szalotka - 3092 przepisów (strona:138/207)

Komosa ze szparagami, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami 186

porcje: 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ) 10 – 15 zielonych szparagów 3 spore garście szpinaku baby lub posiekanych dużych liści szpinaku około 20 pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, 1 łyżeczka suszonego oregano, opcjonalnie

Even Better Food
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 141

pysznymi dodatkami. Inspiracja był przepis z KUCHNI 05/2017. Proporcje zmieniłam po swojemu. Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem 400 g mięsa z indyka 150 g wędzonego boczku 1 szalotka łyżka posiekanego rozmarynu łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g twarogu 50 g bułki tartej jajko i białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowa ,smaczna surówka w 15-20 minut 111

pracy. Prosty przepis na sałatkę jest wzbogacony w witaminy,potas,magnez,karoten i wiele innych . Składniki 500g kalarepy ( jedna duża) 400g marchewki 150 g c zosnku askalońskiego zwanego szalotką lub cebuli 200g papryki czerwonej 6 łyżek oliwy z oliwek sól do smaku sok z cytryny do smaku lub ocet balsamico 1 łyżeczka miodu Wykonanie Kalarepę umytą obrać z grubej skórki

w mojej kuchni
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 134

Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak     Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora 148

lubiących raczej mięso. Składniki: (2 - 3 porcje) 5 łodyg selera naciowego 1 średni por (biała część) 1 kwaskowe jabłko 1 - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 szalotka 6 - 7 suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej natki kolendry (może być świeża) sól i pieprz

Kuchcik gotuje
Kotlety z jajek z lubczykiem i tymiankiem 261

stron, aż będą rumiane. Na końcu na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła. Przykryć i dusić jeszcze jedną minutę. Podawać z sałatką warzywną, u mnie papryka, pomidor ogórek, szalotka, lubczyk i ulubionymi dodatkami jak ryż, ziemniaki czy pieczywo. Smacznego

Gosia gotuje
Czerwona kapusta zasmażana z czerwonym winem i konfiturą porzeczkową 201

wszelkimi mięsami pieczonymi lub smażonymi bez sosu.  Przepis jest prosty w wykonaniu a jego wykonanie zajmuje około 30 minut. Składniki: ok. 1 kg czerwonej kapusty 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 szkl czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki konfitury lub dżemu z czerwonych porzeczek sól, pieprz 1 łyżka oleju ewentualnie odrobina cukru - w zależności od słodkości porzeczek Na głębokiej

Ze smakiem bez glutenu
Mule z mango w mleku kokosowym 211

małż, umytych i oczyszczonych 1/2 dużego dojrzałego mango pokrojone w drobn kostkę 1/2 puszki mleka kokosowego 100 ml białego wytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku pokrojoe w plastry 2 szalotki lub 1/2 cebuli drobno posiekane 1 łodyga trawy cytrunowej pokrojona na 4 kawałki 1 chili drobno posiekane 1/2 pęczka pietruszki - posiekane listki 1 łyżka żółtej pasty curry  1 łyżka

SzczyptaSmaQ
Młoda kapusta z pomidorami 93

niską kaloryczność i zamknąć ich wspaniały smak. Dziś młoda kapusta z pomidorami. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże liść laurowy pieprz sól, trochę maggi cebulka szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron WYKONANIE: cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, pomidory obrać ze skórki, pokroić

Kuchnia Beaty
Lekka sałatka ze szparagami 132

zależny całe nasze zdrowie, odporność i samopoczucie. Zadbajcie więc o nie jedząc szparagi.  Zielona sałatka ze szparagami składniki dla 2 osób: pęczek zielonych szparagów 1 pomidor malinowy 1 szalotka 100-120 g sera feta 2 garście roszponki dresing natka pietruszki - spora ilość, u mnie pół pęczka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz wykonanie: Szparagi

Przysmaki Karolki
KURCZAK W SOSIE JACK DANIELS 332

ananasowego lub jabłkowego 1/4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki sosu teriyaki  4 łyżki brązowego cukru / miodu /syropu klonowego 2 łyżki soku z limonki 1 mała szalotka / startej na drobnej tarce 25 ml whisky Jack Daniel's DO PODANIA: awokado (pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą i sokiem z cytryny ), puree z batatów WYKONANIE

cool and minty
Rozgrzewająca zupa z pieczonych bakłażanów 111

porcji: około 1 kg bakłażanów 2 puszki po 400 g pomidorów lub 1 kg świeżych obranych ze skórki 3-4 cebule ( u mnie były to dokładnie 2 szalotki i 1 czerwona) 4 ząbki czosnku łyżka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny łyżka kuminu lub jeżeli Wam się skończył (jak to u mnie było) to łyżeczka papryki, pół łyżeczki kurkumy

greenscarf
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 195

łyżki oliwy 2 łyżeczki miodu SAŁATKA 1/2 sałaty rzymskiej 1 ciabatta lub inna bułka 1 łyżka oliwy 1/2 małego brokułu 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych / pokrojonych na połówki 1 szalotka / pokrojona w cieniutkie krążki 30 g parmezanu / startego przy pomocy krajacza do sera lub obieraczki do warzyw sól  1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

cool and minty
Curry tajskie kaeng hang lay. Curry z północy z wieprzowiną. 157

Odwiedziła nas Olimpia. Bardzo lubimy te wizyty, dostajemy podarki, wystawiamy rachunek za spanie i jeszcze zaganiamy do sprzątania w domu i w studio ;))) A tak poważnie

slodkokwasnapl
Pieczone ziemniaki z cukinią 150

towarzystwie szklanki ulubionego nabiału lub zielonej herbaty. Ziemniaki posypuję świeżo pokrojonym koperkiem. W zależności ile potrzebujecie, modyfikujcie ilości składników - ba! dodajcie coś od siebie - pieczarki? kalafior? fasolę? paprykę? szalotkę? sezonowo - szparagi?, bób? proszę bardzo, na pewno wyjdzie smacznie i zdrowo, a każda dodatkowa porcja warzyw to nie tylko więcej smaków i kolorów - to także więcej witamin! Macie ochotę na pikantne

Zasmakuj Kuchni