mieszanki curry, a zielona jest z nich najostrzejsza i przygotowana na bazie zielonych papryczek chili, kolendry i tajskiej bazylii. Znajdziemy w nich także między innymi trawę cytrynową, szalotkę imbir, kolendrę, imbir, galangal i skórkę limonki kaffir. Wszystkie pasty są bardzo aromatyczne i oczywiście można je przygotować również samemu w domu. Bez problemu kupimy je też w supermarketach, należny
Kulinarne przygody Gatitygarnuszka wlać wywar lub wodę z kostką rosołową. Dodać potartą marchew, musztardę i zagotować. Do gotującego się sosu dodać klopsiki i pokrojone cebulki ze szczypiorku. Szczypiorek możecie zastąpić dwiema szalotkami. Gotować na małym ogniu 15 minut, kilka razy delikatnie zamieszać. Mąkę rozmieszać w śmietanie i dodać do gotującego się sosu. Zagotować i wymieszać. Na koniec wrzucić pokrojony szczypiorek. Podawać
Kuchnia PokoleńSkładniki: 600 g fileta z kurczaka lub indyka 2 niewielkie papryki (czerwona i żółta lub zielona) 250 – 300 g pieczarek 30 sztuk czarnych oliwek 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2 szklanki makaronu kokardki (130 g) 100 g sera żółtego 1 ½ szklanki bulionu (375 ml) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % (250 ml) 2 – 3 łyżki oleju
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 50 g makaronu błyskawicznego 200 g krewetek 1 jako 1 szalotka 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru szczypta cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku … Czytaj dalej Pad thai
czarrna od kuchniokoło 5 średnich ziemniaków (odmiany Amerykan) 1 małe jajko 3 łyżki mąki pszennej z małą górką 1/2 marchewki 1/2 pietruszki kawałeczek selera 1/2 cebuli lub 2-3 sztuki cebuli szalotki 1 płaska łyżka natki pietruszki 2-3 łyżki startego na tarce sera żółtego sól, pieprz do smaku plus ewentualnie 1 łyżeczka domowego warzywka olej do smażenia Dodatkowo: dip/pasta warzywna, domowa
Gotowanie...to proste !tortilli. Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Składniki: (4 duże tortille) sos tatarski: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu
Słodka Stronaciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina
Słodka Stronapasuje do różnego rodzaju mięs, wędlin czy też jaj. Domowy Sos Tatarski - Składniki: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu
Słodka StronaSkładniki: 4 średnie ziemniaki 2 jajka 1 opakowanie filetów a’la matias Seko 3 ogórki konserwowe 1 szalotka 1/2 puszki groszku 2-3 łyżki majonezu pieprz Przygotowanie: Śledzie namoczyć dzień wcześniej w … Czytaj dalej Ziemniaczki z sałatką rybną
czarrna od kuchniSkładniki: 200 g makaronu Lubella wstążki pełne ziarno 4 kotlety z piersi indyka 1 szalotka 2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory … Czytaj dalej Medaliony z indyka z makaronem
czarrna od kuchniskórką. Składniki: 3 oczyszczone kalmary (mogą być mrożone, około 200 g kalmarów) 2 spore garście mixu sałat kilka kolorowych pomidorków koktajlowych pokrojonych na talarki lub połówki 1 mała cebulka szalotka posiekana w cienkie talarki Sos do sałatki: 4 łyżki oliwy z oliwek płaska łyżeczka ostrej musztardy płaska łyżeczka startej skórki z cytryny lub kilka kropel soku z cytryny 1 ząbek
Zasmakuj Kuchnidużej patelni ale na małym rozpuścić masło i wrzucić na nie obrane i zmiażdżone ząbki czosnku (ale nie zmiażdżone na papkę- powinny pozostać duże kawałki). Gdy masz cebulkę szalotkę wrzuć ją razem z czosnkiem do podsmażenia. Cebulę dymkę dodać na końcu. Gdy masło stało się aromatyczne od czosnku wrzucić na nie kawałki chili. Zamieszać. Teraz czas na groszek lub inne
Sztuka gotowania w/g Samiryziemniaków 10 dkg mąki pszennej plus mąka do podsypania około 3 łyżki 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 małe cebule szalotki 6 suszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni 1/2 łyżeczki białego pieprzu 3/4 łyżeczki soli 30 dkg szpinaku mrożonego 2 łyżki oliwy z pomidorów Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej 1/2 łyżeczki soli
mecooksmiędzy talerze, posypujemy jeszcze odrobiną natki i tartego sera, podajemy od razu. SKŁADNIKI 4 porcje na lunch lub przystawkę 1 szklanka ryżu arborio/carnaoli 250ml 120g kiełbasy chorizo 2 średnie szalotki lub średnia czerwona cebula, 100g 2 duże ząbki czosnku 5-7 połówek suszonych pomidorów z oleju 8-10 czarnych oliwek, bez pestek 50g startego drobno parmezanu lub Pecorino Romano
Karo in the Kitchenzimnej wody wsyp 1 szklankę soczewicy i jedną szklankę ryżu. 3. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie pod przykryciem ok20 minut 4. W tym czasie przesmaż szalotkę do miękkości i dodaj do masy. 5. Ostudź. Lekko ciepłą masę połącz z curry i ostrą papryką. 6. Dodaj jajko i wymieszaj. 7. Dłońmi uformuj kotleciki. 8. Aby aby uzyskać chrupiącą skórkę
U Fiolki