całości. Jak dla mnie w sam raz, można oczywiście zmniejszyć jego ilość. Składniki: 4 duże marchewki 3 ząbki czosnku ok. 2 cm kawałek imbiru 3 szkl. bulionu warzywnego 2 szalotki 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz sok z cytryny cukier oliwa Wykonanie: Marchew obrać, przekroić wzdłuż. Marchew, imbir oraz czosnek i cebulę w łupince, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
zadanie-gotowaniekażdej zapiekance. To chyba najmniej kontrowersyjne danie, które będzie smakować każdemu. Składniki na zapiekankę z serem: pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki 100 ml śmietany pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę 100 g żółtego sera startego na tarce kilka filecików anchois (opcjonalnie
Ugotowane pozamiatanemakaron w sosie śmietanowo- serowym z podgrzybkami i szpinakiem. Mąż mówi, że pycha! PRZEPIS NA MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWO- SEROWYM Z PODGRZYBKAMI I SZPINAKIEM składniki: - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mrożonych prawdziwków i podgrzybków - 4 garście szpinaku - 150 ml mleka - 100 ml śmietanki - 1 jajko - ser żółty wedle uznania u mnie parmezan około
SMYKWKUCHNImożecie podać z czym tylko macie ochotę. Ja podałam z moją ukochaną kaszą gryczaną niepaloną. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 40 g suszonych borowików 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki białego wina masło, oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, świeży tymianek 200 g śmietany kremówki Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę
Moja pasja smakulubię ją z ciepłą , chrupiącą bagietką …i niczym więcej Składniki : 1/2 małej ,główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka , grubościenna 1 cebula biała lub czosnkowa ( łagodna , cukrowa lub 3 szalotki ) 1 duże, winne , jabłko lub dwa mniejsze 2 marchewki ,średniej wielkości 2 łyżki majonezu ( można zastąpić jogurtem , ale w tej wersji ,mi bardziej smakuje majonez ) 2 łyżeczki soku z cytryny
Ogrodnik w podróżypanchetta. My zastąpiliśmy ją chorizo, które nadaje daniu lekkiej ostrości. Składniki: 400 g makaronu muszelki, albo innego drobnego makaronu 15 cm chorizo 200 g mrożonego groszku 3 łyżki oliwy Szalotka 1/3 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki Szczypta suszonej mięty Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę i posól ją. Do wrzątku wsyp makaron, zmniejsz ogień i gotuj zgodnie
Niedzielny kucharzDzisiaj na obiad zrobiłam pałki z kurczaka marynowane w cytrusowej zalewie. PAŁKI Z KURCZAKA w CYRTUSOWEJ MARYNACIE Składniki: 10 podudzi kurczaka na marynatę: 5 posiekanych szalotek 5 rozgniecionych ząbków czosnku kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki, kolendry i tymianku sok z 2 limonek i z 2 cytryn oraz z 2 pomarańczy 4 łyżki sosu sojowego
Bon appetit mon amieminuty przed sugerowanym czasem, odcedź makaron – powinien być lekko twardy. Dojdzie podczas zapiekania. Krok 2 Rozgrzej olej na patelni, posiekaj drobno cebule i smaż 2 minuty, jeśli używasz szalotki, lub 5 minut jeśli smażysz zwykłą cebulę. Dodaj drobno posiekanego kurczaka, zamieszaj, podkręć temperaturę i smaż na intensywnym ogniu, aż mięso się podpiecze. Dodaj pieprz cayenne i parykę, zamieszaj, smaż
Niedzielny kucharzkorzenia imbiru - kawałek selera - skórka z otartej limonki - 1 szklanka suchego ryżu jaśminowego - papryczka chilli wedle uznania - puszka mleczka kokosowego - 2 pietruszki - 4 marchewki - 2 szalotki - pęczek świeżej kolendry - pieprz cytrynowy - świeże zioła takie jak: tajska bazylia, pachnotka - zielona część pora W dużym garnku ( około 3-4 litrowym), umieść pokrojone w kostkę warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler, imbir, przekrojoną na pół
SMYKWKUCHNIrozmrożeniu można ją odgrzewać. O tym jak mrozić jedzenie możesz przeczytać także w tym wpisie . Składniki: Na cały garnek zupy (około 4 porcje). Danie idealne do mrożenia. 2-3 szalotki lub jedna cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie
Niedzielny kucharzSkładniki: Z podanej ilości składników powstaną 2 porcje dla mega głodnych lub 4 dania obiadowe z dodatkami 8 udek z kurczaka (pałek) Sól i pieprz Sos: Pół szklanki posiekanej szalotki 1/2 szklanki musztardy francuskiej (słoiczek 180 g) Łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut
Niedzielny kucharzMała żółta papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych pomidorów 250 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz
Niedzielny kucharzrozmrożeniu można ją odgrzewać. O tym jak mrozić jedzenie możesz przeczytać także w tym wpisie . Składniki: Na cały garnek zupy (około 4 porcje). Danie idealne do mrożenia. 2-3 szalotki lub jedna cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie
Niedzielny kucharzSkładniki: Z podanej ilości składników powstaną 2 porcje dla mega głodnych lub 4 dania obiadowe z dodatkami 8 udek z kurczaka (pałek) Sól i pieprz Sos: Pół szklanki posiekanej szalotki 1/2 szklanki musztardy francuskiej (słoiczek 180 g) Łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut
Niedzielny kucharznajlepszy poprawiacz nastroju! Polecamy na weekendowy obiad ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ Z KREWETKAMI I MANGO SKŁADNIKI dla 4 os. - paczka makaronu ryżowego - 16 krewetek argentyńskich (bardzo duże) - 1 spora szalotka - 4 ząbki polskiego czosnku - 1/3 łyżeczki mieszanki chilli - 3/4 puszki mleczka kokosowego - 2 cm korzenia imbiru - po 3 gałązki roszponki - paczka kiełków brokuła ( zamiennie kiełki fasoli mung, lukrecji) - 1 limonka
SMYKWKUCHNI