żółtą ostrą pastą curry, mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje się idealnie do drobiu. W jej skład wchodzą min: trawa cytrynowa,szalotka,suszone papryczki chilli,proszek curry,kolendra, kurkuma, kmin rzymski,goździki,anyż,imbir,cynamon,kardamon. Danie naprawdę proste w wykonaniu. Z paru składników można wyczarować naprawdę pyszny i szybki obiad. Składniki
potrawyregionalnejest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników, jak również rzeczywista technika wytworzenia sosu różnią się znacznie. Nasz przepis widoczny poniżej
Kulinarna PokusaOleju kokosowego Olejowy Raj około 5 marchewek 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 szklanki wody sól morska , pieprz do smaku 1 łyżka cytryny 2 szalotki ( cebulki ) Wykonanie : Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rybę umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym . Ułożyć w żaroodpornym naczyniu , odrobinę posolić. Koncentrat curry dobrze wymieszać w śmietance , dodać 1 łyżeczkę mąki
Sama słodycz i szczypta chilimleczkiem kokosowym całość zmiksować. Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały. Składniki: 250 g pietruszki - korzeń, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szalotki, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka curry, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, duże marynowane kapary
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI: 250 g cebuli (ja użyłam szalotki) 250 g masła (pokroić w kawałki) 600 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopsytką ze ścianek na dnia naczynia miksującego. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Dodać mąkę, ocet i sól, wyrobić
ClauditteMissCookingpyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka natki pietruszki - 3 łyżki- pasty tahini - czosnek 2-3 ząbki - 1 szalotka mała - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, imbir, chili - świeży rozmaryn - marokańskie chili do posypania rolady Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta. Oprósz solą
SMYKWKUCHNIkcal (na porcję jeśli tę ilość zjedzą dwa głodomory) Składniki: 4 garście ryżu Arborio 2 łyżki oliwy 150 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu
Bazując na smakupatelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido - 100 ml wody - kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek
SMYKWKUCHNInastępnym razem zrobię dla Was zdjęcia. Jak do tej pory to najlepsza papryka faszerowaną jaką robiłam i jadłam. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. 2 duże papryki czerwone mała cukinia szalotka lub czerwona cebula średniej wielkości 2 łyżki oliwy 150 g ricotty puszka tuńczyka jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku
Mienta blogGULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ. Składniki na 3 - 4 porcje: 400 g filetu z piersi indyka 2 marchewki 1 duża cebula szalotka puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu 2 ząbki czosnku 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny pieprz cayenne suszony tymianek
Zakątek rozkoszy kulinarnychzyskamy nie tylko, niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech osób 3 świeże makrele 2 papryki 3 pomidory 3-4 niewielkie cebule szalotki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz sposób wykonania Tuszki makreli myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę
Miód i pieprzfantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam! W wyzwaniu udzial wzięli: Mirabelka , Panna Malwina i Pela . Skladniki: piers z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka) lyzka maki 2 duze szalotki, lub 3 mniejsze 2 zabki czosnku 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu 400g brazowych pieczarek 1 lyzka koncetratu pomidorowego 150ml wina marsala (uzylam sherry) 200ml bulionu wolowego olej do smazenia Przygotowanie
Codzienne Gotowaniemożecie podać najmłodszym domownikom. Dzieciaki będą się zajadały z apetytem takim lekkim rosołkiem :). Składniki: 1 tuszka perliczki, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 1/2 średniej wielkości selera, 3 cebule szalotki lub jedna średniej wielkości, 2 - 3 gałązki lubczyku, sól, pieprz prawdziwy, ziele angielskie, liść laurowy Sposób przygotowania: Tuszkę podzielić na części, opłukać w ciepłej wodzie, przełożyć do garnka i zalać
Nie tylko w kuchnimała puszka sardynek w oleju 1 łyżeczka kaparów z zalewy 3-4 pomidory suszone z oliwy 4-5 grzybków marynowanych w occie, u mnie podgrzybki 2 cebulki szalotki 2 ogórki kiszone średniej wielkości 5 małych korniszonków (wielkości damskiego małego palca) 2-3 łyżki dobrego, neutralnego w smaku oleju – np. słonecznikowego lub rzepakowego sól pieprz drobne, młode liście sałaty i parmezan
Karo in the Kitchenzjeść je w formie właśnie takiej sałatki. Smaczne, słodkie i kolorowe pomidory, który dostałam w hurtowej ilości od znajomego, sprawdziły się tutaj niesamowicie. Do tego wystarczy dobrej jakości oliwa, szalotka lub czerwona cebula- ta druga pięknie komponuje się kolorystycznie i garść ulubionych ziół. I nie bójmy się! Nie tylko bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Warto dodać świeży tymianek, rozmaryn
Mango Papaja