jednej osoby podaje się od 6 do 12 sztuk. Ja oczywiście wybieram tą drugą opcję. Najbardziej smakują mi z sosem szalotkowym, który jest najprostszy na świecie: drobno pokrojone szalotki i ocet winny czerwony. Można je jeszcze jeść z sokiem z cytryny , z pieprzem , tabasco, zapiekane z masłem czosnkowym, zapiekane w sosie holenderskim... co kraj to obyczaj... Jednak u mnie
Jemy Pijemyktóra pod wpływem temperatury i kwaśnego środowiska jeszcze piękniej wyróżnia się na talerzu swym amarantowym odcieniem! Polędwiczka wieprzowa z cebulką - 2 duże polędwiczki wieprzowe - 5 czerwonych cebulek (najlepiej szalotek) - łyżka masła klarowanego do smażenia Marynata: - 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki - kilka gałązek świeżego rozmarynu - 2 liście laurowe rozkruszone - 4 gałązki świeżego oregano posiekanego - 200 ml soku
Sajkofanka smakuinnego - byle narobić się jak najmniej :) Zapraszam do gotowania!Składniki na 5-6 porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka muszkatołowasól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W garnku z grubym dnem
My Culinary ArtSkładniki dla 1 osoby (forever alone): 3 młode ziemniaczki 1 marchewka 1 szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir) +liście kapusty pekińskiej (jeżeli przyrządzacie w parowniku bambusowym tak jak ja) 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki
My Culinary Artpapryką papryką i cukinią fasolką, groszkiem, kukurydzą bakłażanem i pietruszką z pomidorami i pieczarkami z dodatkiem suszonych owoców przełamanych chili i ziołami z kawałkami kurczaka i czerwonej cebuli lub szalotek Polecam pieczone warzywa! Na ostro, słodko, z dodatkiem ziół lub mieszanki przypraw do ziemniaków. Buraki, ziemniaki i marchew z cebulą i czosnkiem pieczone na ostro, smacznego! SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchniostrej musztardy 1 cebula 3 filety anchois - opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki do gotowania: 400 ml bulionu ( miałam wywar drobiowy) 200 ml białego wytrawnego wina 2 listki laurowe 1 szalotka 5 ziarenek pieprzu do sosu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz 100 ml śmietany użyłam 18%, może być 30% skórka otarta z 1/2 cytryny ok 30 g kaparów
Stare Garyszpinaku sałatkowego "baby" 200 g płatków owsianych 200 g ricotty 100 g bu ł ki tartej 30 g startego parmezanu 150 ml mleka 2 jajka 1 szalotka 1 ząbek czosnku natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (ca. 12 pezzi) 200 g di spinacini da insalata 200 g di fiocchi d'avena 200 g di ricotta
La grande e la piccola cuocaPierogi z pstrągiem się lepią, te z łososiem dawno już są zamrożone i czekają a kilka chwil temu zamarynowałam w oleju lnianym śledzia z różowym pieprzem, kaparami i szalotką. W słoiku obok marynuje się szara reneta z goździkami na kwaśno. Pierniczki piekłam przynajmniej w trzech turach z czego jedna nie dotrwała do adwentu nawet. Choinka stoi nadal ładna, pięknie ubrana
Mango Papajaoctową! Filety się zwyczajnie zaparzą, zmiękną, sflaczeją i nie będą ani trochę jędrne. SKŁADNIKI na 1 słoik pojemności 500ml 4 filety śledziowe ala matjas mleko do moczenia śledzi 2 szalotki albo mała czerwona cebula 250ml wody 100ml octu estragonowego, kwasowość 6% 1 łyżeczka ziaren gorczycy 5-6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżka cukru
Karo in the Kitchensałatkę. Można ją serwować do obiadu,ale równie dobrze moze stanowić przekąskę, czy kolację. Sałatkę przygotowujemy z ugotowanych buraczków. SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraczki 2-3 ogórki kiszone 2 cebulki szalotki lub jedna zwykła sól,pieprz sos winegret WYKONANIE: buraczki, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę, przygotowujemy sos winegret(pamiętajcie dołóżcie 1 łyżkę miodu), warzywa mieszamy ze sosem i gotowe
Kuchnia Beatypół papryczki), anyż, goździki, ziele angielskie, pieprz i sos sojowy. Chwilę pogotować, aby składniki się połączyły. Ciepłym sosem zalać golonki. Sos powinien sięgać mniej więcej do połowy mięsa. Dodać szalotki, które rozłożyć po bokach mięsa. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Golonki piec ok 1,5 godz. w połowie czasu pieczenia odwrócić je na drugą stronę
olalacookingJędrne mięso krewetek świetne świetnie komponuje się z równie jędrnym i charakternym pęczakiem. Do tego pieczone buraczki, dodające całości słodyczy i delikatności oraz lekki dresing na bazie mango i szalotki. Czytaj dalej Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem Zaskakująco dobrze dobrany zestaw marynowanych, kwaskowych składników (kapary, ogórki kiszone, grzyby), ze słodkimi, pieczonymi (papryka) i dymnym, wędzonym tarogiem. Środa
Niedzielny kucharzmoże śmiało zagościć na Wigilijnym stole. Dzięki IKRA OWOCE MORZA :) Składniki: 2 korzenne śledzie Iwasi 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 szalotka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Śledzie obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić
Gosia gotujetrochę nadzienia. Postanowiłam pod nim zapiec słodkie ziemniaki. W sam raz na szybki weekendowy obiad. Pyszne! Składniki: kilka batatów średniej wielkości twarożek śmietankowy 2 garście swieżego szpinaku 2 cebule szalotki tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty myjemy, przekrawamy na pół i umieszczamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w nagrzanym do 160/170 stopni piekarniku i pieczemy do miękkości
Szybko Tanio Smacznienadziewana serem i cebulą Nie dodałam do farszu dużej ilości soli dlatego, iż ser feta jest słony i dodając więcej soli łatwo przesolić farsz. Czerwoną cebulę zastąpić możemy cebulą szalotką. Nie używałabym innego rodzaju cebuli poza tymi dwoma, gdyż pozostałe cebule są w smaku dość intensywne. Lubisz zapiekane warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę brokułową . The post
mecooks