórków konserwowych, 4 jajka, seler naciowy, pęczek szczypiorku, majonez light, sól Appetita, pieprz kolorowy ziarnisty Appetita. Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Wszystkie produkty pokroić w kostkę, doprawić solą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku Wykonanie: W ciepłym(...)Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję
Bea(u)ty kitchenszynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe Cykoria, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oleju. Przygotowanie(...)garnka przekładam wcześniej usmażone mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. *** Jeśli chcecie, aby danie było bardziej
JejKuchniamąki (używam tortowej) - 250 ml ciepłej wody - 30 g świeżych drożdży - łyżka oleju - łyżeczka cukru -1,5 łyżeczki soli Pasta: - duża makrela - mała czerwona cebula - 3 ogórki kiszone - łyżka majonezu - 2 jajka ugotowane na półmiękko (4 minuty od zagotowania) - ulubione zielsko (szczypior, koper, u mnie rzeżucha) Przygotowanie bułek: Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębiebnie, dodajemy olej, sól, cukier(...)minut (aż zaczną robić się złote). Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Pasta z mareli: Odzielamy rybę od ości i przekladamy do miseczki. Jajko ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła siekamy. Dodajemy łyżę majonezu i dokładnie mieszamy. Gotowe! Smacznego
Cook&Lovedoprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka 2 - 3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek) Przygotowanie: Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić(...)włożyć do zimnej wody i wystudzić. Białą część pora umyć, przeciąć wzdłuż na pół i drobno pokroić. Pokrojonego pora posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut. Ogórki obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Jajka obrać i drobno pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez (ilość według upodobań), pieprz i sól do smaku
Kuchcik gotujesushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce, tak w Peru tygrysie mleko uważane jest za świetne lekarstwo na kaca. Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr na centymetr(...)cytrusów z drobinami skórek. Odstawcie do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Ja lubię ostrzejsze ceviche, 6-8 godzinne. Posiekajcie kolendrę i szczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane
Karo in the Kitchenzaskoczyło, co do innych miałam uwagi. Jedzenie było dobrej jakości, urozmaicone, były dania, których samej nie chciałoby mi się robić np. faszerowana papryka, cukinia czy kotlety z kalafiora i kiszonej kapusty. Posiłki były urozmaicone. Dla mnie absolutnym mistrzem był ich zakwas buraczany, który nie wiadomo dlaczego nie znalazł się w torbie weekendowej 😕 W pieczonych jabłkach nie było też malin, mimo(...)porcje były dla mnie za duże np. wielki pojemnik kapusty na śniadanie, którą jadłam w rezultacie przez pół dnia. Gdyby była połowa tej porcji plus zwyczajna sałata z pomidorem, ogórek kiszony, czy inna mniejsza porcja czegoś innego, nawet pokrojonych surowych warzyw - byłoby to lepsze rozwiązanie dla mnie. Warzywa mogłyby być bardziej al dente. Nie lubię rozgotowanych, a bez tłuszczu
Cytryna&Co.ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy(...)papierowy ręcznik i posypujemy solą morską. W trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy i składamy naszego hambuksa. Bułka, sos, mięso, plasterek sera, 2 plastry boczku, sos, ketchup, ogórek
Brzuszki Łakomczuszkizawsze udaje się w przypadku ciast ;) Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka) 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym przepisie(...)aluminiową, aby papryka zaparowała i obieramy ją ze skórki, która powinna łatwo schodzić. Obraną paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy olej
bistro mamagości na moim stole, ale przygotowuję go z kurczaka. W ostatnim czasie miałam okazję jeść go z polędwiczki i był pyszny. SKŁADNIKI: polędwiczka około 0,5 kg. 3 ogórki kiszone 1 średnia cebula 0,5 kg. pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku lub whisky masło klarowane WYKONANIE: polędwiczki kroimy(...)samej patelni z dodatkiem masła, soli i pieprzu oraz pokrojonej w piórka cebuli, kiedy woda wyparuje dodajemy pieczarki do usmażonej polędwiczki, na patelni przesmażamy pokrojone w słupki ogórki, dodajemy do poprzednich składników, koncentrat mieszamy z wodą (około 1 szkl.) wlewamy do produktów i dodajemy zahartowaną śmietaną, gotujemy wszystko razem na bardzo małym ogniu do miękkości produktów, ewentualnie doprawiamy
Kuchnia BeatyMizeria obok ogórków kiszonych na zimę to ostatnio jeden z najczęściej wyszukiwanych przepisów na naszym blogu. Nic dziwnego zachwycił się nią nawet Jamie Oliver dodając na swoim blogu przepis na Summery Polish cucumber salad, czyli na naszą zwykłą mizerię Ja najbardziej lubię mizerię jaką przygotowywało się u mnie w domu z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem. Piotrek zaś robi(...)cukier i sok z cytryny, chociaż niektórzy zakwaszają mizerię octem. Taka mizeria słodko-kwaśna najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Składniki: 3-4 ogórki gruntowe 150 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, szatkujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędniach i nadal była jak świeża. Składniki: - ok.1250 g obranej marchewki - ok.1250 obranej pietruszki - 10-12 jajek ugotowanych na twardo - kawałek białej części pora - 1 większy słoik ogórków kiszonych lub 2 mniejsze (po ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo(...)zamrażarki i mam gotowy bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Ugotowaną marchew z pietruszką wykładam na talerz i odstawiam do przestudzenia. Do większej miski kroję w kostkę ogórki, białą część pora oraz przestudzone warzywa (marchew, pietruszkę) oraz jajka. Dodaję majonez, musztardę oraz sól (daję ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Odstawiam na chwilę
Smaczne ZdroweSkładniki: 5 dużych ziemniaków 1 mały seler albo polowa dużego 2 średnie pietruszki (korzeń) 1 puszka groszku 1 słoik groszku z marchewką 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 2 małe cebule Sos: (składniki na sos są "na oko") 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz, kucharek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą(...)marchewkę z groszkiem. Warzywa należy dobrze odcedzić i następnie opłukać solidnie zimną wodą aby pozbyć się resztek zalewy. dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw Cebulę obieramy kroimy w kostkę, następnie ogórki również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty warzyw, Na koniec robimy sos. Do miseczki dodajemy majonez + musztardę. W przepisach daje się raczej sam majonez, w mojej rodzinie
W Moim Magicznym Domuszklanki olej, 2 duże łyżki cukier, 1 i 1/2 łyżeczki sól, 1 łyżeczka cebula, 2 duże sztuki pieczarki, 500g ser żółty twardy, 300g szynka, 200g keczup ostry, 200ml pomidor, ogórek kiszony Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy resztę cukru(...)oleju, w którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze na 10 minut, po tym czasie smarujemy keczupem. Wykładamy wpierw starty ser, potem rozrzucamy pieczarki i szynkę. Możemy poukładać plasterki pomidora, ogórka lub inne dodatki wedle uznania. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczami