szalotka - 3092 przepisów (strona:136/207)

Prosta sałatka z bobu z kurczakiem 136

aromatycznej wędliny 1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże jabłko, najlepiej winne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula - cukrowa, szalotka lub czerwona sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, olej Pierś z kurczaka pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skropić oliwą. Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć

Ze smakiem bez glutenu
kotlety z tofu dla wegetarian 127

odmiany polecam kotlety z tofu .Mają specyficzny smak są smaczne . Skład (6 kotlecików): 1 kostka tofu 3 łyżki bułki tartej, 2 średnie jajka 1/2 pora 1 szalotka lub mała cebulka, 2 ząbki czosnku 10 dag wędzonego sera 1 łyżka oliwy sól i pieprz,papryka słodka bułka do obtaczania olej do smażenia wykonanie: Tofu/ umyć

Ugotujmy Coś
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 155

Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka Sałata Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler Ogórek Morele Por Smardze Papryka Orzechy Roszponka Szczaw Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato?   Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z młodymi ziemniakami, szpinakiem, kaparami i suszonymi pomidorami 144

prostu fantastycznie – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 2 porcje: około 200 – 250 g młodych ziemniaków 2 spore garście młodego szpinaku około 6 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 szalotka dressing musztardowy: 1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1/2 – 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego w wersji wegańskiej, 1/2 – 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (najlepiej

Even Better Food
Zupa krem z czerwonej fasoli 145

domu!   Do przygotowania potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie ok 400 g po odsączeniu) ok 500 ml bulionu (u mnie warzywny) ok 150- 200 g boczku 1 szalotkę 2 – 3 łyzki pokrojonego w kostkę sera żółtego (może też być utarty, dałam to co miałam w lodówce) sól, pieprz do smaku coś zielonego – bazylia, pietruszka lub koperek Fasolę

Szybko Tanio Smacznie
Marynarski kociołek 101

przygotowania potrzebujemy: 500 g nieobranych krewetek (same krewetki wykorzystamy później) 2 ząbki czosnku 50 g masła 800 ml bulionu rybnego 200 ml śmietany kremówki (zrezygnowałam) 375 g łososia 6 szalotek (całych lub w połówkach) opakowanie mały krewetek (ok 200 g) 6 małych ziemniaków 200 g wędzonego łososia pęczek koperki młoda cebulka ze szczypiorem Przygotowania zaczynamy od ugotowania bulionu. W garnku

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak duszony z warzywami 205

pomarańczowym z sezamem Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Przepis na kurczaka duszonego z warzywami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 4 nóżki kurczaka 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego pół szklanki wody opakowanie mrożonych warzyw - użyłam mieszanki chińskiej pieprz i sól do smaku olej do smażenia Przepis 1 Surowe nóżki obsmażamy

Kuchnia Bazylii
Okrągła cukinia faszerowana mięsem z indyka z ryżem i warzywami 171

zdrowy i kolorowy obiad lub super kolacja! Składniki: 3-4 okrągłe cukinie 300 g mielonego mięsa z indyczego udźca 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 łyżka tłuszczu 1 marchewka 1 szalotka 1/2 pora 2-3 garście zielonego groszku natka zielonej pietruszki lub koperku suszone oregano sól, pieprz parmezan Składniki na dip: 400 g jogurtu greckiego 2 duże ząbki czosnku szczypta soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SANDWICH Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI NA SYROPIE KLONOWYM, ORIENTALNYM KURCZAKIEM Z SEZAMEM I GRANATEM! OPTYMALNY PIKNIK! 116

każdym posiłku musi coś chrupać! Także zapraszam Was na pyszny sandwich z chrupiącej francuskiej bagietki! SKŁADNIKI: - 1 francuska bagietka - 4 skrzydełka z kurczaka - warzywa: 2 małe cukinie, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 2 słodkie spiczaste czerwone papryki - 1/2 pęczka natki pietruszki - świeże liście bazylii - wypustki z granatu - 4 łyżki Optima Omega 3 - awokado - 2 łyżki syrop klonowy - przyprawa kuchni orientalnej

SMYKWKUCHNI
JAK ZROBIĆ DOMOWE WARZYWA NA PATELNIĘ? 174

Panasonic. Jego olbrzymie możliwości zastosowań pokazywałam Wam ostatnio. Dzisiaj wykorzystamy jedną z nich! Zakładamy nóż do krojenia warzyw i działamy. WARZYWA NA PATELNIĘ NR 1: - 2 średnie cukinie - 2 szalotki - 4 papryki czerwone - 1 ząbek czosnku Za pomocą urządzenia warzywa kroimy na cieniutkie plasterki. (wybieram nóż do krojenia w plastry i program warzywa na robocie) Warzywa podsmażam na oliwie

SMYKWKUCHNI
Chłodnik truskawkowy czyli Zupowy Wtorek odc 94 178

KUCHNI 06/2017 (proporcje zastosowałam własne). Chłodnik truskawkowy 600 g truskawek (bez szypułek) pół zielonego ogórka (bez skórki) 2 łodygi selera naciowego pół awokado sól, pieprz 1/2 cebulki (najlepiej szalotki lub czerwonej) łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty Do misy blendera wrzucamy pokrojone truskawki, awokado, posiekanego grubo selera i ogórka. Lekko solimy i pieprzymy a następnie blendujemy dokładnie. Wstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 220

piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować

Even Better Food
Makaron pappardelle ze szparagami, bobem i winem 125

pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 250 g bobu sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę

Moja pasja smaku
Cannelloni z sosem bolońskim 209

koniecznie wypróbować! Zapraszam po przepis!  Składniki: 12 rurek cannelloni sos boloński z tego przepisu: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano mozzarella SOS BESZAMELOWY: 30 g masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Gotuj z Mąką
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 213

ryby podajemy od razu. U nas wylądowały na talerzach w towarzystwie bardzo wiosennej sałatki z młodych ziemniaków w jogurcie, musztardzie i ziołach. SKŁADNIKI 2 pstrągi, świeże, patroszone 120g cebuli – szalotki albo czerwona cebula garść liści bazylii (15-20 sztuk) garść listków pietruszki 8-10 liści mięty 5-6 gałązek tymianku 1-2 średniej wielkości ząbki czosnku skórka otarta

Karo in the Kitchen