Składniki: Z podanej ilości składników powstaną 2 porcje dla mega głodnych lub 4 dania obiadowe z dodatkami 8 udek z kurczaka (pałek) Sól i pieprz Sos: Pół szklanki posiekanej szalotki 1/2 szklanki musztardy francuskiej (słoiczek 180 g) Łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut
Niedzielny kucharzMała żółta papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych pomidorów 250 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz
Niedzielny kucharzrozmrożeniu można ją odgrzewać. O tym jak mrozić jedzenie możesz przeczytać także w tym wpisie . Składniki: Na cały garnek zupy (około 4 porcje). Danie idealne do mrożenia. 2-3 szalotki lub jedna cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie
Niedzielny kucharzSkładniki: Z podanej ilości składników powstaną 2 porcje dla mega głodnych lub 4 dania obiadowe z dodatkami 8 udek z kurczaka (pałek) Sól i pieprz Sos: Pół szklanki posiekanej szalotki 1/2 szklanki musztardy francuskiej (słoiczek 180 g) Łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut
Niedzielny kucharznajlepszy poprawiacz nastroju! Polecamy na weekendowy obiad ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ Z KREWETKAMI I MANGO SKŁADNIKI dla 4 os. - paczka makaronu ryżowego - 16 krewetek argentyńskich (bardzo duże) - 1 spora szalotka - 4 ząbki polskiego czosnku - 1/3 łyżeczki mieszanki chilli - 3/4 puszki mleczka kokosowego - 2 cm korzenia imbiru - po 3 gałązki roszponki - paczka kiełków brokuła ( zamiennie kiełki fasoli mung, lukrecji) - 1 limonka
SMYKWKUCHNIprzygotowuje dodatki. Możesz pominąć tą czynność i wtedy farsz zawinąć w tortille, otrzymasz nadziewane tortille. PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKIE TACOS W STYLU MEKSYKAŃSKIM SKŁADNIKI: - 500 g brunatnych pieczarek - 2 szalotki lub 1 slodka cebula - 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne - 2 łyżki oleju - wypustki z polowy owocu granatu - 1/3 pęczka pietruszki lub kolendry - kilka plastrów limonki - 6 łyżek konserwowej lub świeżej
SMYKWKUCHNIKUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM SKŁADNIKI na 4 - 6 porcji - 1 opakowanie makaronu ryżowego - 1 puszka kukurydzy wraz z wodą -1 średnia marchew - 2 czerwone cebule lub szalotki - pęczek natki - dymka - 500 g boczniaków - 1/2 awokado - 1 limonka - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki ostrej papryki - 2 cm świeżego imbiru startego
SMYKWKUCHNIWędzona ryba (pstrąg lub łosoś) lub prosciutto Dojrzałe małe mango Kolorowe pomidorki koktajlowe 250 g, czyli dwie garści Opakowanie rukoli lub mieszanki sałat Pół małej czerwonej cebuli lub mała szalotka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dresing Łyżka miodu Łyżka soku z cytryny Łyżka ostrej musztardy Łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Myjemy i osuszamy warzywa. Pomidorki kroimy
Niedzielny kucharzJajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża bazylia Świeży tymianek Natka z pietruszki Orzechy laskowe Garść orzechów
Niedzielny kucharzkapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł 2 szalotki 2 białe cebule średniej wielkości Pół kilograma dyni 4 pomidory 250 g pomidorków koktajlowych Główka czosnku Świeże zioła (kolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej
Niedzielny kucharzRavioli lub pierogi to też doskonały patent na to, by zagospodarować inne pozostałości z niezjedzonego kurczaka czy dowolnego pieczystego. Wystarczy wrzucić mięso do maszynki, przyprawić (np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, solą, pieprzem i tymiankiem) lub posiekać, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około
Niedzielny kucharzpieczonego kurczaka. Mięso trzeba poddać obróbce, żeby zyskało dodatkowy smak: wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około
Niedzielny kucharzSuszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo się podczas dwóch godzin poświęconych
Niedzielny kucharzniemięsne burgery. Grubo (ale niekalorycznie) się myliliśmy! Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. To ulubiony burger Agnieszki z rukolą, kalrepką i szalotką (wyglada jak zblazowany malarz francuski w berecie z końca XIX w.:) Czas: 30 minut Szacowany koszt dla osób: Poziom trudności: łatwy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
Niedzielny kucharzosób: Poziom trudności: średni Składniki: 300 g mąki Opakowanie drożdży instant Średni ziemniak Woda (tyle ile wpije ciasto, generalnie około pół szklanki) 500 g kaszanki Cebula czerwona Jabłko Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ugotowania na miękko ziemniaka. Obieramy bulwę, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy około 10 minut
Niedzielny kucharz