mące. Wodę zagotować z odrobiną soli. Pod gotującą się wodą zmniejszyć płomień, tak, żeby tylko lekko wrzała. Na wrzątek kłaść kluseczki, gotować 10 minut. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 5 ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe 1 młoda cebulka 700 ml wody 1 kostka rosołowa drobiowa pieprz, sok z cytryny 2 łyżki śmietany lub tłustego jogurtu koperek 1 łyżka dobrego oleju Olej rozgrzać, cebulkę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do cebul;ki - dusić aż stanąsię szkliste. Zalać wodą, dodać
kolorowotorcikowocynamon. Na patelni rozgrzać olej z miodem, wsypać makaron i tarte orzechy. Wymieszać. Smażyć do podgrzania składników. Gotowy makaron wykładać na talerze, na wierzchu kłaść jabłka. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego
kolorowotorcikowoLubella 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 jajka 3 jabłka ( lub 3/4 szkl. gotowego musu jabłkowego 130 g jogurtu naturalnego 125 g borówek Wykonanie: Jabłka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry. Do rondelka wlać 2 łyżki wody, wsypać jabłka - dusić pod przykryciem, aż się rozpadną. Zdjąć pokrywę i smażyć
kolorowotorcikowomące, potem moczyć w rozmąconym jajku, na koniec panierować w płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Do sznycli polecam sos jogurtowy. SOS JOGURTOWY: 4 pełne łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżka majonezu kilkanaście liści bazylii ( lub zamiennie: świeży koper ) sól, pieprz Wszystkie składniki wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowoBuraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec. Upieczone buraczki ostudzić. Zimne obrać ze skóry i zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku. Dolać jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Szczypior, koperek oraz łodygi i liście botwinki posiekać. Chłodnik przelać do wysokich szklanek lub do miseczek - obficie posypać szczypiorek, koperkiem i botwinką
kolorowotorcikowotradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 2 lub 3 kawałki. 2. Kawałki fileta ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym
Pasja Smakuobtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Bardzo dobre są także na zimno z sosem na bazie jogurtu
Pasja SmakuPulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek i sok z cytryny
Pasja Smakuprzecież i owoce, świeże, zerwane prosto z krzaczka, drzewa lub kupione na straganie. Doskonałe na czerwcowy upał. Składniki: 250 g truskawek 2 brzoskwinie pół kubeczka kefiru lub jogurtu naturalnego Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oberwać szypułki, przełożyć je do miksera. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na cztery cząstki, usunąć pestkę i dodać do truskawek. 3. Owoce zalać kefirem
Pasja Smakumożliwe. Na deser dostaliśmy coś od szefa kuchni, kelner nie chciał (albo nie mógł) nic nam o nim powiedzieć. Niepozorne ciasteczko na kawałku ananasa i malinowa kuleczka z jogurtem naturalnym zamknięta w małym słoiczku robiły wrażenie. Ze smakiem było podobnie – z każdym kęsem utwierdzaliśmy się w świetnym doborze składników tego deseru. Deser Jeżeli chodzi o wystrój, to w Luxorze stawia
Pasja Smakukilku dni staram się bardziej zwracać uwagę na to, co jem. Walczę, by na nowo przekonać się do jedzenia jabłek i jogurtów. Pilnuję ilości posiłków i w końcu ruszyłam z jakąś dodatkową aktywnością fizyczną. Nawet szykuję sobie obiadki do pracy! Dzięki temu wraca na bloga cykl lunchbox . PS. Jem mało słodyczy i innych takich, ale wiecie, że odkąd postanowiłam
Pasja Smakujest dosyć szybka w przygotowywaniu i jej wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane, a smakuje 100 razy lepiej niż kupna. Ja bardzo lubię dołożyć sobie łyżeczkę lub dwie do jogurtu (również własnej roboty) na podwieczorek-idealne połączenie:) Zamiast malin można zrobić z żurawiny, porzeczki, lub innych owoców. Jak kto lubi:) Polecam bardzo mocno! Składniki: -2kg mrożonych malin
Smaczne ZdroweDzisiaj ostatni dzień błogiego lenistwa, proponuję spędzić na tarasie z rodzinką, popijając pyszne, orzeźwiające, truskawkowo-malinowe smoothie!:) Chyba nic więcej nie muszę pisać-trochę podobne do owoców zmiksowanych z jogurtem, jednak dodatek kokosu sprawia, że smoothie jest wyjątkowe. Na początku (jeśli zrobimy z mrożonych owoców) wyjdzie nam truskawkowo-malinowy sorbet..znalezione tutaj . Baardzo mocno polecam! Składniki: -1 puszka śmietanki kokosowej
Smaczne Zdroweśledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-) Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc 18% to mus... Składniki: - wiaderko śledzi
Smaczne Zdrowe