grillowej. garść fasolki szparagowej 3 jajka kiełki rzodkiewki pomidor o dziwnej nazwie ale może być też o normalnej (hihi) sałata lodowa, mała główka 120 gram koziego sera jedna szalotka dressing: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, garść świeżej mięty, 3 łyżki wody, sól, pieprz Piersi kurczaka marynujemy w przyprawach i umieszczamy w lodówce na minimum(...)plasterki i układamy na sałacie. Jaja gotujemy na miękko lub pół miękko jeśli się uda (mnie się to udaje bardzo rzadko, nie wiem...). Kozi ser kroimy w kostkę a szalotkę bardzo drobno. Wszystko układamy na sałacie, również fasolkę szparagową. Gdzieś tam dorzucamy kiełki rzodkiewki. Pierś kurczaka kroimy w plastry na skos i układamy na talerzach. Teraz czas na dressing: ząbki
Mango PapajaSkładniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu 150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno jedna mała szalotka szklanka bulionu Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy na każdym plastrze po 3-4 suszone śliwki i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojono drobną papryczkę(...)jalapeno oraz szalotkę. Zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. W tym czasie bulion w większości powinien wyparować a mięso powinno stać się dość kruche. Teraz czas na zwiększenie temperatury do 200 stopni. Mięso pieczemy 10-15 minut, obracamy co jakiś czas. Powinno nabrać koloru i mieć chrupiącą skórkę. Smacznego
Mango Papajapysznego mięsa, a dokładnie stekiem?! Do tego cudowna surówka z pieczoną marchewką. No cudo! Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". Składniki: NA STEKI:600 g rostbefu bez kości 1 szalotka 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki2 łyżki klarowanego masłaolej do smażenia pieprz i sól NA MARCHEWKĘ:3 średnie marchewki 2 cm imbirusok z 1/2 pomarańczy2 łyżki oliwy szczypta pieprzu(...)steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła zeszklij posiekaną szalotkę i goździki, dodaj wino i odparuj 80% płynu. Dodaj kolejną łyżkę masła, posól i mieszaj by sos maksymalnie zgęstniał. Przed podaniem zanurz steki delikatnie w sosie i przez chwilę podgrzewaj
Brzuszki Łakomczuszkisię okazuje idealny na taki ciepły dzień. Sałatka z quinoa i cukinii składniki: 120 g białej komosy ryżowej 1 cukinia 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 szalotka 3 plastry twarogu wędzonego 1 gałązka tymianku sól, pieprz oliwa smakowa do smażenia wykonanie: Komosę ryżową wkładamy na gęste sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie(...)około 10 minut. Wody ma być dwa razy więcej niż komosy. Ugotowaną quinoa pozostawiamy jeszcze przez chwilę we wodzie by napęczniała, a następnie odcedzamy. Szalotkę i pokrojoną w pół plastry cukinię podsmażamy przez chwilę na oliwie. Łączymy cukinię z komosą i pokrojonym w kostkę twarogiem, pomidorami pokrojonymi w paski. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Sałatkę można jeść
Przysmaki Karolkikromek chleba (ja użyłam chleba typu włoskiego z Lidla, jest pyszny!) dwa jaja 5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek) mała szalotka ząbek czosnku kilka gałązek bazylii oliwa z oliwek łyżka masła Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki(...)Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około
Mango Papajapuddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18 lub 30% (125 ml) 2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżka musztardy dijon(...)polędwiczki i smażmy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy. Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucamy masło. Następnie podsmażamy na nim obrane i pokrojone w kostkę szalotki. Gdy będą szkliste dolewamy bulion i wino. Trochę płynu mieszamy ze śmietaną (hartujemy) i wlewamy całość do sosu. Dodajemy musztardę, pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy cukrem, solą
Poezja smakuswojego. Zapraszam na przepis. Hamburger Jego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon) 4 plastry ostrego żółtego sera (opcjonalnie) sól, pieprz olej(...)smażenia Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy łyżkę musztardy oraz drobno posiekaną i najlepiej wcześniej zeszkloną szalotkę. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy 4 kotlety. (Moje miały 1 cm grubości). Muszą mieć średnicę nieco większą niż nasze bułki, ponieważ w trakcie smażenia na pewno się skurczą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem łyżeczki cukru
