szalotka - 3092 przepisów (strona:119/207)

PASTA Z JAJEK, Z DOMOWYM PIECZYWEM PEŁNOZIARNISTYM 224

pełnoziarnista kanapeczka (przepis już niebawem), trochę pesto i mamy pełnowartościowe śniadanko, które doda nam energii na kilka następnych godzin.Składniki:- 10 jajek ugotowanych na twardo- 1 łyżka majonezu- 2 szalotki- 1/2 pęczka natki pietruszki- sól i pieprz do smakuUgotowane i przestudzone jajka, obieramy. Dodajemy do nich drobno pokrojone szalotki oraz majonez i miksujemy (użyłam ręcznego blendera). Dodajemy drobno pokrojoną natkę

Smaczne Zdrowe
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 162

słodkie sól pieprz gałkę muszkatołową rozmaryn tymianek żółtko z jednego jajka kilka łyżek mąki sok z połowy cytryny plastry oscypka 0,3 kg grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku olej do smażenia łyżka dobrego masła śmietana gęsta, kwaśna Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach. Tak samo robimy z jabłkiem. Jabłko z ziemniakami mieszamy razem i skrapiamy(...)oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry oscypka i wsadzamy do piekarnika, żeby oscypek się zapiekł. Pamiętajmy, żeby kontrolować stopień „chrupkości”placuszków. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szalotki i czosnek. Do zeszklonych dodajemy grzyby i smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na ciepłym talerzu układamy schab, na to placuszki i grzyby. Podajemy z kleksem śmietany

ladykitchen
Zupa- Krem z pieczonej dyni i papryki! 157

pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna! Polecam! SKŁADNIKI: - pieczona dynia Hokkaido - 3 pieczone papryki węgierskie - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - sól morska - 500 ml wody - pestki z dyni do przybrania Dynię kroimy w księżyce, paprykę na  pół i pieczemy w piekarniku 35 minut. W garnku(...)rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj wodę, miąższ z dyni, i miąższ z pieczonej papryki (bez skórki!), posiekany imbir, dopraw solą i pieprzem, gotuj 30 minut. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Gotuj jeszcze 10 minut ciągle mieszając, podawaj gorące z pestkami dyni, możesz też skropić oliwą z oliwek! Pyszna! Smacznego! Zapraszam na FanPage SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 373

połowy limonki1 łyżeczka brązowego cukru300 g piersi z kurczaka160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowaniaolej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki

Kulinarne przygody Gatity
Tagliatelle ze szparagami 210

sałatka ze szparagów z fetą i chili. A tym  sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki(...)najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy je do cebulki, odkładając na bok łebki. Dorzucimy je dosłownie w ostatniej chwili

Kulinarne przygody Gatity
Gazpacho z pieczoną papryką 165

około 1,5 litraCzas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 350 g pieczonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku 100 g szalotki 75 ml oliwy z oliwek EV 75 ml octu winnego 100 ml wody sól świeżo zmielony pieprz Dodatkowo po 2 łyżki drobno pokrojonych: pomidorów ogórków Wykonanie:Pomidory myjemy, delikatnie(...)wylewamy, pomidory układamy na zlewie i gdy chwilę przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy. Czosnek i szalotkę obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy dobrze schłodzony

Kulinarne przygody Gatity
Pęczak z karmelizowaną gruszką i cukinią! 186

pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu! SKŁADNIKI dla 2 osób: - szklanka kaszy pęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa z oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę. Na patelnię(...)wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj  aż się zacznie karmelizować. Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym! Pyszne

SMYKWKUCHNI
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 196

sól 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu) 80 ml jogurtu naturalnego (u mnie 0%) 800 gram kabaczka po obraniu 1 papryka czerwona 2 papryczki chili szalotka 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek z oregano 150 gram sera Reblochon de Savoi lub innego sera pleśniowego z mleka krowiego  pieprz majeranek oregano/bazylia/orzechy do posypania tuż przed podaniem(...)pszennej, jajka, szczypty soli oraz jogurtu naturalnego zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotujmy farsz: kabaczka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy

Mango Papaja
Ryba w mleczku kokosowym 165

tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku(...)wiórki, przesypujemy do malaksera i blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy

Poezja smaku
Vol-au-vent ze szparagami 149

oraz podgrzybkami, jeszcze z moich zimowych zapasów;) Składniki:1op. ciasta francuskiego, 3 jajka, 3 białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz,olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji.Przygotowanie Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem(...)otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić. Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić

Z miłości do słodkości
Zupa krem z kukurydzy 177

kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna zupa. Zupa krem z kukurydzy podałam z ziołowymi grzankami, z papryczką chilli była pyszna, jest warta polecenia. Zupa krem z kukurydzy: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kolba kukurydzy 1 ziemniak 2 marchewki 1 korzeń pietruszki listki pietruszki listki lubczyku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy szczypta(...)imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 250 ml wody sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Szalotkę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy warzywa będą szkliste, dodajemy pokrojone warzywa: ziemniak, marchewki i korzeń pietruszki, doprawiamy solą i podsmażamy je ok. 5 minut. Następnie dodajemy wyłuskane ziarna kukurydzy, lubczyk, natkę pietruszki, rozgnieciony w moździerzu liść

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hiszpania, czyli pikantne gazpacho z grzankami 165

chłodniejsze dni.  Do przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu, kilku listków świeżej bazylii. Do dość dużego garnka przełożyłem całą zawartość(...)dwóch puszek pomidorów. Dodałem do nich 2/3 dokładnie umytego ogórka wraz ze skórką, 3/4 żółtej papryki, 3/4 papryczki chili, 3 ząbki czosnku i 3 obrane z łupinek szalotki. Do garnka wycisnąłem również sok z całej limonki, zostawiając  cienki plasterek do dekoracji. Wrzuciłem również około 10 listków świeżej bazylii. Dodałem około 3 łyżek białego octu winnego oraz 4 łyżki dobrej

Wyprawy kulinarne
Perliczka po staropolsku 230

perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę dokładnie umyłem i pozbawiłem resztek piór. Moja perliczka była już wypatroszona, jednak w przypadku zakupu(...)skórki i pokroiłem w dość cienkie - około 3 milimetrowe plastry. Obrałem również ze skórki 2 pietruszki i pół selera i pokroiłem w plasterki takie same, jak plasterki marchewki. Dwie szalotki obrałem z łupin i pokroiłem na plasterki o takiej samej grubości. Warzywa posoliłem, przyprawiłem czarnym pieprzem i 2 łyżeczkami tymianku. Głęboką patelnię ustawiłem na największym ogniu. Dodałem do niej

Wyprawy kulinarne
Pasta z pietruszką, szynką parmeńską, groszkiem i orzechami włoskimi 138

Składniki: 200 gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore o smaku szpinaku, suszonych pomidorów i naturalnym,) 8 plasterków szynki parmeńskiej  pół puszki groszku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku szalotka garść orzechów włoskich 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Na oliwie z oliwek smażymy czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojoną

Mango Papaja
Delikatny królik duszony w cytrusach 175

podzielony na kawałki marynata: sok i skórka z 1/2 pomarańczy, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku posiekanego, 4 gałązki tymianku 2 szalotki drobno posiekane (lub 1 cebula) 50 ml białego wytrawnego wina 80 g czarnych oliwek pozbawionych pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią kawałki(...)królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw solą i pieprzem. Przykryj

Chilli Czosnek i Oliwa