Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz(...)smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj dokładnie w misce lub rondlu. Włóż do niej rozbite plastry mięsa, przykryj pokrywką. Pozostaw na 3-4 dni w lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron
Przepisy i porady kulinarneKrzysztof Jaracz Składniki : na 5 porcji 80 dkg schabu 6-7 łyżek oleju 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny Fot. Krzysztof Jaracz majeranek oregano bazylia papryka słodka chili lub papryka ostra pieprz czarny mielony sól olej do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjować, rozbić tłuczkiem. Czosnek zmiażdżyć przez praskę lub drobniutko posiekać
Przepisy i porady kulinarnePotrzebne produkty; schab 4Sztuki sól szczypta pieprz szczypta ciasto na placki ziemniaczane: ziemniaki 4Sztuki mąka 3Łyżki śmietana 1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba) sól szczypta pieprz szczypta jajko 2Sztuki cebula 1/2 sztuki olej 1Łyżka czosnek ząbek Sos Śmietanowy; śmietana 18% 3Łyżki majonez 3Łyżki czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej lub utarte) szczypiorek(...)pęczka(posiekany) sól 1Szczypta Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od Sosu Śmietanowego. Wszystko razem ze sobą dodając soli mieszamy i wkładamy na 20 min do lodówki 2. Schab ubijamy z dwóch stron soląc i pieprząc 3. Placki ziemniaczane. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na bocznej tarce na małych oczkach dodajemy mąki, śmietanę, jajka pokrojoną jak najdrobniej cebulę, łyżkę
pichcisztoSkładniki: 10 plastrów schabu 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc. Przyprawić solą i pieprzem. 2. Paprykę pokroić na niewielką kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. 3. Na środku każdego kawałka schabu ułożyć paprykę, pieczarki i kukurydzę. 4. Kotlety ułożyć na kształt sakiewki i związać nicią. 5. Sakiewki przełożyć
A Ty Smakuj MnieSchab po kowalsku Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować(...)SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. ------------------------------------ SPOSÓB
w mojej kuchnidużo czarnego pieprzu ... Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach... jednym słowem : "niebo w gębie" Składniki: 0,8 kg schabu 2 łyżki soli peklowej można zastąpić zwykłą ale mięso nie będzie tak czerwone 3 łyżki żelatyny 6 łyżek przyprawy Rozkoszna dołączonej do zestawu Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy.Ze wszystkich stron nacieramy
Z Majeczką w kuchniSzynka peklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń z cukinią i bobem Pasztet domowy Schab z jabłkami i pomarańczą
Ala piecze i gotujekorę cynamonu. Całość idealnie pasowała do słodkiego, owocowego nadzienia. Polecam bardzo, pieczeń wyszła pysznie aromatyczna. Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym Składniki na 8 porcji: 1,5 kg schabu bez kości suszone śliwki suszone morele sól, pieprz parę listków szałwi i rozmaryn tłuszcz do smażenia Marynata: 1 cebula 3 młode cebulki 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki wytwanego(...)przeciwnym razie należy je co jakiś czas przewracać. Suszone owoce wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i pozostawiamy na 2 h do napęczniena. Owoce powinny być zupełnie zakryte. Zamarynowany schab wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy z przodu kieszeń( nie przecinamy na wylot). My lubimy dużo owocow, więc kieszeń była szeroka, pozostawiłam tylko
Mia Cucina SofietaMoje dzisiejsze plany na obiad, zostały lekko zmodyfikowane przez mojego męża tradycjonalistę :) Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego
Kuchnia w opałachSkładniki: 800 g schabu 60 g orzechów włoskich 2 żółtka 1 jajko 2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa) 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki tartego parmezanu bułka tarta do panierowania pieprz,sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbić je tłuczkiem. Każdy kotlet posolić, popieprzyć
O kuchni z uczuciemwędzonego chudego boczku 1 cebula 4 duże pieczarki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 żółta papryka świeża 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki Sól i pieprz Wykonanie: Schab delikatnie rozbijamy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab z dwóch stron. Odkładamy mięso na podgrzany talerz. Boczek kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy i podsmażamy
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 kg schabu karkowego 2 duże cebule 50 g masła klarowanego 6 łyżek wody sól pieprz majeranek papryka ostra papryka słodka Wykonanie: W naczyniu żaroodpornym rozgrzej masło. Do małej miseczki wsyp sól, pieprz, majeranek, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko wymieszaj. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i nacieraj mieszanką przypraw. Natarty schab pozostaw w lodówce około 15 min. Nagrzej
O kuchni z uczuciemDziś mało dietetycznie, ale za to smacznie:) Okazjonalnie można sobie pozwolić na małą rozpustę. Placki są specjalnością mojej Mamy, która do środka daje schab, natomiast same placki smaży na płycie na grillu. Te ze schabem nie wiem jak smakują, ale same placki z płyty są po prostu rewelacyjne i żadne inne nie są ich w stanie pobić. Nie posiadając jednak
Magiczna kuchnia Dariinaszą dumą narodową i świetnym towarem eksportowym. Oscypki bardzo dobrze smakują na zimno, ale moim zdaniem podanie ich na ciepło wydobywa pełnię ich smaku. SKŁADNIKI kilka plastrów schabu oscypek suszone płatki papryki musztarda pieprz ziołowy czosnek granulowany sól olej wykałaczki WYKONANIE Każdy plaster schabu lekko rozbijamy tłuczkiem i nacieramy pieprzem ziołowym, czosnkiem, solą i odstawiamy na jakiś czas. Kroimy
Zofianaskładniki * 1 torebka 100 g ryżu parboiled * 1 marchewka * 1 czerwona papryka * 1 łodyga selera naciowego * natka pietruszki * 2 cebulki dymki i szczypior z jednej * 1/2 brokuła * 300 g schabu * sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami), lub osobno papryka i suszone pomidory Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu(...)paprykę,podsmażyć, dodać brokuły i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać ryż, natkę pietruszki, wymieszać z warzywami, przyprawić pieprzem, solą i vegetą, wlać 1/2 szklanki wody, na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić pod przykryciem, na delikatnym ogniu ok.10-15 min (do wchłonięcia się wody
Mix smaku