serkiem. Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. Mini kanapeczki Klasyczne kanapeczki ze schabem, żółtym serem i pomidorkiem, to idealna sylwestrowa zakąska! Prosto, smacznie i efektownie! Jakie składniki wykorzystacie to zależy już od Was. Najważniejsze, że podczas ich jedzenia nie potrzeba mieć sztućców ani talerza(...)Wystarczy kromki pełnoziarnistej bagietki posmarować masłem lub majonezem, obłożyć plasterkiem sera np. liliput, złożonym na pół cienkim plastrem schabu lub szynki, udekorowany natką pietruszki i ćwiartką pomidora koktajlowego. Aby kanapeczka się nie rozpadła nabijamy ją na ozdobną szabelkę do koreczków. Smacznego. W ciągu kilku chwil mamy pyszne, kolorowe przekąski na wszelakie uroczystości. Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem Roladki z klopsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie były to akurat schabowe z marynaty , ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec. 1,20 kg schabu sól i pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy Develey 2 łyżki majonezu wiejskiego Develey lubczyk suszony vegeta(...)łyżek oleju Dodatkowo: pieczarki cebula ser żółty majonez Develey Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Pieczarki oczyścić, pokroić i wraz z cebulką poddusić na oleju
Moje domowe kucharzenieNiedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :) składniki 1 kg szynki 2l wody 4 łyżki soli 2 liście laurowe 4 - 6 listków ziela angielskie
Stare GaryRobiłam już piersi z kurczaka z brzoskwinią a tym razem postanowiłam wypróbować połączenie schabu i czereśni. I jak się okazało był to smaczny eksperyment. Dla lubiących połączenia mięs i owoców taka kombinacja przypadnie go gustu. składniki na 2 porcje 2 plastry schabu ( po 100 g ) 8 czereśni ( wydrylowanych ) sól morska do smaku pieprz do smaku ok. 1 szk bułki tartej
Ewa w kuchniDostałam do przetestowania marynatę musztardową. Wykorzystałam ją do schabu i ku mojemu zaskoczeniu mięsko było smaczne i soczyste. Bo jak już kiedyś pisałam raczej nie należę do osób korzystających na co dzień z gotowców. oczywiście zdarza się, bo w końcu po to są aby ułatwić sobie życie. Mięso w tej marynacie nie wymaga długiego oczekiwania a zaledwie 30 minut(...)plastry schabu bez kości ( po 150 g ) Marynata : 2 łyżki oleju sól morska do smaku 3 szczypty pieprzu kolorowego 1 łyżka marynaty musztardowej 1 łyżka ketchupu Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko dłonią aby nie były za cienkie. Składniki marynaty wymieszać i tak przygotowaną marynatę nanieść za pomocą pędzla silikonowego na kotlety z obu storn dokładnie je pokrywając marynatą
Ewa w kuchniproste. :-) Wyłącznie dla fanów charakterystycznego smaku warzyw na patelnię. W sam raz na dzień, kiedy nie chce nam się długo stać w kuchni. 500g warzyw na patelnię 400g schabu (może być każde inne dowolne mięso) 200ml śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego ulubione przyprawy w sporej ilości sól, pieprz, olej 1. Warzywa podsmażamy, posypujemy solą i pieprzem. Do śmietanki dodajemy(...)kostkę, doprawiamy (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka i ostra). Smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy. 3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/2 przygotowanego schabu, następnie 1/2 warzyw. Czynność powtarzamy, całość posypujemy startym żółtym serem. 4. Zapiekamy przez około 20 minut, w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniSchab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka
Codzienna kuchnia niecodziennaNasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek. Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania. W tej samej solance
Maminek kulinarnyKotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren. Składniki: -plastry schabu -ziarna słonecznika, dyni i sezamu -jajko -1/2 szklanki mąki -3/4 szklanki mleka -sól -pieprz -olej do smażenia Schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziarna mieszamy. Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze
Maminek kulinarnyskładników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek. SKŁADNIKI: kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg marchew 3 szt pietruszka korzeń 1 szt seler naciowy 1 szt cebula 2 szt czosnek
Basia w kuchniświetny pomysł na obiad, zawsze mogą smakować inaczej .Mozna podawać z sosem lub bez jak kto lubi. Ja dziś proponuję schabowe roladki w musztardowym sosie Składniki: 5 plastrów schabu 5 plastrów żółtego sera 5 plastrów szynki lub polędwicy-wędliny 3 ogórki kiszone 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka smietany kremówki 1 łyzka ostrej musztardy rosyjskiej Kamis sól,pieprz mielony(...)Kamis-do schabu Wykonanie: Rozbijamy każdy kotlet schabu.Poyspujemy solą i pieprzem,na każdy plaster układamy plaster zóltego sera,wędliny a nastepnie połowę pokrojonego wdrobna kosteczkę ogórka kiszonego. Zwijamy ciasne rokladki,spinamy wykłaczkami,smazymy na rumiano na oleju. Kiedy roladki zrumienią się z obu stron,podlewamy bulionem,dodajemy musztarde,przykrywamy dusimy ok.30 minut.Po tym czasie dolewamy smietanke,doprowadzamy do wrzenia,odstawiamy
Z Majeczką w kuchniupalnie to najlepiej wogle nie stalibyśmy w kuchni. Więc polecam taki 30 minutowy bigos.Czy to jest wogle możliwe? przygotowanie bigosu w 30 minut?przekonajcie sie sami :) Składniki: pół kg schabu 1 nózka z brokuła 1 por biała czesc pół głowki włoskiej kapusty 3 marchewki sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 1/2 szkl.sosu sojowego(mozna pominąć) olej do smażenia(...)Wykonanie: Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy mięsko w sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy. Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy na tarce o duzych oczkach,pora kroimy w cienkie półplasterki,a nózkę brokuła w cienkie paseczki.Dorzucamy do mięsa.Podlewamy szklanką wody.Duzimy ok.20 minut pod przykryciem. Podajemy na talerze.wybornie smakuje z chlebem jak również
Z Majeczką w kuchnidługich kąsków i podany został w towarzystwie frytek i surówki, co ... nawet ... wywołało pomruk zadowolenia: dooobry był obiad... Echhh... nie jest łatwo mieć 2 facetów w domu :))) Składniki: 1kg schabu przyprawa do gyrosa jajko bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie: Schab pocięłam na długie paski. Obtoczyłam w przyprawie do gyrosa. Przełożyłam na miseczkę i wstawiłam do lodówki na 3h. Następnie
Walijskie PichceniePysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :) Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były tutaj dodatkowe przyprawy. Tylko sól, pieprz, plastry schabu no i gość specjalny: polskie grzyby. Do tego kasza na sypko i ... Uczta dla podniebienia :)) Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości
Walijskie Pichcenie