Kolejna szybka sałatka makaronowa z sezonowymi warzywami typu "to co mamy w lodówce". U mnie znalazła się dynia, niepodzielnie królująca każdej jesieni, czerwona papryka, szalotka i czosnek. Dodatkowo 2 liście jarmużu (zielonego i fioletowego) i świeże zioła, które wygrzewają się w ostatnich promieniach słońca w doniczkach na tarasie. Jarmuż to bardzo ciekawe warzywo, poza właściwościami zdrowotnymi może pełnić funkcję(...)Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka,200 g dyni,2 liście jarmużu,cukinia,3 ząbki czosnku,1 cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),1 łyżka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina,sok z cytryny,oliwa do smażenia,liście mięty
SzczyptaSmaQpokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina(...)lodówki na ok. 1 godzinę.Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który należy odlać, mięso ma się podsmażyć, a nie dusić). Gdy polędwiczki będą miękkie dodajemy szalotkę pokrojoną w kostkę i całość podsmażymy.Na drugą dużą patelnię (jeśli nie macie drugiej patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć do miseczki i na tej samej patelni przygotowywać sos) przelewamy
Moniki SmakołykiSkładniki:2 szklanki ryżu na risottokieliszek białego wina ząbek czosnkuokoło 6-8 pieczarek1 duża papryka do risotto2 papryki do nadziewania20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię)1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki)15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda)szklanka bulionu warzywnegołyżka oliwyWykonanie: do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko(...)zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy
Bon Appetit Małgorzatymięsa mielonego wieprzowego np. łopatki3 ząbki czosnku1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka)1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona)3 szalotki lub 1 czerwona cebula1 pęczek świeżej kolendry 4 chlebki pita (podgrzane w piekarniku)olej do smażeniapieprz, sólSzalotki i ząbki czosnku kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone
Bon Appetit Małgorzatylaurowymi i zielami angielskimi. Grzyby moczymy w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut). Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle wraz z grzybami. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania
Bon Appetit Małgorzatyblasze układamy także ściętą, całą główkę czosnku oraz kawałki wydrążonej z pestek papryki. Czosnek i paprykę pieczemy ok. 30 minut a dynię do 1 godziny. W tym czasie siekamy szalotki oraz papryczkę. Podsmażamy je przez chwilę na oliwie, tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Potem dodajemy upieczoną dynię, paprykę, pomidory z puszki oraz wyciśnięty i upieczony czosnek
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 1 omlet:3 duże jajka1/3 szklanki mleka1 łyżka masła + 1 łyżka oleju1/3 cukiniikawałek czerwonej papryki1/4 pora1 dojrzały pomidor2 szalotkiszczypiorekkawałek tartego parmezanusól, pieprzPor kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy
Bon Appetit Małgorzatykajzerka2 łyżki musztardy1 jajkoocet winnyolejsól, pieprzSposób wykonania:1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.2. Do mięsa dodać jajko sól, pieprz i bułkę. Całość dokładnie wymieszać.3. Cebulki szalotki obrać, pokroić w plasterki, zalać octem winnym i wstawić do lodówki na 20-30 minut.4. Z masy mięsnej uformować parzystą liczbę cienkich kotletów. Połowę cienko posmarować musztardą, posypać żółtym serem
Kuchnia domowa Animajonezu np z tego przepisu.składniki2 małe kiszone ogórki1 szalotka1 łyżka kaparów2 - 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy2 łyżki jogurtu naturalnegołyżka szczypiorku, drobno posiekanegosól, pieprzprzygotowanieOgórki, szalotkę , kapary bardzo drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, musztardą i jogurtem. Dodać szczypiorek. Przyprawić pieprzem, ewentualnie solą. Smacznego
Stare Garyżeberek wołowych2 wyciśnięte ząbki czosnku6 łyżek musztardy Dijon1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki świeżo posiekanego tymianku1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzuna sos: 2 łyżki octu1 łyżka wody2 małe szalotki drobno posiekane1 łyżeczka suszonego estragonu¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzużółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej)¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej)szczypta soli do smakuszczypta pieprzu cayennePrzygotowanie: W małej(...)sprawdzać termometrem do mięsa.) zdjąć je z grilla, zawinąć lekko w folię aluminiową i odstawić na 20 minut przed cięciem i podaniem.Przygotowanie sosu bearneńskiego: W rondelku wymieszać: ocet, wodę, szalotkę, estragon, czarny pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia, zredukować do około 1 dużej łyżki. Zmniejszyć temperaturę, dodać żółtka i masło. Całość roztrzepać (wymieszać) przy pomocy trzepaczki. Gotować na wolnym ogniu
naRuszciepasty pomidorowej3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka1 łyżeczka tymianku2 listki lauroweGarść posiekanej natki pietruszkiok 1/2 butelki czerwonego winabulion wołowy do uzupełnieniasól, pieprzprzygotowaniewołowinę pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać i przekroić na pół jeżeli są bardzo długie, jeżeli nie, zostawić w całości. Mięso pokroić w duże kawałki, obsypać mąką. Na patelni obsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Przełożyć
Stare Garywkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna się lekko podpiec i zbrązowić. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek i grubości ziemniaczanych babeczek. farszBoczek i obraną szalotkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć (osobno) na patelni. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić - nie za dużo - boczek jest słony, popieprzyć.Quicheformę
Stare Garymajonezu1 łyżka musztardytrochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%)oliwa z oliweksól pieprzprzygotowanieJaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną . Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy
Stare Garyminut. Zdjąć z ognia . Dodać ser i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Doprawić sosem chili, solą i pieprzem.KanapkiŁyżkę masła stopić na patelni na średnim ogniu . Dodać pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje - około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać grill w piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła
Stare GaryAppetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g mąki50 g masła50 g smalcu2 - 3 łyżki zimnej wodyszczypta solinadzienie8 szt zielonych szparagów2 cebulki dymki, biała i zielona część, lub 2 - 3 szalotki + szczypiorkozi serek podzielony na male kawałki2 spore łyżki śmietany2 jajasólpieprzprzygotowanie ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować(...)umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Obciąć główki, odłożyć na bok a resztę szparagów pokroić w plasterki. Cebulę dymkę lub szalotkę obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki ( zależy od wielkości) włożyć do miseczki, polać oliwą , posolić i popieprzyć, dodać szparagowe główki, wymieszać. Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią
Stare Gary