lasu, tuż przy trasie. No i tak mi ten obraz chodził po głowie, że musiałam coś z nimi pokombinować. Wyszedł całkiem smaczny obiad. SKŁADNIKI: 1 duża polędwiczka wieprzowa 1 szalotka 200 g kurek 100 ml śmietany 18 % mąka olej sól pieprz bulion lub woda A jak to zrobić: Polędwicę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości około(...)patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron. Gdy mięso nabierze lekko złotego koloru, podlać całość bulionem lub wodą. Dodać pokrojoną w piórka szalotkę i umyte oraz pokrojone kurki. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec sos zaprawić śmietaną i ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Kuchnia w opałachmoim blogu. Dlaczego? Bo je lubię :) Bo sezon na nie trwa zbyt krótko. Propozycja śniadaniowa lub kolacyjna, myślę, że przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: 50 g kurek 1 posiekana szalotka 1 łyżka masła 2 jajka 1 łyżeczka dobrej kwaśnej śmietany sól pieprz A jak to zrobić: Kurki umyć i pokroić jeśli są duże. Na patelni roztopić masło i zeszklić(...)szalotkę. Dodać kurki i smażyć 5 - 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczna wlać do kurek i smażyć, aż jajecznica się zetnie. Z wierzchu posypać kolorowym pieprzem (opcjonalnie szczypiorkiem lub natką pietruszki
Kuchnia w opałachznajdzie, ale uznałam, że podzielić się tym przepisem z Wami muszę, bo warto. SKŁADNIKI: 4 duże świeże rydze 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku - posiekany 1 szalotka - posiekana 1 łyżka posiekanej dymki (zielonej części) sól pieprz oliwa z oliwek bagietka A jak to zrobić: Grzyby umyć i niezbyt drobno pokroić. Obgotować w lekko osolonej wodzie(...)odcedzić. Na patelnie rozgrzać masło, dodać szalotkę i smażyć, aż się zeszkli. Dołożyć grzyby i smażyć około 7-8 minut. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Pod koniec wsypać dymkę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone i skropione oliwą z oliwek kromki bagietki. Na tak przygotowane pieczywo nakładać grzyby
Kuchnia w opałachRozmowa z rodziną, wspólna kolacja.... Uwielbiam mieć wolne od pracy ;) A jutro... powtórka z rozrywki :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu pappardelle 300 g brunatnych pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżka masła parmezan sól, pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni(...)podsmażyć pokrojony drobno boczek, aby wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodać masło, posiekaną drobno szalotkę i czosnek, oraz pokrojone grzyby. Smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną. Wlewamy śmietankę i mieszając czekamy, aż sos zgęstnieje, wtedy dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem i parmezanem
Kuchnia w opałachteż na kolację Szef Gordon serwuje cztery jajka na jednej patelni, ja jednak pokusiłam się na serwowanie pojedynczych porcji na mini patelni. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1jajko 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka zielonej papryki 1 mała papryczka chilli 4 pomidorki koktajlowe czerwone 4 pomidorki koktajlowe żółte kumin sól pieprz posiekana dymka świeża kolendra(...)łyżeczka masła A jak to zrobić: Na mini patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę papryki i posiekany drobno czosnek, smażyć, aż warzywa zmiękną. Wrzucić pokrojone na ćwiartki pomidorki, doprawić kuminem, solą i pieprzem, dusić około 2-3 minuty. Warzywa rozgarnąć na boki, w środek wbić jajko. Patelnię przykryć i smażyć
Kuchnia w opałachsię zatem, czym mogę :) Dziś stawiam na pyszną i pikantną bruschettę. SKŁADNIKI: 8-10 kromek bagietki (ukrojonych pod skosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (użyłam z bazylią) sól pieprz szczypiorek oliwa z oliwek(...)zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną szalotkę, chilli i czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać wypłukaną fasolę, pokrojone chorizo i przecier, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki. Całość smażyć, aż się wszystkie składniki dobrze połączą i zagrzeją. W między czasie kromki bagietki skropić oliwą i zrumienić na rozgrzanej patelni z dwóch stron
