podkreślona świeżą bazylią . Pyszna , lekka i szybka do zrobienia Cóż więcej dodać … Mniam ! Składniki : 1 pomidor czerwony , najlepiej malinówka 1 pomidor żółty , także najlepiej malinowy 1 mała cebulka szalotka 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 2 łyżki , gęstego jogurtu greckiego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidory myjemy , kroimy w dowolne kawałki , ja preferuję kostkę . Cebulkę siekamy , drobniutko
Ogrodnik w podróżymięsa wieprzowego można użyć mielonego kurczaka, indyka, mięso wołowe, krewetki a nawet tofu. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny Sól do smaku Dresing 1 duża szalotka lub mała czerwona cebula posiekana w cienkie piórka 2 łyżki sosu rybnego Sok z 2 cytryn około 1/4 szklanki 1/2 łyżeczki cukru lub nieco więcej jeśli dresing jest zbyt kwaskowy
Niedzielny kucharzSkładniki 500g pomidorów 300ml wywaru warzywnego 2 gałązki tymianku 4-5 sztuk szalotki- cebulka 2-3 ząbki czosnku sol i pieprz do smaku oliwa z oliwek 2-3 kromki chleba tostowego pokrojonego w kostkę kawałek kurkumy 2-3 cm ser cheddar starty Wykonanie Pomidory ułożyć na blaszce do pieczenia ,skropić oliwą ,dodać gałązki tymianku i piec przez 30-35 minut
w mojej kuchnidodatkiem ryżu zawsze smakują dobrze... Zatem zapraszam! Składniki na pulpeciki; 30 dag mięsa mielonego z indyka 1 kromka chleba razowego (może być inna, lub pół bułki) 1 szalotka 1 jajko 5 dag ryżu Kupiec sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku 1 mała cukinia Składniki na sos; 2 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka wody sól, pieprz
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1/2 średniej dyni 2 większe pomidory 1 papryczka chili 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 1 szklanka … Czytaj dalej Zupa z pieczonej dyni i świeżych pomidorów
czarrna od kuchniLekki, letni obiad. składniki (2 porcje) 4 - 5 szt. pomidorów, najlepiej różnych odmian sól, oliwa sos bazyliowy 15 - 20 g listków bazylii + kilka do dekoracji 1 cebula czosnkowa lub szalotka (ok 30 g ) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczki białego octu winnego 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku przygotowanie Pomidory umyć, osuszyć, pokroić
Stare Garydojrzewać pomidory malinowe , a one są do sałatek najlepsze na świecie ..mniam .. Składniki : 2 pomidory malinowe , słodkie , mięsiste i mocno dojrzałe 1 zielona papryka grubościenna 1 mała cebulka , najlepiej szalotka 8 przepiórczych jaj sos : 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego , roztartego w palcach cząbru sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepiórcze jajka gotujemy , wrzucając
Ogrodnik w podróżydodatków to już oczywiście Wasza inwencja twórcza. U mnie klasyczna wersja z cebulą, ogórkami i grzybkami. Składniki na tatar wołowy (2 porcje): 200 g polędwicy wołowej 60 g cebuli szalotki 60 g ogórków kiszonych 2 żółtka 30 g grzybów marynowanych 10 g (1 łyżeczka) musztardy 10 g oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony
Ola la LCHFdzisiaj tarta z botwinka właśnie Pyszności ! Zapraszam. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 pęczki botwinki – szalotka – 200 g gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 180 g sera feta ( u mnie ser sałatkowy z sieciówki) – 2 duże jaja – sól i pieprz – 1 ząbek czosnku
I LOVE LIFEdogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam Składniki na 1 litrowy słoik: 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew Na zalewę: 1 łyżka soli (15g) 350ml wody 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą
Swojskie jedzonkowięcej kluseczek gnocchi. Sosu spokojnie wystarczy na 4 porcje. Składniki (2 porcje): 500 g kluseczek gnocchi 1 puszka pomidorów w puszce 1 duża cebula (u mnie – 2 średnie szalotki) 2 – 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kulka mozzarellki – starta na tarce o dużych oczkach 1/3 szklanki tartego sera grana padano
Moja pasja smakuspecyficznej wyrazistości. Zupa z zielonego groszku jest pyszna i idealna na letnie upały. Zdecydowanie polecam! Letnia zupa z zielonego groszku z chrzanową śmietanką Składniki: 2 większe dymki lub szalotki 2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku 1 gałązka mięty łyżka masła 500ml wody lub dobrej jakości wywaru mięsnego lub warzywnego 400g mrożonego zielonego groszku sok z cytryny (do smaku) sól
Codzienne Gotowaniedowolnie komponować i wykorzystać to co aktualnie jest w lodówce. Świetne, kolorowe jedzenie... Okonomiyaki Składniki: - 15 dag drobno pokrojonej białej kapusty - 5 dag startej kalarepy - 6 małych cebul szalotek (lub jedna duża zwykła cebula cukrowa) - 1 niepełna szklanka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 2 duże jajka, lekko roztrzepane + 100 ml wody. ok. pól szklanki - olej Dodatkowo: - rzodkiewka, cebula dymka
Apetyczna babeczkalanguage:EN-US;} Składniki na ok 150ml sosu: 1 duży pęczek pietruszki ¼ szklanki świeżej kolendry ⅕ szklanki świeżego oregano 1 duży ząbek czosnku 1 mała, zielona papryczka jalapeno 1 szalotka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek Sól morska Świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Czyste, ale nie mokre listki pietruszki obrywamy
Kuchnia w czekoladzielaurowego, żeby nadać trochę orientalnego smaku Potrawa oryginalnie jest podawana na liściach bananowca, ale niestety nigdzie nie dostałam. Składniki na 4 porcje: Pasta: 3 ząbki czosnku 2 cebulki (najlepiej szalotki) posiekane 3 łyżki trawy cytrynowej 3 cm imbiru 2 liście kafiru-posiekane 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 papryczka chili bez nasion, posiekana
Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny