kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:182/361)

SMALEC DOMOWY 180

polecam smalczyk....pachnący tak, że nie wierzę,aby ktoś mu się oparł ;-) Składniki: kawałek słoniny 1 szt.cebuli 1 szt.jabłka 3 ząbki czosnku majeranek sól pieprz chlebek do posmarowania ogórek do schrupania Kawałek słoniny pokroiłam w kostkę i smażyłam w garnku na małym ogniu, często mieszając. Gdy stopniowo słonina się wytapiała, pokroiłam cebulę w kostkę  i wrzuciłam(...)sobą, przelałam smalec do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia. Pozostało już tylko czekać,aż zastygnie, wyjąć go z lodówki i ... zrobić sobie z nim pyszną kanapkę. Smakuje najlepiej z kiszonym ogórkiem i pokrojoną cebulką. Polecam z własnoręcznie upieczonym chlebem CHLEB WIELOZIARNISTY I co tam kalorie... raz na jakiś czas każdemu z nas należy się odrobina łakomstwa.Prawda? ;-) Smacznego

potrawyregionalne
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 199

ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai di olio , 2 cucchiai di salsa di soia , sale , pepe fegati ATTUAZIONE(...)Dopo qualche minuto , aggiungere il fegato e mescolare friggere altri 5 minuti . Poi condite con salsa di soia , sale e piume . Servire con baguette o pane e salamoia sałatą.ogórkiem verde

w mojej kuchni
Boeuf Stroganow 210

łyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokrój w kostkę, dołóż do garnka, zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Mięso(...)poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie). Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka w pozostałymi składnikami, zamieszaj. W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką i masłem w formie zasmażki. W tym celu należy rozpuścić

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 224

warto pić sok z kiszonych buraków: – buraki są dostępne o każdej porze roku i do tego są bardzo tanie, – kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B, prawie dwa razy więcej niż świeże / surowe warzywa, mają właściwości przeciwwirusowe i wzmacniają odporność, – chronią nas przed anemią, są świetnym źródłem(...)wygląd naszych włosów, paznokci i skóry. A więc do roboty, lećcie do sklepu po buraki i przygotujcie domowy sok z buraka !   The post Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 240

Dziś na obiad zrobiłam kanapkę z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem. Muszę Wam powiedzieć, że Subway, mimo że daje pyszne kanapki, przy tej się chowa

Anielska Kuchnia Ani
Prosta sałatka z bobu z kurczakiem 172

garście ugotowanego i obranego ze skórek bobu - podaję na garście bo takiej porcji użyłam ale może być trochę więcej lub mniej 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone 1/2 piersi z kurczaka lub ok 200 g szynki konserwowej ewentualnie innej chudej, mało aromatycznej wędliny 1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże(...)Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu. Wystudzić. Ryż ugotować wcześniej i wystudzić. Tak jak pisałam, składnik ten można pominąć. Ogórki pokroić w niewielką kostkę. Jabłko obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka. Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz piwny z pieczoną kalarepką 105

więcej, jak tylko polecić przepis ;) Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 łyżka mielonego imbiru 50 g słoniny 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 ogórki kiszone 300 g pieczarek 3 łyżki masła 500 ml ciemnego piwa sól, pieprz 3 goździki 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki miodu akacjowego 3 kalarepki 1 gałązka tymianku(...)rozpuszczamy na patelni. Łopatkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, pokrojony na plasterki czosnek i ogórki pokrojone na dużą kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy na 6stki, podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka. Patelnię zalewamy piwem, dodajemy goździki, liście, ziele

R'n'G Kitchen
KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM OGÓRKOWYM 145

pieczarek, mała marchewka, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, ostra papryka, 6 łyżek bułki tartej + do panierowania. Składniki na sos: 4 większe ogórki kiszone, mała cebula, 2 łyżki masła, około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki), 2 łyżki mascarpone, odrobina mleka, łyżka mąki, pieprz. Dodatkowo: natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki(...)bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz

JejKuchnia
Rozgrzewająca zupa gulaszowa 171

jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Cebulę(...)dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 126

liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 2 łyżki ryżu 500 g ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie(...)rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Tatar z łososia, z mango, na awokado 221

może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy. Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie(...)ważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy

mojewypiekiinietylko
Strogonoff wersja wegańska 137

wcisnąć mu cokolwiek, ale zapewniam że wyszedł jak oryginał i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki na 4 bycze porcje: 2 duże czerwone papryki 3 średnie ogórki kiszone 2 cebule 300 g pieczarek koncentrat pomidorowy – mały słoiczek 200 g suchych kotletów sojowych – ugotować i bardzo dokładnie odsączyć) 2 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej) przyprawy(...)kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się przyrumienią. Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy

greenscarf
Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 193

Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody  Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano  Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany  Dodatkowo: ser żółty Wykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól(...)przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano.Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz

Czerwona Porzeczka
Zupa ogórkowa z ryżem 148

Składniki : 4 skrzydełka z kurczaka ( może być również porcja rosołowa) :) Ok 2,5 litra wody 1 średnia cebulka włoszczyzna ( marchewka, piertruszka, kawałek selera, odrobinę pora ) 7-8 sporych ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka  mąki pszennej 1 torebka ryżu 3-4 łyżki smietany 18% ok. 6 kulek pieprzu ziarnistego, 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)również pieprz, ziele angielskie i liście laurowe i sypię ok.1 łyżki soli lub vegety. Przykrywam i gotuję na bardzo małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.  Starte i wyciśnięte ogórki (sok zostawiamy)  podsmażam na łyżce oleju ok 2 minutek, ciągle mieszając.  Dodaję do wywaru wraz z sokiem.  Gotuje ok 10min na wolnym ogniu.  Odlewamy

Domowa Kuchnia u Mamy

Proponowane wyszukiwania