Kuchnia w opałachkilka ziaren ziela angielskiego z łyżeczką płaską soli -mąka pełnoziarnista pszenna -kawałek wołowiny, u mnie zrazowe -sól, pieprz, tymianek -papryka żółta i czerwona -8 dużych pieczarek -czosnek dwa ząbki -szalotka pokrojona w plastry -sos sojowy -rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk -dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej Mięso kroimy w kostkę na 2 cm kawałki, pieprzymy, solimy i obtaczamy w mące. W garnku(...)maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy czosnek. Po kliku minutach wrzucamy mięso i podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego. Podsmażamy kilka minut i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu
BaRepasPanna Składniki: 1/3 szklanka natki pietruszki drobno posiekanej 1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej ¼ szklanki zielonych oliwek drobno posiekanych 2 ogórki konserwowe drobno posiekane 1 łyżka drobno posiekanej szalotki 1 łyżeczka papryki jalapeno drobno posiekanej 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki około 200 gram Sardeli w oliwie 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin sól koszerna i czarny(...)pieprz Przygotowanie: W misce umieścić: pietruszkę, bazylię, oliwki, ogórki konserwowe, szalotkę, paprykę, sardele i czosnek. Wszystko wymieszać z oliwą z oliwek a następnie z sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Sos ten powinniśmy odstawić na około 30 minut aby smaki się ładnie połączyły. Najlepiej stosować go chwilę po przygotowaniu. Sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy
naRuszciedzisiejszym szybkim obiadem. Czego użyłem? -małe puszki fasoli czerwonej i kukurydzy -chorizo pęto -czosnek, posiekany ząbek -papryka czerwona świeża obrana -świeże oregano -papryka słodka i ostra w proszku -szalotka -wino półwytrawne -sól, pieprz -pomidory w puszcze w kawałkach W garnku szklimy na maśle klarowanym szalotkę, dodajemy czosnek i pokrojoną w paski paprykę; gdy papryka będzie na ząb solimy
BaRepasmały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę cytrynową, posiekane szalotki, czosnek, imbir, chilli (dodaję bez pestek aby nie było zbyt ostre) i liście kolendry wkładam do blendera. Dodaje sok z limonki i miksuję na gładka masę dodając wody (tylko tyle
Magiczna kuchnia Dariistaną się lekko słone kroję je na wąskie paseczki i przekładam do miski. Pomidory również kroję w paseczki i dodaję do śledzi. Na końcu dodaję pokrojone w piórka szalotki. Całość posypuję pieprzem i dokładnie mieszam. Do oliwy z oliwek dodaję 1/2 zalewy z suszonych pomidorów oraz sok z połowy limonki. Dokładnie wymieszaną zalewą polewam śledzie z pomidorami i całość
Magiczna kuchnia Dariikuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka.SKŁADNIKI3 płaty śledziowe matias1 ogórek kiszony6-8 marynowanych pieczarek1 szalotka albo 1/2 cebulikilka gałązek zielnej cebulki1 papryczka pepperoni6 jajek przepiórczychłyżka oliwy z oliwek łyżka soku z limonki mleko do namoczenia pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEPłaty śledziowe dokładnie płucze(...)namaczam w mleku na kilka godzin. Przed przygotowaniem płaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję śledzia w drobną kostkę. Ogórka kiszonego, pieczarki i szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję do pozostałych składników. Całość mieszam dodaję sok z limonki, oliwę
Magiczna kuchnia Dariiwodysól1 mała czerwona cebula1 szalotka1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy1/2 pęczka szczypiorku2 łyżki startego parmezanu oraz kilka wiórków do przybrania sól, pieprz i ostra papryka do smaku PRZYGOTOWANIECzerwoną cebulę, szalotkę i czosnek drobno kroję i podsmażam do zeszklenie na rozgrzanej oliwie - około 4 minut. Zdejmuję patelnie z kuchenki i dodaję posiekany szczypiorek.Osoloną wodę zagotowuje i na wrzątek powoli wsypuje
Magiczna kuchnia Dariiczosnku30 ml sosu sojowego1 łyżka cebuli1 łyżeczka drobno poszatkowanej szalotki1 łyżeczka sosu Worcestershire1 łyżeczka musztardy Dijon½ łyżeczki estragonu (świeżego)½ łyżeczki pietruszki½ łyżeczki czarnego pieprzu½ łyżeczki soliPrzygotowanie: Drobno posiekać, czosnek, szalotkę, cebulę, pietruszkę, estragon i umieścić w małej misce. Do misko dodać sos Worcestershire, musztardę Dijon, piwo Guinness, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut aż wszystkie smaki ładnie
naRuszcie