jogurt - 6012 przepisów (strona:329/401)

Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki 813

Post Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Surówki. Przepisy na surówki. Surówki do obiadu i nie tylko. 169

pokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich oliwę, przyprawy i inne dodatki, które wzbogacają smak, ale nie zmieniają konsystencji surówki. Teoretycznie już nawet zwykłe dodanie śmietany, czy jogurtu do surówki zmienia ją w sałatkę. Jednak poniżej nawet ‚surówki’ z majonezem,czy śmietaną przydzieliłam do kategorii ‚surówki’, o ile pasują one do dań obiadowych. Nie od dziś wiadomo

Kulinarne Przeboje
Przekąski na imprezę – przepisy 1753

Gyros warstwowa Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z grillowanym kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą lodową Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami Sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Sałatka z tortellini, szynką

Kulinarne Przeboje
GRYCZAKI. Kasza gryczana zupełnie inna. 152

się dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku papierowym. sos pieczarkowy: 300g świeżych pieczarek 1 - 2 cebule łyżka masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz Cebulę zeszkliłam na maśle. Pieczarki oczyściłąm, pokroiłam i dodałam do cebuli. Dodałam sól i pieprz. Podsmażyłam, po czym chwilę dusiłąm pod przykryciem, by pieczarki puściły sok. Następnie śmietanę rozrobiłam

W kuchni Karmel-itki
Ahoj, marynarzu! Pieczone kotleciki z tuńczyka. 149

mielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonej blaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach. Podałam z gęstym jogurtem i ziemniaczkami z wody. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Truskawko, co by tu... DŻEM TRUSKAWKOWY. 190

Większość z tych całych trzech potężnych porcji zamroziłam, dzięki czemu moja zamrażarka praktycznie nic, prócz truskawek, nie kryje. A może dżem? Na zdjęciach propozycja podania - orkiszowe bułeczki posmarowane greckim jogurtem i tym właśnie dżemikiem. Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod  bieżącą wodą

W kuchni Karmel-itki
Słońce, a ty gdzie?! KREM Z DYNI. 209

paskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej papryki mielonej, co podrasowało smak. Pieprz czarny, natomiast, zastąpiłam ziołowym. Polecam gorąco, naprawdę zupa jest wyborna. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SMAŻONY CAMEMBERT Z SOSEM TZATZIKI. 177

przywierać, jednak w przypadku ewentualngo przylepiania się do patelni, podlać łyżeczką dobrej oliwy z oliwek. Podsmażam z dwóch stron. Polewam sosem tzatziki. Ozdabiam pomidorem. Sos tzatziki: mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego mieszam ze startą na grubych oczkach połową zielonego ogórka, odciskając z soku.  Dodaję posiekanej mięty kilka świeżych listków, doprawiam solą i pieprzem. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 300

sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 176

ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowe j 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku w oryginale: 1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu krem: 1kg serka typu Philadelphia (ewentualnie jakiś

W kuchni Karmel-itki
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 214

łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką) 1/2 szklanki oleju roślinnego Mąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki  połączyłam jaja, mleko i  olej.  Mieszaninę dodałam

W kuchni Karmel-itki
FALAFEL. 146

warstwa) układam kotleciki  i smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu osączam z nadmiaru  tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podaję z sosem na bazie jogurtu naturalnego. UWAGI: * Dodatek sody powoduje, że kotleciki są w środku delikatne i szybciej  smażą się właśnie od środka, przez reakcję sody ze związkami w ciecierzycy  pod wpływem wysokiej temperatury. * Można użyć

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 178

zlepiam dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną oleju. Wrzucam partiami pierogi i gotuję do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzam.  Podsmażam i podaję z jogurtem naturalnym i ulubionymi surówkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 347

łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś

Poezja smaku
Pierwszy wpis :) 114

wiadomo że budżet studencki jest mocno ograniczony. Na koniec, żeby nie było nudno wstawiam przepis na mój ulubiony koktajl - bananowo-truskawkowy. Zaznaczam, że koktajle zazwyczaj przygotowuje na maślance. Próbowałam jogurtów, mleka, kefiru, ale najbardziej zadowalający efekt był właśnie z maślanki. KOKTAJL BANANOWO-TRUSKAWKOWY - 200 ml maślanki naturalnej - 1 banan - kilka truskawek Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wrzucamy wszystkie składniki

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania