jogurt - 6012 przepisów (strona:323/401)

Muffinki z musem jabłkowym i borówkami 262

Lubella 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 jajka 3 jabłka ( lub 3/4 szkl. gotowego musu jabłkowego  130 g jogurtu naturalnego 125 g borówek Wykonanie: Jabłka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry. Do rondelka wlać 2 łyżki wody, wsypać jabłka - dusić pod przykryciem, aż się rozpadną. Zdjąć pokrywę i smażyć

kolorowotorcikowo
Sznycle z kalarepy i selera 243

mące, potem moczyć w rozmąconym jajku, na koniec panierować w płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Do sznycli polecam sos jogurtowy. SOS JOGURTOWY: 4 pełne łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżka majonezu kilkanaście liści bazylii ( lub zamiennie: świeży koper ) sól, pieprz Wszystkie składniki wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chłodnik z botwinki 166

Buraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec. Upieczone buraczki ostudzić. Zimne obrać ze skóry i zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku. Dolać jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Szczypior, koperek oraz łodygi i liście botwinki posiekać.  Chłodnik przelać do wysokich szklanek lub do miseczek - obficie posypać szczypiorek, koperkiem i botwinką

kolorowotorcikowo
Dorsz z pary z warzywami i sosem 168

tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 2 lub 3 kawałki. 2. Kawałki fileta ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym

Pasja Smaku
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 159

obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Bardzo dobre są także na zimno z sosem na bazie jogurtu

Pasja Smaku
Pomidorowe pulpeciki rybne 143

Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek i sok z cytryny

Pasja Smaku
Koktajl truskawkowo-brzoskwiniowy 147

przecież i owoce, świeże, zerwane prosto z krzaczka, drzewa lub kupione na straganie. Doskonałe na czerwcowy upał.  Składniki: 250 g truskawek 2 brzoskwinie pół kubeczka kefiru lub jogurtu naturalnego Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oberwać szypułki, przełożyć je do miksera. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na cztery cząstki, usunąć pestkę i dodać do truskawek. 3. Owoce zalać kefirem

Pasja Smaku
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 157

możliwe. Na deser dostaliśmy coś od szefa kuchni, kelner nie chciał (albo nie mógł) nic nam o nim powiedzieć. Niepozorne ciasteczko na kawałku ananasa i malinowa kuleczka z jogurtem naturalnym zamknięta w małym słoiczku robiły wrażenie. Ze smakiem było podobnie – z każdym kęsem utwierdzaliśmy się w świetnym doborze składników tego deseru. Deser Jeżeli chodzi o wystrój, to w Luxorze stawia

Pasja Smaku
Lunchbox: Ryż z kolorową papryką i grillowanym kurczakiem (fit) 1643

kilku dni staram się bardziej zwracać uwagę na to, co jem. Walczę, by na nowo przekonać się do jedzenia jabłek i jogurtów. Pilnuję ilości posiłków i w końcu ruszyłam z jakąś dodatkową aktywnością fizyczną. Nawet szykuję sobie obiadki do pracy! Dzięki temu wraca na bloga cykl lunchbox . PS. Jem mało słodyczy i innych takich, ale wiecie, że odkąd postanowiłam

Pasja Smaku
KONFITURA MALINOWA 225

jest dosyć szybka w przygotowywaniu i jej wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane, a smakuje 100 razy lepiej niż kupna. Ja bardzo lubię dołożyć sobie łyżeczkę lub dwie do jogurtu (również własnej roboty) na podwieczorek-idealne połączenie:)  Zamiast malin można zrobić z żurawiny, porzeczki, lub innych owoców. Jak kto lubi:) Polecam bardzo mocno! Składniki: -2kg mrożonych malin

Smaczne Zdrowe
SMOOTHIE TRUSKAWKOWO-MALINOWE 167

Dzisiaj ostatni dzień błogiego lenistwa, proponuję spędzić na tarasie z rodzinką, popijając pyszne, orzeźwiające, truskawkowo-malinowe smoothie!:) Chyba nic więcej nie muszę pisać-trochę podobne do owoców zmiksowanych z jogurtem, jednak dodatek kokosu sprawia, że smoothie jest wyjątkowe. Na początku (jeśli zrobimy z mrożonych owoców) wyjdzie nam truskawkowo-malinowy sorbet..znalezione tutaj . Baardzo mocno polecam! Składniki: -1 puszka śmietanki kokosowej

Smaczne Zdrowe
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 1592

śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-) Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc 18% to mus... Składniki: - wiaderko śledzi

Smaczne Zdrowe
BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN 265

nowego - warte spróbowania. :-) Składniki na blaszkę ok.20x24cm: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka wrzącej wody - szczypta soli - 3 jajka - 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny) - 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego - 3/4 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego) - 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba) Dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać do rondelka

Smaczne Zdrowe
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 195

piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy: - 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżony praską) - 400g jogurtu greckiego - 3 łyżki majonezu - sól i świeżo mielony pieprz  Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 213

cebule - 3-4 duże ząbki czosnku - 3-4 białe kiełbaski   (lub wedle uznania) - 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba) - ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego) - 4-6 łyżek aromatycznego majeranku - 1/2-1 garści suszonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania