tłuszczu. U mnie – ich dużo lżejsza wersja, bardziej skoncentrowana i zdecydowana w smaku. SKŁADNIKI 500g cukinii, najlepiej małej i młodej 350g ziemniaków 150g sera feta 3 jajka M 1 szalotka lub mała cebulka 2/3 szklanki mąki pszennej 2 gałązki szczypioru 3-4 gałązki kopru 2 gałązki bazylii 1/3 pęczka pietruszki ½ łyżeczki granulowanego czosnku lub ząbek świeżego sól pieprz olej
Karo in the Kitchenłyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili
Ostra na Słodkoaromatów idealnie pokrywa makaron i rozprowadza się na pizzy. Bardzo sycący i pyszny! Podaje z małymi zmianami. Ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu 2 szalotki, obrane i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane oliwa do smażenia po pół łyżeczki suszonego oregano i płatków chili 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
Dzieje kuchennej Wiewióryznalazłam w domu i z tym zrobiłam ;). Sznycelki z indyka nafaszerowałam suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią, do tego pieczone ziemniaczki z rozmarynem i kurkumą i pomidorki z szalotką i cebulką dymką, trochę pieprz, soli i obiad gotowy :). Udanego dzionka życzę wszystkim :-) Składniki na 3 porcje: 3 sznycelki z indyka suszone pomidory (3 sztuki) 1/2 opakowania sera feta około
kruche babeczkiprzepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką nutą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka mleczka kokosowego papryczka chilli garść listków kolendry 2 łyżki masła limonka sól Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić
wyzwania kuchennepieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła klarowanego FARSZ: około 10 cm. cukinii 10 cm. białej części pora około 10 dag. boczku wędzonego parzonego 1 mała szalotka drobno siekany lubczyk lub kilka kropli magii sól, pieprz WYKONANIE: rozbite plastry schabu posypujemy przyprawą, solą i pieprzem, cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, boczek kroimy w cienkie paski
Kuchnia Beatyżółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina. Jest prosta, ale nie prostacka. Jest tak szczera i uczciwa jak tylko może być talerz zupy – mleko perfekcyjnie wyciąga i uwydatnia najważniejsze smaki, a tekstura jest oczywista
Karo in the Kitchenkażdego stołu zwłaszcza podczas przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi, a można go przygotować znacznie wcześniej. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2-3 Souse bernoise, czyli sos berneński 1 szalotka (można zastąpić białą cebulą) 1/4 pęczka estragonu 1 liść laurowy 1 żółtko 4 łyżki białego octu winnego 1/4 szklanki masła klarowanego 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego Szczypta pieprzu
SzczyptaSmaQpsuje, gdy trzymamy ją obok ziemniaków. Takie tam ciekawostki, może kiedyś głębiej wejdziemy w temat. A tymczasem niepostrzeżenie dotarliśmy do przepisu :) Potrzebujemy: 0,5 kg małych szalotek 0,5 litra wody sól Zalewa: 400 ml wody 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżki cukru 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1 liść laurowy Wykonanie: Wszystkie
Marder&Marder Manufacturekurczaka – 1 szt * serek kremowy Papaja i curry Apetina – 125 g * sól, pieprz * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili
Ostra na Słodkopróbować potrawę. Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w lekko osolonej wodzie. Na patelni (u mnie mała, nieprzywierająca) rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko pokrojone w drobną kostkę szalotki. Następnie dodajemy pokrojonego w małą kostkę kabaczka (u mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier
Słodkie okruszkimarchewką. 6. CEBULKI (5 min) To krok opcjonalny – cebulki perłowe rzadko pojawiają się w sklepach (marynowane w occie ze słoika odpadają), można zastąpić je pokrojonymi na pół szalotkami lub całkowicie pominąć. Cebulki wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i smażymy do zarumienia. Gotowe odkładamy do miski z marchewką. 7. WINO (1 min) Na rozgrzaną patelnię, na której wszystko
Nerds Kitchenlimonkę i sól. Na grillu, do ciepłego mięsa to po prostu poezja. Polecam! Składniki : * dojrzałe awokado * łyżka soku z limonki * sól himalajska * szczypta pieprzu * pomidor malinowy * mała cebula szalotka * opcjonalnie świeża kolendra Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać , pomidora pokroić w kostkę. Awokado rozgnieść widelcem, dodać cebulę i pomidora oraz s ok z li monki. Przyprawić do smaku. Ewentualnie posypać kolendrą
Magiczne Życie Martytego kiełbaska (dla moich panów), przyprawy, cebula, czosnek i natka pietruszki. Lubię tak :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: 2 cukinie 1 szklanka kaszy jaglanej 3 kiełbaski śląskie natka pietruszki 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku wędzona papryka sól pieprz oliwa do posmarowania cukinii Cukinię myję, wydrążam środek (ja zawsze trochę z tego środka, tam gdzie nie ma pestek kroję i dodaję
kruche babeczki