szalotka - 3092 przepisów (strona:113/207)

Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 142

ricotta200 ml śmietany 16%40 g sera grana padano2 szalotkikoperek1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny6 pistacjioliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Brokuły myjemy, kroimy i blanszujemy w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy ser ricotta i śmietanę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem W między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy

kulinarnyJa
Krokiety ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 147

naleśniki:1 jajko2 szklanki mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody1 łyżka olejuszczypta soliSKŁADNIKI na panierkę do krokietów:1 jajkobułka tarta4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIE farszu do krokietów:Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory. Chwilę podsmażamy i dodajemy śmietanę, ricottę i suszone pomidory. Doprawiamy bazylią i oregano. Na końcu dorzucamy szpinak. Smażymy do miękkości szpinaku i odparowania wody

kulinarnyJa
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 102

wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle

kulinarnyJa
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 133

kotlety:500 g mielonego mięsa wołowego1 kula mozzarelli2 cebule szalotki1 jajko2 łyżki bułki tartejświeże oreganoświeży imbirpieprz cayennnesólPRZYGOTOWANIE kotletów:Mielone mięso wołowe przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i posiekane oregano. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy startym imbirem, solą i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.Formujemy kulki mięsne, które spłaszczamy

kulinarnyJa
Penne razowe z boczkiem i czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie 128

Słoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia

kulinarnyJa
Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą jaglaną i ratatuj z bakłażana i papryki 135

czerwone papryki1 łyżka oliwysól, pieprz200 g kaszy jaglanejPRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym:Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą

kulinarnyJa
Bourguignon z kurczaka 343

potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia.Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając.Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zioła. Można

W kuchni wieczorem
Placki z cukinii a'la komisarz Nemhauser 134

masalaszczypta soli i pieprzuoliwa do smażenia dipśmietanaczosnekzioła prowansalskie (zamieniłabym na ogórek zielony, gdybym miała pod ręką - wyszłoby tzatziki)Sposób przygotowania:Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Czosnek i szalotki posiekać. Wymieszać wszystko razem z jajkiem, mąką i przyprawami. Smażyć małe placki na rozgrzanej na patelni oliwie.Dip: Jeśli jest ogórek to go zetrzeć i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli

W kuchni wieczorem
Bakłażan w cieście 153

potrafię przesadzić)sól, pieprz, cukier do smakuSposób przygotowania:Plasterki bakłażana obsypujemy solą i układamy na ręcznikach papierowych (sól ma wyciągnąć goryczkę).Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy posiekane szalotki, czosnek, kapary i papryczkę chilli. Dodajemy pomidory, doprawiamy sól, pieprz i cukier, delikatnie redukujemy. Gdy wyłączymy palnik, dosypujemy pokrojoną świeżą bazylię i meiszamy.Przygotowujemy ciasto. Łączymy dokładnie wszystkie składniki.Bakłażany układamy "w kanapkę

W kuchni wieczorem
Tatar z łososia wędzonego z awokado z nutą cytrusową. 118

trawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również.  Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie jeszcze łyżkę sosu.Można podawać z grzankami, dodać jajko

BaRepas
Kurczak pieczony z pieczarkami, słodkimi ziemniakami i jarmużem. 189

więc obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy!Co będzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę

BaRepas
Sałatka tajska 325

zanim będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)  podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Kulinarna rozmowa
Bigos z brukselki 112

przemycić ją w kuchni podając, jako naprawdę pyszny bigos. Może nazwa jest trochę na wyrost, ale polecam przetestować. Ten smak Was zadziwi.   Składniki:                                    - 800g brukselki- 250g pancetty (boczku)- 3 szalotki- sól morska- czosnek w płatkach- płatki chilli- świeżo zmielony pieprz   Brukselkę obieramy z wierzchnich liści,  myjemy, kroimy każdą na połówki i siekamy w plasterki. Boczek kroimy(...)kostkę, smażymy na patelni, aż się wytopi tłuszcz, dodajemy pokrojone w półkrążki szalotki, mieszamy. Kolejno dokładamy brukselkę. Całość przyprawiamy solą morską, czosnkiem, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy nie dłużej, jak 8-10 minut. Brukselka ma być jędrna.Smak bigosu z brukselki zaskakuje bardzo pozytywnie,  nie czuć goryczki,   która bardzo wielu osobom przeszkadza (na to jest też inny sposób).  Podałam

mojewypiekiinietylko
Kolorowa pieczeń 189

należy właśnie do tego gatunku. Wycięty z gazety i pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy.Składniki:       - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa,  chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki(...)masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną

mojewypiekiinietylko