porcji: około 1 kg bakłażanów 2 puszki po 400 g pomidorów lub 1 kg świeżych obranych ze skórki 3-4 cebule ( u mnie były to dokładnie 2 szalotki i 1 czerwona) 4 ząbki czosnku łyżka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny łyżka kuminu lub jeżeli Wam się skończył (jak to u mnie było) to łyżeczka papryki, pół łyżeczki kurkumy
greenscarfłyżki oliwy 2 łyżeczki miodu SAŁATKA 1/2 sałaty rzymskiej 1 ciabatta lub inna bułka 1 łyżka oliwy 1/2 małego brokułu 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych / pokrojonych na połówki 1 szalotka / pokrojona w cieniutkie krążki 30 g parmezanu / startego przy pomocy krajacza do sera lub obieraczki do warzyw sól 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
cool and mintyOdwiedziła nas Olimpia. Bardzo lubimy te wizyty, dostajemy podarki, wystawiamy rachunek za spanie i jeszcze zaganiamy do sprzątania w domu i w studio ;))) A tak poważnie
slodkokwasnapltowarzystwie szklanki ulubionego nabiału lub zielonej herbaty. Ziemniaki posypuję świeżo pokrojonym koperkiem. W zależności ile potrzebujecie, modyfikujcie ilości składników - ba! dodajcie coś od siebie - pieczarki? kalafior? fasolę? paprykę? szalotkę? sezonowo - szparagi?, bób? proszę bardzo, na pewno wyjdzie smacznie i zdrowo, a każda dodatkowa porcja warzyw to nie tylko więcej smaków i kolorów - to także więcej witamin! Macie ochotę na pikantne
Zasmakuj Kuchnijeśli jeszcze takiej nie robiliście, warto wypróbować. Składniki: (2 - 3 porcje) 1 średni por (biała część) 5 łodyg selera naciowego 1 kwaskowe jabłko (u mnie szara reneta) 1 szalotka 1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pora umyć, cebulę obrać, przekroić wzdłuż
Kuchcik gotujemasło, rozgrzać wszystko. Na gorącą patelnię położyć kawałki mięsa i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Obsmażony schab ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć szalotki, marchewki i seler, wlać mleko. Gotować chwilkę, tak długo żeby leciutko zredukować ilość płynu. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko z patelni było w sosie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać
Kuchnia PokoleńDanie bardzo przypadło nam do gustu, podobnie jak przygotowywane jakiś czas temu przez Maćka ziemniaki z kremowym farszem . Zachęcam do eksperymentowania. Składniki: 4 średnie ziemniaki 250 g szalotek 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki startego cheddara sól pieprz oliwa Wykonanie: Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić, przeciąć wzdłuż na pół
zadanie-gotowanietymianku i śmietany – smakują obłędnie. Musicie spróbować! Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 40 g borowików suszonych 150 ml białego wina 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło 150 – 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa kilka suszonych pomidorów
Moja pasja smakurozmarynu sól, pieprz, woda KREMOWY SOS: - 1 opakowanie serka kremowego Apetina POMIDORY I BAZYLIA - zielona część pora - 3 garście świeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 1/4 cebulki białej lub jedna szalotka - 1 papryczka chili - bazylia - 5 łyżek oliwy z oliwek - sól, pieprz WYKONANIE: - ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą - każdego ziemniaka natnij na cieniutkie plasterki - wypłukaj dobrze pod bieżącą wodą, to ważna
SMYKWKUCHNIPodawać gorące. Najlepsze do Fish cake jest sos tatarski. Mój ulubiony szef kuchni robił taki szybki niezwykle prosty i pyszny sos z 1/2 małej cebulki lub dwie szalotki. posiekana natka pietruszki w ilości według uznania 2 lub 3 ogórki konserwowe przyprawy według uznania majonez Drobniutko posiekać cebulkę, natkę, ogórek, wymieszać z majonezem i przyprawami
Piekarz-Kucharz-Garkotłukząbki czosnku kilka plasterków imbiru łyżeczka kurkumy liść laurowy ziele angielskie suszone liście selera pieprz sól Wykonanie: Do wywaru z kości wrzucamy obrane i przecięte wzdłuż marchew i szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli
Quinoa Raz!SKŁADNIKI 500 g pulpy pomidorowej 200 ml czerwonego wina 6 pa ł ek kurczaka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 goździków 1 liść laurowy 3 gałązki świeżego rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di polpa di pomodoro 200 ml di vino rosso 6 fusi di pollo 2 scalogni
La grande e la piccola cuocaSkładniki na ostry sos pomidorowy: duży pomidor, około 10 listków świeżej bazylii, 1-2 papryczki chili peperoncini, sól, cukier, 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 cebule szalotki (opcjonalnie zwykłe), 2 łyżki masła. Przygotowanie: Mięso i paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju
JejKuchniaflądry - sól morska - 3-4 łyżki maki pszennej - masło + oliwa do smażenia Rybę umyj, osusz na ręczniku, oprósz solą i mąką, smaż na złoty kolor. Warzywa: - 2-3 szalotki - 2 duże marchwie - 500 ml przecieru z pomidorów - 2 gałązki pomidorków cherry - 1 pietruszka - garść świeżej bazylii - garść świeżej pietruszki lub kolendry - 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii - 3 łyżki masła
SMYKWKUCHNIszybki w przygotowaniu a smak i podanie zachwycą gości. Składniki na 4-5 porcji: 2 filety śledziowe a'la matias 3-4 ogórki kiszone kilka pieczarek marynowanych 2 cebulki szalotki pieprz ziołowy Przygotowanie: Wymoczone filety oraz cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy pieprzem i mieszamy ze sobą. Pieczarki i ogórki również kroimy w kosteczkę lecz nie mieszamy ich ze sobą
Mechanik w kuchni