żeberek wołowych2 wyciśnięte ząbki czosnku6 łyżek musztardy Dijon1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki świeżo posiekanego tymianku1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzuna sos: 2 łyżki octu1 łyżka wody2 małe szalotki drobno posiekane1 łyżeczka suszonego estragonu¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzużółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej)¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej)szczypta soli do smakuszczypta pieprzu cayennePrzygotowanie: W małej(...)sprawdzać termometrem do mięsa.) zdjąć je z grilla, zawinąć lekko w folię aluminiową i odstawić na 20 minut przed cięciem i podaniem.Przygotowanie sosu bearneńskiego: W rondelku wymieszać: ocet, wodę, szalotkę, estragon, czarny pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia, zredukować do około 1 dużej łyżki. Zmniejszyć temperaturę, dodać żółtka i masło. Całość roztrzepać (wymieszać) przy pomocy trzepaczki. Gotować na wolnym ogniu
naRuszciepasty pomidorowej3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka1 łyżeczka tymianku2 listki lauroweGarść posiekanej natki pietruszkiok 1/2 butelki czerwonego winabulion wołowy do uzupełnieniasól, pieprzprzygotowaniewołowinę pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać i przekroić na pół jeżeli są bardzo długie, jeżeli nie, zostawić w całości. Mięso pokroić w duże kawałki, obsypać mąką. Na patelni obsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Przełożyć
Stare Garywkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna się lekko podpiec i zbrązowić. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek i grubości ziemniaczanych babeczek. farszBoczek i obraną szalotkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć (osobno) na patelni. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić - nie za dużo - boczek jest słony, popieprzyć.Quicheformę
Stare Garymajonezu1 łyżka musztardytrochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%)oliwa z oliweksól pieprzprzygotowanieJaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną . Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy
Stare Garyminut. Zdjąć z ognia . Dodać ser i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Doprawić sosem chili, solą i pieprzem.KanapkiŁyżkę masła stopić na patelni na średnim ogniu . Dodać pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje - około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać grill w piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła
Stare GaryAppetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g mąki50 g masła50 g smalcu2 - 3 łyżki zimnej wodyszczypta solinadzienie8 szt zielonych szparagów2 cebulki dymki, biała i zielona część, lub 2 - 3 szalotki + szczypiorkozi serek podzielony na male kawałki2 spore łyżki śmietany2 jajasólpieprzprzygotowanie ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować(...)umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Obciąć główki, odłożyć na bok a resztę szparagów pokroić w plasterki. Cebulę dymkę lub szalotkę obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki ( zależy od wielkości) włożyć do miseczki, polać oliwą , posolić i popieprzyć, dodać szparagowe główki, wymieszać. Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią
Stare Garyserka typu Almettepęczek zielonego szczypioru3 szalotki2 łyżki majonezusól, pieprzPrzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z serkiem i majonezem. Szalotki i szczypior posiekać, dodać do ryby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Stare Garyszybkowara golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż mięso będzie miękkie.Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili dodajemy ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i dodajemy natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy
Kulinarne przygody GatityNie jestem szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki* żółtko – 1 szt* parmezan – 50 g* sól – 1 łyżeczkaSOS:* olej Kujawski czosnkowo-bazyliowy -2 łyżki* mąka pszenna – 25 g* letnie mleko – 250 ml* szalotka – 1 szt* pieprz – 1 szczypta* sól – 1 szczypta* natka pietruszki – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS:Rozgrzewamy olej czosnkowo-bazyliowy.Dodajemy mąkę i gotujemy ok.2minuty ciągle mieszając.Powoli dolewamy mleko(...)dodajemy posiekaną szalotkę wraz z natką pietruszki.Doprawiamy do smaku i gotujemy ok.5minut na wolnym ogniu.TYMBALINKI:Makarony łamiemy i gotujemy ok.15minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Odcedzamy i drobno siekamy.Dodajemy żółtko i starty parmezan.Mieszamy z przygotowanym sosem i wlewamy do przygotowanych foremek na muffiny.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20minut.Zostawiamy do ostudzenia na 10minut.Podajemy posypane odrobiną parmezanu i kolorowego pieprzu.PORADA
Ostra na Słodkobiałko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek* sól – 1 szczyptaSOS:* wino musujące – 100 ml* słodka śmietana 30% – 100 ml* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* szalotka – 2 sztuki* musztarda stołowa – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta* olej – 3 łyżki* pieprz kolorowy – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Sos sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym(...)ziemniaczane.Pieczemy ok. 25 – 30 minut.Mięso musi być ładnie upieczone a ptysie zrumienione na złoto.Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso odwijamy z folii, aby się zrumieniło.SOS:Szalotki bardzo drobno kroimy. Złocimy na oleju rzepakowym na głębokiej patelni.Dolewamy wino musujące i słodką śmietankę.Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę.Powstały sos przecedzamy
Ostra na Słodkogarstka* świeży ogórek – ok. 50 g* tofu – ok. 50 g* wędzony łosoś ( ja użyłam Tatar z Łososia Suempol ) – ok. 50 gDRESSING:* ketchup pikantny – 1 łyżka* szalotka – 1 szt* papryka chili – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* zioła prowansalskie – 1 szczypta* natka pietruszki – 1 łyżka* oliwa(...)łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING: Szalotkę i papryczkę chili i natkę pietruszki drobniutko siekamy.Dodajemy podprażony słonecznik, ketchup i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie mieszamy. SAŁATKA: Tofu kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.Odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli
Ostra na Słodkooczy.Jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę we dwoje ;)Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* makaron ( ja wykorzystałam czarny ryżowy ) – 300 g* tuńczyk w sosie własnym – 100 g* szalotka – 1 szt* kukurydza – 100 g* pomidory koktajlowe – 50 g* masło – 1 łyżka* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jeśli używamy klasycznego makaronu gotujemy go al dente, odcedzamy i odstawiamy w ciepłe(...)makaronu ryżowego , przygotowujemy go przed samym podaniem, gdyż wymaga on tylko kilkuminutowego zaparzenia.Tuńczyka rozrywamy widelcem na kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła , dodajemy drobno posiekaną szalotkę, złocimy.Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę.Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, podgrzewamy.Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i pokrojonymi pomidorkami.Smacznego
Ostra na Słodkopanierce panko w sosie miodowo-czosnkowymSkładniki:2 piersi z kurczaka1 duże lub 2 małe jajka1,5 szklanki panierki Pankookoło 5 plastrów ananasa z puszki2/3 zielonej części cebulki dymki1 szalotka lub cebulka dymka½ papryki1 mała marchewkasezamMarynata:1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków1 łyżka ciemnego sosu sojowegosól,pieprzSos:2 łyżki miodu3 łyżki słodkiego sosu chili2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżki jasnego(...)równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu
Mania Gotowania