Ratunku obiadbyły to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam sosu tao tao) ok. 2 łyżki miodu lub więcej (trzeba próbować, bo proporcje miodu i sosu chilli podawałam na oko) 4 ząbki(...)papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy. Całość mieszamy, a przed podaniem polewamy pozostałą częścią sosu, w którym marynował się kurczak. Po 20 min. pieczenia ziemniaki przekładamy na drugą stronę, by równomiernie się zrumieniły
Ratunku obiadsuszonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w oleju (dobrze, gdy jest to tuńczyk w kawałkach - ja dziś przez nieuwagę kupiłam rozdrobnionego i trochę zginął, ale mimo wszystko smakowało) 1 szalotka 2 duże ząbki czosnku (moje były tak duże, że aż się zastanawiałam, czy aby na pewno jest to zwykły czosnek, a nie zmutowany ;)) świeża bazylia lub natka pietruszki do posypania(...)się już po zjedzeniu połowy swojej porcji) 1 łyżka masła do smażenia Wstawiamy wodę na makaron, a w czasie kiedy będziemy czekać aż się zagotuje szykujemy pozostałe składniki. Szalotkę kroimy w paseczki, czosnek siekamy drobniutko. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cebulkę, gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i podsmażamy do chwili, kiedy całość będzie złoto-brązowa. Zestawiamy patelnię
Ratunku obiadwylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz: 150g boczku- najlepiej pancetta, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 300g kurek, szalotka, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta świeżego tymianku, jajko, 50g parmezanu, sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami
Z miłości do słodkościchyba w tym zestawieniu smakuja mi najbardziej. Nadzienie jest dosc delikatne, a za sprawa sera lepkie i spojne. Poza tym ja bardzo lubie to banalne polaczenie papryki z pieczakami, szalotka i ser zas dopelniaja calosc. Ziola tylko podkreslaja delikany smak potrawy. Mysle jednak, ze caly sekret tego dania polega na zapieczeniu pomidora wraz z farszem.Kilka razy jadlam faszerowane pomidory
Przysmaki Karolkitakiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml bulionu 1 cebula 1 szalotka 1 ziemniak 40g masla okolo 80ml smietany 1-2 lyzki bialego wina wytrawnego sol, pieprz natka pietruszki wykonanie:Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy na patelni. Najlepiej wrzucic(...)zloty kolor. Na koniec solimy.Na drugiej patelni na rozgrzanym masle podsmazamy posiekana cebule i szalotke az zrobia sie szkliste.Odkladamy troche pieczarek, a reszte wraz z podsmazona cebula i szalotka wrzucamy do bulionu. Dokladamy tez zimniak pokrojony w kostke i wino.Gotujemy okolo 25 minut.Po tym czasie zupe miksujemy blenderem.Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.Do gotowej zupy dokladamy odlozone
Przysmaki Karolkiprzygotować z nich sałatkę. Tym razem nie będzie sałatki, a klopsiki. Słoneczne danie w ponury listopadowy dzień. Klopsiki z pszenicy składniki: 150 g ziaren pszenicy 1 marchewka 1 szalotka 2 jajka 20 g tartego parmezanu 4 gałązki natki pietruszki 20 g orzechów laskowych 2 łyżki oleju 30 g masła sól, pieprz Wykonanie: Pszenicę zalewamy wodą w proporcji(...)mieszamy by się nie przypaliła. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by pszenica wystygła. i wchłonęła całą wodę, która pozostała. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno siekamy. Przygotowane warzywa podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle (10g) wraz z oliwą. Następnie dodajemy je do pszenicy. Dokładamy również jajka i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem
Przysmaki Karolkiprzez porto doskonale pasuje do ryby i sprawia, że z chęcią sięga się po kolejną jej porcję. Łosoś w sosie żurawinowym Składniki: 4 filety z łososia 2 szalotki 200 g świeżej żurawiny 100 ml porto 100 ml bulionu warzywnego 10 g masła olej Kujawski tłoczony na zimno do smażenia sól, pieprz Drobno posiekane szalotki podsmażamy przez około
Przysmaki Karolki